El 2019 arriba amb noves propostes de tallers familiars a l’Ecomuseu-Farinera

L’Ecomuseu-Farinera programa per quart any consecutiu l’oferta mensual de tallers destinats a famílies que cada any incrementen en el nombre d’usuaris. L’any 2017 van participar 182 persones i al 2018 un total 201 persones, per tant, un augment de l’10,44%.

Els tallers que s’han programat per aquest any 2019 continuen relacionats amb la farina, la tecnologia, la natura i el reciclatge per tal d’aprofundir en la vessant tecno-científica i natural de l’exposició permanent del museu. Així doncs, les famílies podran aprendre a fer bosses de pa per la Fira del pa, construir una ciutat sostenible per la Setmana de la Ciència o crear joies amb leds, fer cupcakes per Nadal i també aprendre a fer sabó amb oli reciclat o construir mandales naturals.

Tota la programació està recollida al web: www.ecomuseu-farinera.org. Els tallers es realitzaran en dissabte a partir de les 11h i caldrà fer reserva prèvia de la plaça que s’obrirà 15 dies abans de cada activitat. El telèfon de contacte del museu és el 972 25 05 12. Les activitats estan adreçades a famílies amb nens de fins a 12 anys.

El primer taller familiar d’aquesta temporada serà el dissabte 2 de febrer en el marc de la Festa de La Candelera i els protagonistes seran els farinons i la xocolata.

Etiquetat amb:

Pavimentació d’un tram del camí de la Gallinera

Aquesta setmana s’estan portant a terme els treballs de pavimentació del Camí de la Gallinera,  en el tram que va des de la carretera de Sant Pere Pescador fins al camí d’accés al Polígon industrial el Pla.

En total el projecte suma 40.000 € i serà executat per l’empresa Construccions Fusté

Ple extraordinari de la Corporació

El proper dijous 17 de gener se celebrarà el Ple extraordinari de la Corporació, a les vuit del vespre a la Sala Gòtica de l’Ajuntament, amb el següent ordre del dia: 

1. Aprovació inicial si s’escau, Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries
2. Aprovació si s’escau, creació organisme autònom local per a la gestió directa del servei públic de promoció turística i comercial, i aprovació inicial si s’escau, Estatuts de l’Organisme
3. Aprovació si s’escau, increment retribucions personal Ajuntament

Aquí trobareu la convocatòria oficial.

 

Reasfaltatge als carrers Panissars, Portal de la Mercè i Monturiol

Aquesta setmana s’han reemprès les obres de millora a la via urbana amb el reasfaltatge als carrers Panissars, Portal de la Mercè i Monturiol

El pla de millor de la via urbana va començar el passat mes de desembre amb la repavimentació de l’av. Joan Carles I i l’av. Fages de Climent a Empuriabrava. El projecte global te un pressupost de 175.000 € i els realitza l’empresa Construccions Fusté. El període d’execució serà d’un mes.

La històriadora de l’Art Inés Padrosa oferirà avui la conferència Castellonins al Diccionari biogràfic de l’Empordà

El IV cicle de conferències que organitza l’associació Cultural i d’Esbarjo començarà avui divendres amb la conferència Castellonins al Diccionari biogràfic de l’Empordà a càrrec  d’Inés Padrosa i Gorgot, historiadora de l’Art i blibliotecària del Palau de Peralada . La presentació anirà a càrrec de Marisa Roig i Simon, Arxivera Municipal de Castelló d’Empúries.

(avui divendres 11 de gener, a les set de la tarda a la Sala Gòtica)

A continuació teniu la programació del IV cicle de conferències: 

L’arxiu Municipal de Castelló d’Empúries fa un balanç positiu de l’any 2018.

Al llarg de l’any 2018 l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries ha atès un total de 803 consultes. Una part important de les quals han estat consultes internes, és a dir realitzades pel personal de les diferents àrees de l’Ajuntament, principalment dels departaments de Gestió territorial i tributaria i d’Urbanisme, que han examinat 1.744 expedients i documents.

La resta de consultes, han estat externes. Ens han visitat principalment historiadors, tècnics, a més d’estudiants de diferents nivells acadèmics i personal docent, com també ciutadans. El 78% de les quals han sigut presencials i la resta s’han atès per telèfon o per correu electrònic.  Els usuaris externs han consultat un total de 701 documents i llibres. Els fons més sol·licitats per part dels investigadors externs són el de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, el fons del Comtat d’Empúries de l’Arxiu ducal de Medinaceli, l’arxiu d’imatges, la Biblioteca auxiliar i l’Hemeroteca, així com la col·lecció d’impresos i cartells, el Jutjat de Pau i la Cambra agrària, entre d’altres.

Per tal de millorar l’atenció al ciutadà, aquest any s’ha substituït el mobiliari de la sala de consulta i s’han instal·lat nous prestatges per la biblioteca patrimonial. S’ha comprat una taula més ample que facilita la consulta de plànols i altres documents de gran format,  i quatre cadires que permeten acollir quatre persones de forma simultània.

Pel que fa els ingressos de documentació, les oficines de l’Ajuntament han transferit més de 1.200 expedients que ocupen 50 metres lineals de prestatgeria. També, s’han ingressat 79 donacions de col·leccions i arxius particulars, que constitueixen un total de  3.013 nous documents, 2.549 fotografies i 871 audiovisuals. De les donacions, en destaquem un llibre- inventari del segle XVIII per part d’en Josep Rodríguez; el fons de la família Nin Pous per part de la Maria Comas i els seus fills; el fons fotogràfic i audiovisual de Miquel Arpa sobre els inicis de la urbanització Empuriabrava; el fons del veterinari castelloní Josep Bonal, per part de Pere Puig Sala i també els audiovisuals que ingressa de forma periòdica Empordà TV. El projecte “Geografies Menudes” de l’artista Pilar Farrés també ha contribuït a la recuperació de fotografies antigues de dones de Castelló d’Empúries; i l’exposició sobre el músic castelloní Josep Blanch Reynalt, comissariada per la Biblioteca municipal, ha desencadenat dues donacions, una del sr. Rafael Blanch i l’altra de la família Morales Calvet.

A més, s’ha realitzat la compra d’un mapa de les operacions militars que es van portar a terme durant la Guerra del Francès (1808-1814) entre l’exèrcit napoleònic i les tropes espanyoles al les immediacions de Castelló d’Empúries.

Enguany, s’ha adquirit un escàner per a la digitalització de documents fotogràfics amb un software d’edició d’imatge. Finalment, s’ha comprat un gestor documental per a la consulta dels fons històrics que s’implantarà aviat als ordinadors de la sala de consulta i serà d’ús pels usuaris de l’arxiu.

Com cada any s’han encarregat diverses accions de restauració i conservació preventiva. Per una banda, es va encomanar una neteja i desinfecció de 62 bans del fons de l’associació Grup Cultural Comtat d’Empúries del segles XVIII i XIX.

Actualment estan en procés de restauració dos capbreus que van ser cedits per la família Mayor Fina, que són un Capbreu del monestir de St. Pere de Rodes a diferents viles del comtat d’Empúries. Any:1803-07.  I un Capbreu de la Comanda del Temple de Castelló d’Empúries. Any:1797-1803. També un pergamí del segle XV i 14 plecs de processos judicials del segle XIX.

Pel que fa les activitats, l’arxiu va tancar el 30è aniversari del servei per la Candelera amb la presentació del llibre Castelló, vila d’arxius. Va celebrar el dia Internacional dels Arxius, al mes de juny amb una visita comentada per les instal·lacions, i va coordinar les activitats de la Jornada europea de la cultura jueva, on va organitzar un recital literari titulat “Entre els estanys i el fossar”.

Finalment, i pel que fa el personal, des del 2017 comptem amb l’ajut i la col·laboració d’estudiants en pràctiques de l’INS Cap Norfeu de Roses. Enguany, dos estudiants han fet la seva formació dual a l’arxiu. Fins el mes de març va treballar en Sergi Segura i a partir del mes de maig i fins el proper mes de febrer l’Eva Vila.

Etiquetat amb: , , , , , , , , , ,

Tercera edició del calendari de Pla Educatiu d’Entorn de Castelló d’Empúries

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries edita un any més el calendari del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) amb l’objectiu de fer difusió de les activitats que es duran a terme aquest curs escolar.

El passat mes de novembre es va reunir la Comissió Representativa del PEE per tal d’aprovar el projecte d’actuacions del curs escolar 18-19. Enguany, com a novetat, hi van participar els municipis de Sant Pere Pescador i Sant Miquel de Fluvià, que des del curs passat formen part del Pla Educatiu d’Entorn.

Una vegada aprovat el projecte, es comença a treballar amb l’edició del calendari, una eina pràctica per a l’alumnat i equips docents, on hi consten les dates més assenyalades dels projectes que es desenvolupen durant el curs.

Les activitats, adreçades a infants, joves i famílies, són variades i volen respondre a les necessitats i els interessos que es detecten des de la Comissió.

Per a famílies s’hi detallen les xerrades d’interès educatiu i els tallers d’aprenentatge de la llengua.

Per a l’alumnat, per una banda hi ha els serveis socioeducatius fora de l’horari escolar, i per l’altra, les activitats al centre que pretenen involucrar a l’alumnat amb les festivitats del municipi, impulsar el gust a la lectura i a l’escriptura, fomentar la pràctica de l’esport o donar suport a l’orientació academicoprofessional, entre d’altres.

S’hi destaquen alguns projectes ja consolidats com el Conte per Relleus, el Rodajoc, el Consell d’Infants i Adolescents i la Campanya de teatre escolar.

Es pot consultar el calendari a la web del Pla Educatiu d’Entorn: pee.cstello.cat.

IV cicle de conferències

El Grup Cultural i d’Esbarjo organitza el IV Cicle de Conferències de Castelló d’Empúries.

Un total de 11 conferències a la Sala Gòtica de l’Ajuntament cada divendres entre l’11 de gener i el 29 de març. Tractaran de diversos aspectes científics, culturals, de patrimoni històric, pedagògics, etcètera. Totes elles a càrrec d’especialistes i investigadors. Enguany també s’han programat 3 visites guiades que tindran lloc els dissabtes 19 de gener, 23 de febrer i 16 de març.

La primera conferència tindrà lloc aquest divendres 11 de gener (19 h) i anirà a càrrec d’Inés Padrosa i Gorgot, historiadora de l’Art i blibliotecària del Palau de Peralada . La presentació anirà a càrrec de Marisa Roig i Simon, Arxivera Municipal de Castelló d’Empúries.

Consulteu tota la programació aquí:

 

Tot a punt per la Cavalcada dels Reis de l’Orient

Els Reis Mags de l’Orient estan a punt d’arribar, per això el nostre municipi es prepara per què tots els nens i nenes puguin rebre els tres Reis de l’Orient.

Els Reis de l’Orient arribaran en barca al port d’Empuriabrava el dissabte 5 de gener a les 5 de la tarda i saludaran tots els nens i nenes presents a l’envelat de la Plaça de les Palmeres.

Tot seguit es dirigiran al centre històric de Castelló d’Empúries per fer la cavalcada de Reis a partir de les 7 del vespre pels carrers i places del centre històric. El recorregut amb una petita modificació respecte a altres anys serà el següent: Av. Generalitat, Calabró, Mestre Blanch, Pl. Joc de la Pilota, Alfons XIII, Pl. dels Homes, Pl. de les Cols, Fruita, Pl. de les Monges, Carbonar i Pl. Mossèn Cinto Verdaguer, i tot seguit rebran tots els nens i nenes dins la Basílica de Santa Maria.

Els Reis de l’Orient visitaran a tots els nens i nenes que estiguin malalts. Per demanar aquesta visita especial, cal adreçar-se a la Policia local, al telèfon 972 451 010.

Recordem que l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, s’ha adherit a la campanya “Cap nen celíac sense caramels”, que organitza l’Associació Celíacs de Catalunya, i tots els caramels que es llançaran i es regalaran als nens seran sense gluten.

L’Ecomuseu-Farinera tanca l’any 2018 amb bones xifres de públic

El públic total de l’any 2018 ha estat de 18.969 persones, de les quals 12.914 han estat visitants i 6.055 usuaris, és a dir, persones han participat en les activitats organitzades al museu o bé sigui directament pel museu o per tercers.

Al 2018 han visitat la Farinera de Castelló d’Empúries un total de 12.914 visitants, el que representa un ascens del 7,96% respecte l’any anterior. D’aquests visitants, el 65% han estat visitants individuals  i 35% ho han fet en grup. D’aquests 2.484 persones són públic escolar.

Pel que fa a tipologies d’entrades, un 76% ha estat públic que ha visitat l’exposició permanent, un 11% les diferents exposicions temporals i un 13% l’Espai EmpordàNA’T.

Per setè any consecutiu, el mes de major afluència de públic ha estat l’octubre, seguit del març que ha coincidit amb la Setmana Santa i no pas de l’agost, que enguany ocupa la 4 posició. Recordem que durant el mes d’octubre el museu acull la Ruta de l’Art, una iniciativa plenament consolidada al municipi i que concentra un gran nombre de visitants.

Pel que fa a l’estadística de visitants segons origen, s’observa com el 74% del total prové del territori català. El 67% és públic de Girona i comarques mentre que el 30% de Barcelona i comarques. Per quart any consecutiu es dóna aquesta tendència de més públic de proximitat. Els visitants de les comarques de Tarragona i Lleida queden a molta distància, amb un 3 % i 1% respectivament.

El segon grup de visitants en importància és l’europeu, amb un 21%. Com cada any domina el públic francès (el 74% del nostre públic), seguit de l’alemany, l’italià i el belga. Amb un percentatge menor es situen els anglesos i holandesos.

El públic de la resta de l’Estat Espanyol és el menys nombrós, amb un 5% sobre el total. Predominen les comunitats autònomes de Navarra, València, País Basc i Madrid i en inferior percentatges la resta de comunitats.

L’anàlisi dels visitants segons canal d’informació confirma com a més important la informació obtinguda al municipi (60%), i dins d’aquest grup, la primera posició és passant per davant (65%), la segona a través de l’oficina municipal de turisme (14%) i en tercer lloc pel programa d’activitats (12%).

El canal d’informació extern suposa un 31% del total. Punt que ha incrementat respecte l’any anterior. Dins d’aquest és interessant remarcar que el 63% ens arriba a través de les escoles. Seguit del 24%  ja ens coneixen, un 24% per OIT’s externes i, mantenint-se respecte a anys anteriors, amb un 4% través del boca orella i amb el mateix percentatge la segona visita. La informació obtinguda a través d’Internet és d’un 3% i de guies turístiques d’un 1%.

Pel que fa als usuaris, 6.055 persones han participat en les activitats organitzades al museu. Xifra que representa un descens del 14% respecte l’any passat.

D’aquests, 3.118 ho han fet a través d’una activitat organitzada pel propi museu i 2.937 persones han assistit a una activitat organitzada per alguna altra entitat que ha permès que la Farinera sigui un proveïdor de serveis per a entitats i col·lectius del municipi. Recordem, que aquí es compatibilitzen els usos de la cessió del pati del museu per diferents festivals i actes de la festa major. I que aquestes dades fluctuen molt d’un any a un altre.

Etiquetat amb: , ,
Top