El llibre “Castelló, vila d’arxius” ja està disponible a les llibreries i als museus de Castelló d’Empúries

El passat dissabte dia 3 de febrer, i en motiu de la festa de la Candelera, es va presentar el llibre “Castelló, vila d’arxius. 30 anys d’arxiu municipal a Castelló d’Empúries (1987-2017)”, editat per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, amb el suport de la Diputació de Girona.

El treball ha estat elaborat per Marisa Roig Simon, arxivera municipal, i Meritxell Fernández Domènech, ambdues al capdavant de l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries, que a través d’aquesta publicació han volgut acostar el servei d’arxiu a la ciutadania i fer-lo més accessible.

El llibre s’estructura en dues parts. A la primera part es fa un repàs de la trajectòria de l’arxiu i s’explica com durant segles a Castelló d’Empúries hi van conviure fins a cinc arxius diferents, vinculats a institucions de la vila: l’arxiu de l’escrivania dels comtes d’Empúries, l’arxiu de la parròquia de Santa Maria, els arxius de la notaria d’en Mallèn i de la notaria d’en Bofill, i l’arxiu del govern local –primer de la Universitat i més tard de l’Ajuntament-. D’aquest fet circumstancial se’n deriva el títol del llibre: “Castelló, vila d’arxius”. Més enllà d’explicar la tradició arxivística de Castelló d’Empúries, també es detalla l’origen i l’evolució del patrimoni documental castelloní, les pèrdues i la dispersió que han patit els documents al llarg del temps i finalitza amb l’explicació de les circumstàncies que varen afavorir que l’any 1987 s’obrís un servei d’arxiu municipal a Castelló d’Empúries.

La segona part del llibre, consta d’un recull de documents agrupats en cinc blocs temàtics que permeten una lectura transversal: els comtes d’Empúries, la justícia, el govern local, l’economia i el territori, i la política i la societat. Els documents d’arxiu seleccionats ens serveixen com a pretext per explicar els episodis fonamentals de la història de la vila de Castelló d’Empúries i del seu comtat. Es tracta de seixanta-dos documents que es conserven a l’arxiu castelloní, que han estat reproduïts pel fotògraf Andrés Bülhmann. Els documents seleccionats pertanyen a èpoques diferents i mostren formats diversos tals com pergamí, fotografia, impresos, llibres o manuscrits en paper. S’ha vetllat perquè la documentació destacada no només fos del fons municipal sinó que s’ha volgut posar en valor la documentació procedent de donacions de particulars, empreses, institucions i famílies. D’aquesta manera es fa evident que l’ingrés de fons privats té un pes rellevant dins el global de l’arxiu i que contribueixen a completar la història del municipi.

El llibre ja està disponible als punts de venda habituals de l’Ajuntament: a la “Botigueta del Molí” de l’Ecomuseu-Farinera, al Museu d’història Medieval de la Cúria Presó, i a les llibreries de Castelló d’Empúries. El preu de venda al públic és de 12,00 €.

K

Veure noticies anteriors
Etiquetado con: , , , , ,
< 2018 >
Febrero
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728