Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Castelló d’Empúries torna a posar en marxa el Projecte Rossinyol

3 alumnes de secundària dels centres educatius del municipi, es vinculen a 3 mentores de la Universitat de Girona al llarg del curs escolar

Castelló d’Empúries ha apostat de nou pel Projecte Rossinyol com a part de les mesures vinculades a la dotació del Departament d’Educació pel PMOE, integrat al Pla Educatiu d’Entorn.

Projecte Rossinyol, és un projecte de mentoria que consisteix en què alumnat de la Universitat de Girona, s’emparella amb alumnes de centres educatius del municipi perquè durant 3 hores a la setmana d’un curs escolar, comparteixin espais d’oci, cultura i lleure, a més d’afavorir l’ús del català.

Per una banda, l’alumnat universitari que participa en aquest projecte ho fa de forma voluntària i és l’equip del projecte Rossinyol qui valora la seva participació al projecte i els facilita una formació que els doni recursos bàsics per a treballar la relació amb el mentorat/da.

Per altra banda, els mentorats/des, alumant de secundària, són alumnes amb els quals es valora positivament el foment de l’ús de la llengua catalana fora el centre educatiu, l’ampliació de referents de l’alumne/a i l’afavoriment de la integració a l’entorn social a través d’activitats diversificades.

A Castelló d’Empúries, la dotació ha permès vincular tres parelles, és a dir, 3 alumnes de centres de secundària amb 3 alumnes de la Universitat de Girona. Entre professionals de Projecte Rossinyol, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i professors/es de centres educatius, s’ha recopilat informació sobre l’alumnat d’ambdues parts per decidir quin emparellament se’n feia en funció dels gustos, interessos i disponibilitats.

El divendres 16 de desembre, es va celebrar la festa inicial, que té per objectiu principal presentar els mentores i mentorats/des entre ells perquè que descobrissin amb qui compartiran el projecte durant tot aquest curs escolar, però també per a donar el tret de sortida oficial a aquest programa. En aquesta trobada hi varen assistir l’alcalde Salvi Güell, la regidora Anna Massot, professors/es de centres educatius, les tècniques d’ensenyament i del Pla Educatiu d’Entorn de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, els/les mentors/es de la Universitat de Girona, els/les mentorats/des de centres educatius i les seves famílies.

En aquesta trobada, després d’una presentació per part de l’organització i l’Ajuntament, mentors/es i mentorats/des varen participar en un petit joc per tal de descobrir amb qui s’emparellarien al projecte i així, que poguessin començar a conèixer-se entre ells/es i amb les famílies dels/les alumnes de secundària.

Anna Massot valora la importància de portar a terme experiències de voluntariat com aquestes on “compartir estones fora de l’entorn escolar i fer activitats de forma conjunta aporta beneficis a les dues parts fomentant espais de trobada adequats per establir vincles que generen impactes positius per a tothom”

Tant l’Ajuntament de Castelló d’Empúries com l’IE El Bruel-Empuriabrava i l’INS Castelló d’Empúries, que són els centres que hi participen, han engegat aquesta iniciativa amb especial entusiasme, ja que és una oportunitat d’afavorir la inclusió social, cultural i lingüística així com el creixement personal d’ambdós membres de la parella, a través d’un vincle afectiu d’amistat que es va forjant amb les trobades al llarg de les setmanes.