L’Ajuntament posa en marxa la 2a edició del Pressupost Participatiu

Dimarts 18 de setembre, el govern municipal presentarà el procés en una sessió oberta a tota la població. En aquesta segona convocatòria el consistori fa una reserva al pressupost municipal de 2019 de 150.000€ (25.000€ més que en la primera edició) perquè els veïns i veïnes decideixin a quins projectes de la partida d’inversions els volen destinar.

Després de la destacada participació ciutadana registrada en la primera edició i amb l’objectiu que els veïns i veïnes tinguin novament veu i vot a l’hora de decidir una part del pressupost municipal que es dedica a inversions, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries impulsa a partir d’aquest mes de setembre una nova convocatòria de pressupostos participatius.

La Regidoria de Participació Ciutadana posa en marxa per segona edició aquesta experiència pionera al municipi fent una reserva en el pressupost municipal de 2019 de 150.000€ perquè els veïns i veïnes decideixin a quins projectes de la partida d’inversions els volen destinar. Així, el consistori es compromet a integrar en el pressupost les propostes més votades per la ciutadania major de 16 anys.

Anna Massot, regidora de Participació Ciutadana, convida la població a participar activament de les diferents fases d’aquest procés i assegura que “l’experiència de la primera convocatòria ens ha servit per constatar que la nostra població està plenament compromesa en la definició del municipi del present i del futur”. En la mateixa línia, Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries, avança que “enguany volem potenciar el projecte ampliant en 25.000€ la partida destinada al pressupost participatiu, conscients que eines de participació directa com aquesta són essencials per seguir apoderant la població”.

Presentació pública del procés.

El dimarts 18 de setembre (20 h.) es farà a la Sala Gòtica de l’Ajuntament la presentació oficial del procés, en la qual s’informarà sobre la metodologia i el funcionament del projecte. La sessió és oberta a tota la població i amb aquesta trobada el consistori pretén implicar activament als veïns i veïnes i al teixit associatiu.

L’Ajuntament habilitarà dues vies per fer arribar les propostes ciutadanes.

Fins al 7 d’octubre restarà obert el període de recollida de propostes, que es poden fer arribar a través del web www.tutriescastello.cat o dipositant la butlleta corresponent dins una de les bústies habilitades a Castelló (OMAC, Biblioteca, Oficina de Turisme i Espai Jove ‘El Centro’) i a Empuriabrava (Casal Cívic, OMAC i Centre Emprèn).

Per tal que els projectes proposats siguin admesos han d’estar referits a temes de competència municipal, no contradir plans aprovats per l’Ajuntament, ser viables tècnicament i econòmica, respectar el marc jurídic i legal i ser considerats una inversió.

Valoració tècnica de les propostes i convocatòria d’un fòrum ciutadà

Posteriorment, totes les propostes recollides presencialment i electrònica seran valorades i quantificades pels serveis tècnics municipals. Així, totes aquelles que compleixin els requisits i no superin el pressupost fixat passaran a la següent fase.

I al mes de desembre, els veïns i veïnes estan cridats a prendre part del Fòrum Ciutadà de Priorització que se celebrarà a la Sala Gòtica de l’Ajuntament; una sessió participativa en la qual els assistents hauran de seleccionar un nombre determinat de projectes que seran sotmesos, en la darrera fase, a votació popular.

Votació popular

Finalment, les propostes finalistes seran sotmeses a votació ciutadana. Hi podran participar totes aquelles persones empadronades al municipi majors de 16 anys.