Arriba a Castelló d’Empúries la XVIII Jornada Europea de la Cultura Jueva

El pròxim 3 de setembre se celebrarà la XVIII Jornada Europea de la Cultura Jueva, enguany amb el lema “diàspores”. Castelló d’Empúries ha participat des dels seus inicis en aquesta Jornada europea que enguany coincideix amb el primer cap de setmana de setembre. Es tracta d’una celebració que ha anat canviant de dates al llarg dels anys, sempre en funció de les festivitats del calendari jueu.

Els actes centrals es portaran a terme el diumenge 3 a les 17h. de la tarda amb la visita guiada Castelló d’Empúries en clau jueva” organitzada per l’empresa EmpordaBrava. La vistita  anirà a càrrec  de l’arqueòloga Anna M. Puig Griessenberger i del medievalista Josep M. Gironella, responsable de les excavacions arqueològiques i de la recerca documental de la sinagoga nova del Puig Mercadal, respectivament, promogudes pel Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries.  El recorregut  es durà a terme pels carrers del call i els visitants podran descobrir els principals elements que s’han conservat del llegat jueu medieval a la vila comtal i les darreres intervencions i troballes arqueològiques de la Sinagoga del Puig Mercadal propietat de Vicenç Comas. El guiatge inclourà visites al Museu d’Història Medieval Cúria-Presó i a la basílica de Santa Maria. Així mateix i durant tot el dia el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó farà una jornada de portes obertes on els visitants podran descobrir l’esplèndida col·lecció de làpides funeràries amb inscripcions hebrees que es conserven.

 

 

El mateix diumenge a les 19 h. de la tarda el reconegut Quartet Klaima  (Col·lectiu Brossa) ens oferirà un concert gratuït. La proposta del grup de músics  format per Albert Gumí al clarinet, Gregori Ferrer a l’acordió, Quico Pugès al violoncel i Aleix Puig al violí  és  un recorregut per les músiques centreeuropees d’influència Klezmer amb referències a la música sefardita i hebrea. Es tracta d’una música amb altes dosis de comunicació i emoció i a la vegada alegre i festiva. L’espectacle musical es durà a terme a la plaça de les Monges, davant de la biblioteca. L’activitat ha estat organitzada per l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries. En finalitzar el concert es convidarà als assistents a un tast de productes Kosher.

Paral·lelament i durant tota la setmana es podrà visitar l’exposició “Els jueus del comte d’Empúries“ produïda per l’associació Serfs de la Gleva. La mostra estarà exposada a la Biblioteca Ramon Bordas Estragués en el seu horari d’obertura.

La promoció de totes les accions realitzades a Castelló s’han difós a través de la plataforma de l’Associació Europea per la Preservació del Patrimoni Jueu (AEPJ), juntament amb les ciutats de Girona, Besalú, Tortosa i altres.

Veure noticies anteriors
Etiquetado con: , , , ,
< 2017 >
Noviembre
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 • Todo el día
  30/11/2017-28/04/2018

  Plaça Jaume I, Castelló d’Empúries, España

  Plaça Jaume I, Castelló d’Empúries, España

  Horaris de tardor-hivern (01/11/2017 – 31/03/2018) del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de Castelló d’Empúries:

 • 11:27-19:00
  30/11/2017

  VII FÒRUM DE PATRIMONI LITERARI

  30 de novembre de 2017
  “Els papers dels escriptors”
  Biblioteca de Catalunya

  El Fòrum és una iniciativa creada per a compartir experiències, metodologies, resultats i temàtiques comuns entre centres, institucions i estudiosos dedicats a la gestió del patrimoni literari. Al Fòrum de l’any 2014, vam reflexionar sobre la lectura sota aquest epígraf: “Llegir i després, si de cas, escriure”. Vam dedicar el Fòrum de 2015 a “Traduir, la millor manera de llegir”. I l’any 2016 el vam dedicar a “L’art d’escriure”. Enguany reflexionarem junts sobre els “papers” dels escriptors.

  Organitza: Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona.

  Amb el suport de:
  Grup de Recerca de Patrimoni Literari (ILCC-UdG)
  Diputació de Girona
  Institut d’Estudis Catalans
  Institució de les Lletres Catalanes
  AELC
  Ajuntament de Girona
  Ajuntament de Figueres
  Ajuntament de Castelló d’Empúries
  Ministeri de Ciència i Innovació
  Departament d’Economia i Coneixement

  Inscripció gratuïta, a l’adreça  dir.cmaa@udg.edu (aforament limitat).

  Lloc: Biblioteca de Catalunya
  Carrer de l’Hospital, 56 – 08001 Barcelona
  Tel.: +34 93 270 23 00
  www.bnc.cat

  Més informació: dir.cmaa@udg.edu – 972 418 960 –  www.udg.edu/cmaa