Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Assaig a Castelló d’Empúries per gestionar la vegetació en l’àmbit urbà sense utilitzar herbicides

El Departament d’Agricultura constata que cada vegada hi ha més consistoris municipals que busquen i apliquen estratègies per reduir l’ús de productes fitosanitaris

Aquest assaig permetrà avaluar també el cost de diferents mètodes de gestió de la vegetació espontània en els espais verds públics i incidir en la comunicació i divulgació dels beneficis de la presència de flora en espais on fins ara no s’acceptava la presència de vegetació.

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació estan duent a terme una prova pilot per fer una gestió de la vegetació al barri del Puigmal sense utilitzar herbicides.

Aquest assaig permetrà avaluar també el cost de diferents mètodes de gestió de la vegetació espontània en els espais verds públics i incidir en la comunicació i divulgació dels beneficis de la presència de flora en espais on fins ara no s’acceptava la presència de vegetació. Aquesta prova pilot es realitza amb l’empresa municipal de serveis de jardineria Castelló 2000 i ha comptat també amb la col·laboració de joves del programa Okup’Alt del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que és un programa d’incorporació de joves en sectors professionals com la jardineria. Les estratègies de gestió de l’herba sense utilitzar herbicides solen representar més mà d’obra.

Cada vegada hi ha més consistoris municipals que busquen i apliquen estratègies per reduir l’ús de productes fitosanitaris (insecticides, fungicides, herbicides…) en els seus espais verds públics. El Departament d’Agricultura ha constatat una creixent conscienciació ciutadana al respecte: a més, les normatives són cada dia més restrictives sobre l’ús dels productes fitosanitaris en l’àmbit urbà. En aquest sentit, el Servei de Sanitat Vegetal del DARP, a través del Pla anual de transferència tecnològica (PATT 2021), organitza jornades tècniques obertes a tècnics municipals i ofereix assessorament sobre les pràctiques més indicades.

Cap a la naturalització dels espais urbans

Les estratègies de reducció de l’ús d’herbicides passen per la priorització de mètodes alternatius de control de l’herba, per una gestió participativa i remodelació dels espais públics i per afavorir un canvi en la concepció ciutadana en què s’accepti una major presència de plantes, ja que juguen clarament un paper important en el manteniment de la biodiversitat i en la naturalització dels espais urbans. Ja fa temps que des de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries es treballa per eliminar l’aplicació d’herbicides i que es busquen mètodes alternatius com la lluita biològica en arbustos, arbres i plantes a base d’insectes parasitoides o com els tractaments d’endoterapia  vegetal, que consisteix en injectar el producte directament al tronc de l’arbre per no contaminar el sòl, les aigües ni l’ambient.  És per aquest motiu, que s’ha valorat molt positivament la participació en aquest assaig.

Les pràctiques avaluades inclouen el desherbatge manual i l’ús de diferents eines de control mecànic de les herbes, juntament amb la plantació de plantes aromàtiques als escocells, entre d’altres. Així mateix, l’Ajuntament, en el marc de l’acció comunicativa i pedagògica, ha editat cartells que informen sobre la prova pilot i quins en són els objectius. Alhora, ha organitzat una sèrie d’activitats i xerrades divulgatives amb l’alumnat de l’Institut Escola El Bruel-Empuriabrava, que està en el mateix barri del Puigmal. D’aquesta manera, es pretén treballar la importància de l’assaig i els beneficis de no utilitzar herbicides entre l’alumnat del centre.