La Consellera de Cultura inaugurarà demà el VIII Fòrum de Patrimoni Literari a Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries acull demà divendres 30 de novembre aquest fòrum dedicat als Anys Literaris, en el marc de l’Any Fages de Climent 2018.

Castelló d’Empúries acollirà el proper divendres 30 de novembre el VIII Fòrum de Patrimoni Literari organitzat per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, que tindrà lloc durant tot el dia a la Capella de Santa Clara i que comptarà amb la participació de Laura Borràs, Consellera de Cultura de la Generalitat i comissària de l’Any Montserrat Abelló, entre altres.

El Fòrum és una iniciativa creada per a compartir experiències, metodologies, resultats i temàtiques comuns entre centres, institucions i estudiosos dedicats a la gestió del patrimoni literari, en totes les seves manifestacions. Al Fòrum de l’any 2014, també a Castelló d’Empúries, es va reflexionar sobre la lectura sota aquest epígraf: “Llegir i després, si de cas, escriure”. Es va dedicar el Fòrum de 2015 (Figueres) a “Traduir, la millor manera de llegir”. L’any 2016 (Girona) es va dedicar a “L’art d’escriure”. En el Fòrum de 2017 (Biblioteca de Catalunya), es va reflexionar sobre “Els papers dels escriptors”. Enguany ens aturarem en el paper dels Anys Literaris, perquè aquest és un dels anys més plens de commemoracions.

La jornada tindrà dues parts diferenciades: al matí, després de la conferència inaugural a càrrec de Laura borràs, Consellera de Cultura, es parlarà de l’actualitat dels anys literari, en un debat amb la participació de Laura Borràs (Any Montserrat Abelló), Jordi Canet (Any Carles Fages de Climent), Marta Nadal (Any Maria Aurèlia Capmany) i Anna Maria Vilallonga (Any Manuel de Pedrolo), moderat per la Dra. Mariàngela Vilallonga.

A la tarda, la sessió versarà sobre la trajectòria dels anys literaris ja realitzats anteriorment, amb Manuel (Any Josep Palau i Fabre), Jordi Llavina (Any Joan Vinyoli), Oriol Ponsatí-Murlà (Any Aurora i Prudenci Bertrana), moderada per Anna Perera.

Quin impacte tenen els anys literaris? Es produeixen noves edicions, exposicions, recerques, lectures, la premsa se’n fa ressò. Qui s’implica en els anys literaris? Editors, llibreters, biblioteques. Quin paper haurien de jugar els hereus dels escriptors? Els comissaris són una peça clau a l’hora de fer la programació i d’establir connexions entre els diferents sectors. Quines dificultats són les més difícils de salvar? L’esforç que suposa de recursos humans i econòmics es veu compensat per l’augment de la lectura, del coneixement, de les vendes dels escriptors homenatjats? La dotació institucional de cada commemoració és suficient? L’aposta ha de ser múltiple, com en aquest any 2018, amb sis anys literaris a celebrar? O s’ha de cenyir a una o dues commemoracions i prou? Hi ha unes característiques comunes en tots els anys? Hi ha estudis sobre els resultats a mig termini de la influència dels anys? Quina és l’experiència en d’altres països? Quallen els anys literaris en els instituts de secundària i en les universitats? La participació de la ciutadania és alta? Què queda dels anys literaris? De tot això i més tractarem en aquest Fòrum.

La inauguració de la jornada tindrà lloc a les 10 h del matí a la Capella de Santa Clara i anirà a càrrec de Laura Borràs, consellera de Cultura; Pepus Daunis i Estadella, vicerector de Qualitat i Transparència de la Universitat de Girona; Savi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries; Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Joan-Elies Adell, director de la Institució de les Lletres Catalanes; i Mariàngela Vilallonga, directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona.

En aquesta vuitena edició del Fòrum del Patrimoni Literari, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), del Grup de Recerca de Patrimoni Literari de la Universitat de Girona (UdG), la Diputació de Girona i dels Ajuntaments de Castelló d’Empúries, Figueres i Girona. La inscripció al VIII Fòrum de Patrimoni Literari és gratuïta, a l’adreça dir.cmaa@udg.edu; més informació al telèfon 972 41 89 60, o bé a wwwudg.edu/cmaa.

Etiquetat amb: , , , ,