Presentació del llibre ‘Cambra Agrícola de l’Empordà. Arquitectura, economia i societat’ de Joan Armangué, Joan Falgueras i Albert Testart, el dissabte 18 de novembre a les 12 h a la Casa Fages de Climent

L’acte consistirà en una taula rodona sota el títol “La nissaga dels Fages i la modernització de l’agricultura empordanesa” a càrrec dels autors i conduïda per Pere Gifre, historiador.

El proper dissabte 18 de novembre de 2017, a les 12 h del migdia a la Casa Fages de Climent de Castelló d’Empúries tindrà lloc la presentació de la segona edició del llibre Cambra Agrícola de l’Empordà. Arquitectura, economia i societat, de Joan Armangué, economista i exalcalde de Figueres; de Joan Falgueras, arquitecte; i d’Albert Testart, historiador i exregidor. L’acte està organitzat pel Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries, del Departament de Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Empordanesos i la Càtedra de Patrimoni Literari Anglada – Fages de Climent de la Universitat de Girona, i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’acte consistirà en una taula rodona sota el títol “La nissaga dels Fages i la modernització de l’agricultura empordanesa” amb la participació dels autors i conduïda per Pere Gifre, historiador, professor i membre de l’Institut d’Estudis Empordanesos.

El llibre presenta un detallat i documentat recorregut per la vida d’una institució creada pels sectors més dinàmics i moderns de la burgesia agrària empordanesa a principi del segle XX. La Cambra responia a les necessitats econòmiques i al projecte polític d’una ciutat i d’una comarca en plena expansió. Responent a aquestes inquietuds, obriren delegacions i sucursals més enllà dels seus límits geogràfics (Girona, Palafrugell, Hostalric i Santa Coloma de Farners) fins a assolir un lideratge en tota la demarcació gironina. Però també, amb visió de país i d’influència al més alt nivell, nomenaren representants a Barcelona i a Madrid.

El llibre identifica la totalitat de les personalitats involucrades en el projecte de construcció d’aquesta eina per al progrés agrari empordanès a partir d’una breu biografia de cadascú. Un llistat que ens permet observar la seva transversalitat ideològica i professional. Des de grans hisendats terratinents fins a diversos professionals del sector, així com s’entreveu un ric ventall ideològic: des de conservadors fins a republicans. Entre els més destacats: Eusebi de Puig, Lluís Maria Jordi, Carles Jordà i els Fages.

De la nissaga dels Fages destaca la figura de Narcís Fages de Romà (Figueres, 1813 – Figueres, 1884), jurisconsult i agrònom. Va fundar la Societat d’Agricultura de l’Empordà (1845), la primera d’aquesta mena a tot l’estat espanyol, i va participar activament, com a soci de mèrit, en les activitats de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, en la qual es va integrar finalment la Societat d’Agricultura de l’Empordà. Les seves activitats en favor de la modernització de l’agricultura a l’Empordà van trobar continuació en el seu fill, el també jurista Carles Fages de Perramon, avi de l’escriptor Carles Fages de Climent.

L’edifici de la Cambra Agrícola a Figueres era un edifici d’indubtable interès i valor arquitectònic, paral·lel a l’impuls urbanístic de tombants de segle que viu la ciutat i la comarca. Una construcció que sobrevisqué a la fi institucional de la Cambra al 1939, però que no va poder superar els canvis que impulsà el franquisme local als anys seixantes davant d’una completa indiferència a tots nivells. Finalment, fou derruït al 1968. Els tres autors són grans coneixedors de la capital altempordanesa i amb el document han volgut aportar llum a la història d’aquest equipament.

Veure noticies anteriors
Etiquetado con: , , ,
< 2017 >
Noviembre
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 • Todo el día
  30/11/2017-28/04/2018

  Plaça Jaume I, Castelló d’Empúries, España

  Plaça Jaume I, Castelló d’Empúries, España

  Horaris de tardor-hivern (01/11/2017 – 31/03/2018) del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de Castelló d’Empúries:

 • 11:27-19:00
  30/11/2017

  VII FÒRUM DE PATRIMONI LITERARI

  30 de novembre de 2017
  “Els papers dels escriptors”
  Biblioteca de Catalunya

  El Fòrum és una iniciativa creada per a compartir experiències, metodologies, resultats i temàtiques comuns entre centres, institucions i estudiosos dedicats a la gestió del patrimoni literari. Al Fòrum de l’any 2014, vam reflexionar sobre la lectura sota aquest epígraf: “Llegir i després, si de cas, escriure”. Vam dedicar el Fòrum de 2015 a “Traduir, la millor manera de llegir”. I l’any 2016 el vam dedicar a “L’art d’escriure”. Enguany reflexionarem junts sobre els “papers” dels escriptors.

  Organitza: Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona.

  Amb el suport de:
  Grup de Recerca de Patrimoni Literari (ILCC-UdG)
  Diputació de Girona
  Institut d’Estudis Catalans
  Institució de les Lletres Catalanes
  AELC
  Ajuntament de Girona
  Ajuntament de Figueres
  Ajuntament de Castelló d’Empúries
  Ministeri de Ciència i Innovació
  Departament d’Economia i Coneixement

  Inscripció gratuïta, a l’adreça  dir.cmaa@udg.edu (aforament limitat).

  Lloc: Biblioteca de Catalunya
  Carrer de l’Hospital, 56 – 08001 Barcelona
  Tel.: +34 93 270 23 00
  www.bnc.cat

  Més informació: dir.cmaa@udg.edu – 972 418 960 –  www.udg.edu/cmaa