Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

El municipi de Castelló d’Empúries posseeix un ric i variat patrimoni arquitectònic, fruit de la seva dilatada història des dels seus orígens en època romana als segles II-I aC, i especialment d’època medieval quan la vila esdevingué capital del comtat d’Empúries al segle XI.

El centre històric conserva el traçat propi de l’entramat urbà antic i els noms dels carrers i places recorden els gremis artesanals i comercials medievals, quan a la vila predominava una intensa dinàmica social, econòmica i comercial que es reflectia en els mercats setmanals i en les fires. Del període medieval es conserva el Pont Vell, la Casa del Consell i llotja de mar, la Cúria-Presó avui seu del Museu d’Història Medieval, el molí del Mig convertit en Ecomuseu-Farinera, la sinagoga nova del Puig Mercadal, la Casa Gran, la muralla del Rec del Molí i el Portal de la Gallarda, però sobretot destaca la Basílica de Santa Maria d’estil gòtic (segles XII-XV) construïda amb gran magnificència amb l’objectiu de recuperar l’antiga seu episcopal d’Empúries.

En els segles XVII-XVIII i a causa de les continues guerres alguns convents situats extramurs es van traslladar dins la població, com ara el de Sant Domènec avui convertit en seu de l’Ajuntament, el de Santa Clara rehabilitat com a Casa de Cultura, el de Sant Bartomeu o de la Mercè en mans privades i el de Sant Agustí que es troba en mans privades i està en fase de restauració. No podem oblidar el Rentador públic, un interessant conjunt arquitectònic construït el 1868 i l’impressionant edifici de l’Asil Toribi Duran, d’estil modernista edificat a finals del segle XIX i atribuït a l’arquitecte Enric Sagnier.

Castelló però, no només destaca pel seu patrimoni arquitectònic i la seva història. Passejar pels Aiguamolls de l’Empordà, un dels espais naturals de Catalunya en que s’observa una major varietat d’espècies animals, és de visita obligada sobretot en èpoques en què les llaunes es converteixen en immensos miralls.