La muralla medieval del Rec del Molí, un dels elements més emblemàtics del patrimoni històric medieval de Castelló d’Empúries, objecte d’una restauració-conservació

La muralla medieval del Rec del Molí està essent objecte durant els darrers mesos d’una intervenció de restauració-conservació per part de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, amb el suport econòmic de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.

La muralla medieval de Castelló d’Empúries és un dels elements més emblemàtics i representatius del patrimoni arquitectònic medieval de la vila i està declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya en la categoria de monument històric. La muralla és d’època baixmedieval i es va construir durant els segles XIII i XIV i suposava el recinte emmurallat defensiu de l’àrea urbana de la població medieval, amb un total de vuit portals d’accés a la vila, dels quals únicament s’ha conservat el Portal de la Gallarda.

De fet, un de les poques parts conservades de la muralla medieval castellonina és la del Rec del Molí, a la part posterior de la Basílica de Santa Maria, des del Portal de la Gallarda i fins a la Farinera, que era alhora part d’un primer recinte emmurallat, més antic i d’època altmedieval, del puig Salner que existia al voltant de l’església romànica de Santa Maria. I de la muralla del Rec del Molí s’està restaurant el tram del mirador d’en Malino, d’uns 35 metres de llarg per 11 metres d’alçada, que és un dels pocs de titularitat municipal de la muralla, ja que la resta són de titularitat privada.

El projecte de restauració ha estat redactat pels serveis tècnics del departament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, amb la col·laboració del Departament de Patrimoni Històric i Museus, i ha estat aprovat per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural, dels Serveis Territorials de Girona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’import total de la intervenció de restauració-conservació és de 38.290 € i s’ha comptat amb dues subvencions econòmiques, del Pla de Monuments de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que han cobert el total del cost de la restauració.

La intervenció va començar a final del mes d’octubre i consisteix en la neteja de plantes i herbes del parament vertical i tractament d’herbicides, rejuntat de junts del parament de carreus que estaven caiguts, reposició de zones de paredat de carreus de pedra de gruix variable i incorporació de protecció antiocells als forats de desguàs existent. Per aquest motiu, ha estat necessària la instal·lació d’una bastida de grans dimensions des del camí del Rec del Molí, tot i que s’ha fet afectant el mínim possible el pas de vehicles pel carrer del Rec del Molí.

L’any 2010 l’Ajuntament de Castelló d’Empúries va dur a terme una intervenció de restauració-conservació del tram de la muralla medieval conservat a la part posterior de l’edifici actual de l’Ajuntament, l’antic convent de Sant Domènec de la vila d’època moderna, amb una subvenció de 200.000 € del Programa Romànic Obert de la Generalitat de Catalunya i La Caixa. Aquesta intervenció s’afegeix a la primera fase de la restauració-conservació, per part de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, de l’immoble de l’antic Convent de Sant Agustí del segle XVIII de la vila, que ha rebut també el suport econòmic del Pla de Monuments de la Diputació de Girona.

Veure noticies anteriors
Etiquetado con: , ,
< 2018 >
Febrero
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728