Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Castelló d’Empúries acull la primera presentació del “Diccionari biogràfic d’Estat Català” a la demarcació de Girona

El diccionari, coordinat pels historiadors Tomàs Callau i Fermí Rubiralta, presenta les biografies de 100 personatges vinculats a la formació política Estat Català, primer partit històric de l’independentisme i actualment organització degana del taulell polític català. Un recorregut històric del partit en aquesta darrera centúria a través de les vides dels seus principals components, entre els quals hi trobem dos castellonins.

Per una banda en Jaume Compte i Canyelles (Castelló d’Empúries, 1897 – Barcelona, 1934), que fou membre del CADCI i dels escamots d’ERC. Va participar al Complot del Garraf, que pretenia atemptar contra el rei Alfons XIII. Va morir durant el fets d’octubre de 1934 defensant l’estatge del CADCI amb altres companys.

La segona biografia destacada és la de l’alcalde Josep Bordas de la Cuesta (Eivissa, 1877 – Ciutat de Mèxic, 1943). Resident a Castelló des dels dos anys d’edat fou escollit batlle l’any 1922 i posteriorment l’any 1931. Era militant l’Estat Català i participà de la formació d’ERC. Acabada la guerra es va exiliar a França i l’any 1942 a Mèxic on morí al cap de poc temps.

El llibre dona testimoni, gràcies a la col·laboració de 15 especialistes, de la singladura d’aquest conjunt d’homes i dones que a través de les seves vides, plenes d’esculls personals i col·lectius, amb encerts i errors, es van mantenir fidels als seus ideals.

El Diccionari biogràfic d’Estat Català ha estat editat per Exaequo a iniciativa de la Comissió Centenari d’Estat Català, entitat que promou aquest acte en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

La presentació es durà a terme el divendres 29 d’abril a les 19.30 h de la tarda a la capella de Santa Clara i serà presentat per l’arxivera municipal Marisa Roig.