Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Arriba el Dia Internacional dels Museus a Castelló d’Empúries sota el lema: Museus, sostenibilitat i benestar

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2023 l’ICOM, que organitza anualment aquesta jornada festiva, en aquesta edició proposa explorar com els museus contribueixen de manera fonamental al benestar i al desenvolupament sostenible de les nostres comunitats. Com a institucions de confiança i fils importants del nostre teixit social compartit, estan en una posició única per crear un efecte en cascada per fomentar un canvi positiu. Els museus poden contribuir de moltes maneres a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: des del suport a l’acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l’aïllament social i la millora de la salut mental.

A Castelló d’Empúries, entre el 13 i 21 de maig, els diferents espais patrimonials de la vila han organitzat diverses i engrescadores activitats per a tots els públics. Per començar, el dissabte 13 de maig se celebrarà La Nit dels Museus. Les propostes, totes elles gratuïtes, són:

  • Visita teatralitzada: La revolució de la farina! A l’Ecomuseu Farinera, a les 19.30 h. Cal reservar al tel. 972 25 05 12 o bé informacio@ecomuseu-farinera.org.
  • Visita guiada nocturna al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, a les 21.30 h.  Cal reservar al tel. 972 25 08 59 o bé infocuriapreso@castello.cat.
  • Nit de Portes obertes a la Catedral de l’Empordà, de 21 a 23 h. Durant la visita a la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries l’organista Pau Riuró i Moisès Martínez interpretaran peces de Bach, Buxtehude, Mendelssohn, Bruna, Clérambault i Jehan Alain a l’orgue històric més monumental de Catalunya.

El dijous 18 de maig, la proposta és una jornada de portes obertes als museus: al  Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV (de 10 a 16 h), a l’Ecomuseu Farinera (de 10 a 14 h i de 16 a 19 h) i a la Catedral de l’Empordà (de 10 a 18 h). Una ocasió única per conèixer gratuïtament el ric patrimoni de la vila.

El divendres 19 de maig, a les 18 h al convent de Sant Agustí hi haurà la presentació del llibre A la recerca de l’obra perduda. Històries sobre el patrimoni artístic a càrrec d’Albert Velasco, autor, i d’Albert Martí, organitzada pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV. A les 18.30 h, hi haurà una visita guiada a la Sinagoga del Puig del Mercadal, que finalitzarà amb tastet de vi kosher. El preu de l’activitat és de 4 € i cal reservar al tel. 680 49 69 72. A les 19 h se celebrarà a l’Ecomuseu Farinera la Taula rodona:  La meva amiga la mar. Amb Josep Lloret, biòleg marí i la Dra. Eva Fontdecaba del CAP de Castelló d’Empúries. A partir de la projecció del documental La meva amiga la mar es debatrà sobre la vinculació directa entre la salut del mar i la nostra salut.

Finalment, el dissabte 20 de maig les famílies es podran trobar a l’Ecomuseu Farinera en el Taller familiar: Decorem una bossa de pa.Decorarem una bossa de pa de roba, deixant anar la imaginació! Les places són limitades. Cal reserva prèvia al telf. 972 25 05 12 o informacio@ecomuseu-farinera.org. Els nens i nenes han d’anar acompanyats d’un adult.

Les activitats de l’Ecomuseu Farinera reben el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.