Presentació a Castelló d’Empúries del llibre “Catalunya: 50 indrets jueus de l’edat mitjana” de Manuel Forcano, el divendres 15 de desembre a les 20 h a la Capella de Santa Clara

El divendres 15 de desembre de 2017, a les 20 h de la tarda a la Capella de Santa Clara de Castelló d’Empúries, tindrà lloc la presentació de llibre Catalunya: 50 indrets jueus de l’edat mitjana de Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull, organitzada pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

Catalunya va ser un país de jueus. La seva presència, datada d’antic en inscripcions i en molts documents notarials i de cancelleria durant l’edat mitjana fins a l’edicte d’Expulsió promulgat pels Reis Catòlics de 1492, ens dibuixa un mapa d’assentament prou impactant en la majoria de comarques de Catalunya des dels Pallars fins a l’Ebre, del Segrià a l’Empordà i del Camp de Tarragona al Rosselló.

Aquest llibre és una selecció de 50 indrets a Catalunya, entre els quals la vila de Castelló d’Empúries, que acolliren jueus en els seus calls i que avui són cèlebres en la història del judaisme a casa nostra per les restes materials que ens n’han quedat, per la preciosa documentació que ha subsistit als seus arxius, pel gruix poblacional jueu que arribaren a tenir, o bé per ser l’origen de personalitats insignes del judaisme català en àmbits tan diversos com la literatura, la ciència, la teologia o la càbala. Poca gent coneix el passat jueu de moltes de les nostres actuals viles i ciutats de Catalunya: aquest llibre, amb textos i belles imatges, us invita a descobrir-lo; el llibre ha estat publicat recentment com una de les novetats editorials més importants i destacables pel què fa al llegat cultural jueu medieval de Catalunya.

Manuel Forcano Aparicio (Barcelona, 1968) és doctor en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona i ha cursat estudis d’hebraística a Israel i d’arabística i islam a Síria i a Egipte. Va treballar com a professor d’hebreu i d’arameu a la Universitat de Barcelona i s’ha dedicat a la traducció al català de poetes i escriptors israelians moderns, com Yehuda Amichai, Pinhas Sadé, Ronny Someck i Amós Oz. També ha traduït de l’hebreu la llegenda del Gólem, de Yudel Rosenberg (2013), l’opuscle cabalístic El Llibre de la Creació (2015) i els Antievangelis jueus (2017). Ha publicat assajos sobre la història dels jueus, com A fil d’espasa: Les Croades vistes pels jueus (2007), Història de la Catalunya jueva, amb Sílvia Planas (2010) o Els jueus catalans. La història que mai no t’han explicat (2014). De la seva pròpia producció poètica destaquen El tren de Bagdad (Premi Carles Riba 2003) i Ciència exacta (Premi Miquel de Palol 2014). Del 2004 al 2015 ha treballat a la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall. Actualment és el director de l’Institut Ramon Llull. Les fotografies del llibre són a càrrec del fotògraf Javier García-Die Sánchez-Guardamino.

Forcano ha col·laborat i participat anteriorment amb el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de Castelló d’Empúries en actes culturals de divulgació de la cultura jueva: l’any 2012 va oferir una conferència sobre el llegat intel·lectual dels jueus catalans al XXII Festival Terra de Trobadors, i l’any 2015 va presentar també a Castelló d’Empúries el seu llibre Els jueus catalans, convidat pel Museu d’Història Medieval. La presentació del llibre està prevista pel divendres 15 de desembre, a les 20 h a la Capella de Santa Clara, i anirà a càrrec de l’autor; durant l’acte de presentació es posaran a la venta exemplars del llibre a disposició del públic.

Veure noticies anteriors
< 2017 >
Diciembre
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031