Demà divendres es presenta el llibre “Catalunya. 50 indrets jueus de l’edat mitjana” de Manuel Forcano, a les 20 h a la Capella de Santa Clara

Demà divendres 15 de desembre de 2017, a les 20 h de la tarda a la Capella de Santa Clara de Castelló d’Empúries, tindrà lloc la presentació de llibre Catalunya. 50 indrets jueus de l’edat mitjana de Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull, organitzada pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

Catalunya va ser un país de jueus. La seva presència, datada d’antic en inscripcions i en molts documents notarials i de cancelleria durant l’edat mitjana fins a l’edicte d’expulsió promulgat pels Reis Catòlics de 1492, ens dibuixa un mapa d’assentament prou impactant en la majoria de comarques de Catalunya des dels Pallars fins a l’Ebre, del Segrià a l’Empordà i del Camp de Tarragona al Rosselló.

Aquest llibre és una selecció de 50 indrets a Catalunya, entre els quals la vila de Castelló d’Empúries, que acolliren jueus en els seus calls i que avui són cèlebres en la història del judaisme a casa nostra per les restes materials que ens n’han quedat, per la preciosa documentació que ha subsistit als seus arxius, pel gruix poblacional jueu que arribaren a tenir, o bé per ser l’origen de personalitats insignes del judaisme català en àmbits tan diversos com la literatura, la ciència, la teologia o la càbala. Poca gent coneix el passat jueu de moltes de les nostres actuals viles i ciutats de Catalunya: aquest llibre, amb textos i belles imatges, us invita a descobrir-lo; el llibre ha estat publicat recentment com una de les novetats editorials més importants i destacables pel què fa al llegat cultural jueu medieval de Catalunya.

Manuel Forcano Aparicio (Barcelona, 1968) és doctor en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona i ha cursat estudis d’hebraística a Israel i d’arabística i islam a Síria i a Egipte. Va treballar com a professor d’hebreu i d’arameu a la Universitat de Barcelona i s’ha dedicat a la traducció al català de poetes i escriptors israelians moderns, com Yehuda Amichai, Pinhas Sadé, Ronny Someck i Amós Oz. També ha traduït de l’hebreu la llegenda del Gólem, de Yudel Rosenberg (2013), l’opuscle cabalístic El Llibre de la Creació (2015) i els Antievangelis jueus (2017). Ha publicat assajos sobre la història dels jueus, com A fil d’espasa: Les Croades vistes pels jueus (2007), Història de la Catalunya jueva, amb Sílvia Planas (2010) o Els jueus catalans. La història que mai no t’han explicat (2014). De la seva pròpia producció poètica destaquen El tren de Bagdad (Premi Carles Riba 2003) i Ciència exacta (Premi Miquel de Palol 2014). Del 2004 al 2015 ha treballat a la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall. Actualment és el director de l’Institut Ramon Llull. Les fotografies del llibre són a càrrec del fotògraf Javier García-Die Sánchez-Guardamino.

Forcano ha col·laborat i participat anteriorment amb el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de Castelló d’Empúries en actes culturals de divulgació de la cultura jueva: l’any 2012 va oferir una conferència sobre el llegat intel·lectual dels jueus catalans al XXII Festival Terra de Trobadors, i l’any 2015 va presentar també a Castelló d’Empúries el seu llibre Els jueus catalans, convidat pel Museu d’Història Medieval. La presentació del llibre està prevista per demà divendres a les 20 h de la tarda, a la Capella de Santa Clara, i anirà a càrrec de l’autor; durant l’acte de presentació es posaran a la venta exemplars del llibre a disposició del públic.

Veure noticies anteriors
< 2018 >
Febrero
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728