Activitats culturals i festives

Breu descripció històrica

 

 • Reis d’Orient

 

La festa popular d’arrels religioses dels Reis Mags d’Orient se celebra el 6 de gener, durant la qual els Tres Reis Mags, Melcior, Gaspar i Baltasar, acompanyats per patges reials porten regals als infants. La Cavalcada Reial té lloc a la vigília, el 5 de gener.

 

 • Sant Antoni

 

La celebració del patró dels cortalers té lloc cada 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat, a la capella de Sant Antoni (del segle XVIII). Iniciada en època medieval, al llarg dels segles es desenvolupà al voltant de l’abundància de l’activitat i de les comunitats dels cortals castellonins.

 

 • Festa de la Candelera

 

Festa Major d’hivern amb motiu de la copatrona de Castelló d’Empúries, la Verge de la Candelera, el 2 de febrer. Els orígens d’aquesta festa religiosa es remunten a l’Edat Mitjana.

 

 • Cavallada

 

A mitjan mes de febrer se celebra des dels anys setanta del segle XX la cavallada, a la qual acudeixen cavalls provinents de les principals hípiques del municipi i de la comarca. Els animals són beneïts pel rector de la parròquia amb motiu de la festa de Sant Antoni Abat.

 

 • Carnaval

 

El carnaval és una festa popular d’hivern que té el seu origen en antigues celebracions paganes. La celebració comença amb la Quaresma, uns dies abans del Dimecres de Cendra. A Castelló d’Empúries destaca l’antic i genuí Ball dels Confits, una dansa popular amb reminiscències d’antigues cerimònies pesqueres dedicades a les divinitats del mar i de la pesca.

 

 • Setmana Santa

 

Durant la Setmana Santa, la festa més important del calendari cristià, tenen lloc diferents funcions religioses que comencen amb el divendres abans del Diumenge de Rams i el Diumenge de Pasqua, sota la lluna plena de març-abril. Un dels actes més solemnes era la processó de la nit de Dijous Sant.

 

 • Homenatge a la Vellesa

 

Festa popular d’homenatge a la vellesa iniciada l’any 1931 durant la qual es pretén celebrar i honrar la gent gran o de la tercera edat del municipi, alhora que es nomena “reis de la festa” els castellonins de més edat.

 

 • Revetlla de Sant Joan

 

També anomenada popularment com la Nit del Foc o Nit de les Bruixes, és una celebració que es realitza arreu del Països Catalans la nit del 23 i 24 de juny, una de les més curtes de l’any a causa de la proximitat del solstici d’estiu.

 

 • Sardanes d’estiu

 

Als mesos d’estiu, coincidint amb la temporada turística, tenen lloc des de fa anys les diferents actuacions sardanístiques a la plaça dels Homes i a altres places d’Empuriabrava que amenitzen les tardes dels mesos de calor.

 

 • Festa del Carme

 

La Mare de Déu del Carme és la protagonista dels actes de la celebració popular i festiva que tenen lloc pels volts del 16 de juliol per a mostrar la devoció dels mariners i navegants per a la seva protectora. L’acte principal és la processó que finalitza a la capella de la Verge del Carme.

 

 • Festa Major de Sant Llorenç

 

Té lloc el 10 d’agost amb motiu de la celebració del patró de la vila, Sant Llorenç. Durant els anys vint i trenta del segle XX, era un acte molt concorregut per gent d’arreu de la comarca i de la província a causa de l’amenitat i riquesa de la música de les cobles i dels balls populars.

 

 • Aplec de Sant Joan dels Erms

 

Sant Joan dels Erms era una diada popular i alhora religiosa que reunia els pagesos i els propietaris dels masos del costat nord del terme municipal. El romiatge i l’aplec de Sant Joan dels Erms té lloc cada 29 d’agost a l’ermita romànica de Sant Joan Sescloses, i consisteix en la missa, el berenar i la ballada de sardanes.

 

 • Nadal

 

El Nadal és un conjunt de celebracions, pràctiques i costums que tenen per objecte commemorar el naixement de Jesucrist. Per això, aquests dies al voltant del 25 de desembre es fan des de fa anys les representacions de Pastorets i es construeixen pessebres diorames. La Missa del Gall culmina aquest cúmul de recreacions, quan els fidels adoren al nen Jesús a la Basílica de Santa Maria.

< 2018 >
Enero
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031