Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Castelló d’Empúries i Empuriabrava gaudiran aviat d’una nova i millor llum de la mà d’ENDESA X, que canviarà més de 5.500 lluminàries

  • Les obres, que van començar aquest mes de febrer, permetran millorar fins un 62% l’eficiència energètica del municipi.
  • L’ambiciós projecte de renovació de l’enllumenat públic per tipus LED a pràcticament tot el municipi s’ha fet a mida, escollint temperatures de color de més o menys graus kelvin en funció de la zona on s’instal·larà com a mesura de protecció ambiental i/o estètica.
  • Les noves lluminàries són de major qualitat i transmeten una llum més uniforme, fet que comporta una reducció important de la contaminació lumínica.

La llum que il·lumina els carrers de la vila de Castelló d’Empúries i la marina residencial d’Empuriabrava canviarà aviat d’aspecte. Endesa X, la filial de serveis energètics d’Endesa que n’ha guanyat la licitació pública, ha començat a renovar la pràctica totalitat de l’enllumenat públic del municipi, fins a 5.538 punts de llum. La nova il·luminació, que serà de major qualitat tant a nivell funcional com mediambiental i/o estètic, ja que s’ha dissenyat tenint especial cura de l’entorn, ha estat presentada avui, per l’alcaldessa, Anna Massot, el director d’Endesa a Catalunya, Enric Brazis i el director de negoci amb les administracions públiques d’Endesa X, Juan Garrigosa.

El projecte de canvi de llums a tipus LED ,de menor consum que les anteriors, al nostre municipi  permetrà millorar fins a un 62% l’eficiència energètica, cosa que també es traduirà en estalvi econòmic, en d’Anna Massot, alcaldessa.  

Per la seva banda, Juan Garrigosa, ha explicat que “la nova il·luminació s’ha fet a mida tenint en compte diversos factors per adequar-la al màxim possible a les particularitats de diferents zones. Així, per exemple, als carrers pròxims al riu Muga i a Rec de Salins s’instal·larà enllumenat amb una temperatura de color de 2.200 graus kelvin (K) com a mesura de protecció mediambiental; mentre que pel casc històric s’han escollit unes lluminàries de 2.700 K per guanyar calidesa”.

En aquest sentit, el contracte s’engloba en l’acord marc de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per a la prestació de serveis en l’àmbit de l’eficiència energètica en l’enllumenat públic, en el qual Endesa X és una de les empreses adjudicatàries del lot de “Contracte de Gestió Energètica”. A més, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries també té contractada l’electricitat amb Endesa –concretament amb la seva comercialitzadora Endesa Energia– a través d’un altre acord marc amb l’ACM, de manera que subministra anualment fins a 4,4 GWh al municipi.

A banda del canvi d’enllumenat públic, l’acord també contempla el seu manteniment preventiu i correctiu durant 10 anys per un import de 3,5 milions d’euros, que serà retribuït mitjançant pagaments anuals al llarg de tota la dècada. A més, Endesa X també realitzarà la gestió energètica de tot el servei durant la vigència del contracte, la qual cosa rendibilitzarà la inversió, ja que amb un control exhaustiu de les dades de consum, un millor control de l’horari d’encesa i apagada de les llums i la regulació del flux de cada llum s’aconsegueix una bona qualitat i optimitzar l’eficiència i l’estalvi d’energia.

A nivel mundial, Enel X Global Retail, la línia de negoci de solucions energètiques del grup Enel (al qual pertany Endesa), ja ha instal·lat més de 3 milions de punts d’enllumenat públic. En aquesta línia, Endesa X col·labora estretament amb les administracions públiques i les acompanya a l’hora de complir els seus objectius de descarbonització, eficiència i sostenibilitat, així com en el desenvolupament de projectes i serveis per a ciutats i pobles electrificats, digitalitzats i circulars.