Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Arriba a l’Ecomuseu Farinera l’exposició: El Farcell de la postguerra, quan la gana aguditza l’enginy

L’exposició temporal El Farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy, que acollirà  l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries del 7 de novembre de 2020 al 10 de gener 2021, és la continuació cronològica de la mostra Menús de Guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència, que va estar al museu l’any 2019.

La mostra va ser produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya i la Fundació Antiga Caixa de Sabadell 1859 i va ser està comissariada pel dissenyador gràfic Sergi Freixes. La seva presentació a Castelló d’Empúries compta amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura.

L’exposició mostra com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil (1939) fins al final de l’autarquia (1951): l’auxili social, l’estraperlo, les cartilles de racionament, l’economia domèstica, etc.

En una economia devastada i amb una mà d’obra barata que no podia protestar, moltes famílies havien de sobreviure amb els cupons de racionament i sense els diners necessaris per poder adquirir aliments al mercat negre, que s’abastia de l’estraperlo. El pa es va convertir en un símbol. La farina de blat es va substituir per altres farines com la de blat de moro o de tramús, que eren la base del pa de moresc i les farinetes que molts deuen recordar.

L’exposició El farcell de la postguerra vol retre un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país, quan l’enginy va ser, en moltes ocasions, un recurs per poder sobreviure.

L’entrada és gratuïta i per facilitar el seu accés universal donada la situació de pandèmia mundial està previst fer una visita comentada  virtual en el marc del Festival Som Cultura per donar el tret de sortida de l’activitat.