Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Concert musical de Tots Sants a càrrec d’Antoni Madueño, diumenge 30 d’octubre a les 18 h al Convent de Sant Agustí

Amb motiu de la Diada de Tots Sants, el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV organitza el concert musical “Cants des del ventre la balena. Cants gregorians per a l’Ofici de Difunts” a càrrec d’Antoni Madueño, que tindrà lloc el diumenge 30 d’octubre, a les sis de la tarda i al Convent de Sant Agustí de Castelló d’Empúries, amb entrada gratuïta.

Músiques per al més gran misteri, en una reflexió d’abraçades melòdiques i textuals que avancen com una serp a través del silenci. Els cants cristians primitius, anomenats genèricament gregorià, són l’expressió d’una meditació encetada tan bon punt clamen les primeres notes, i allargada en un joc de ressonàncies que acaronen les pedres. El crit del profund, comú a tot hom amb un deix de consciència, troba consol en les paraules escrites fa tants de segles, i en la llum, apuntada com la resposta a l’abisme, a la boca del lleó, a allò més terrible.

Antoni Madueño és un artista de formació i activitat eclèctica, musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval. És deixeble del tenor Josep Benet, i ha cursat estudis de filosofia i organologia. En l’actualitat està finalitzant la seva tesi doctoral dirigida per la Dra. Maricarmen Gómez Muntaner i el Dr. Manuel Castiñeiras. Les seves actuacions conjuguen la pràctica musical amb escenografies que recreen espais onírics de reflexió i sentiment. També imparteix conferències en institucions acadèmiques i universitats, il·lustrades amb l’exposició d’instruments de corda i la interpretació de música medieval, i és autor de publicacions especialitzades i d’enregistraments del repertori medieval per al segell francès Trob’Art.

Des de 2015 dirigeix el projecte europeu Despertant instruments adormits, de construcció de rèpliques dels instruments musicals de la Portalada de Ripoll. Es tracta d’una iniciativa que inclou concerts de gran format, amb les músiques del Scriptorium de Ripoll que estan representant arreu la Candidatura UNESCO de la Portalada de Ripoll i que ha merescut el finançament del programa Europa Creativa de la Unió Europea i de diferents administracions catalanes. Ha rebut l’encàrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per crear i dirigir el festival La Ciutat Perduda, al Conjunt Patrimonial d’Olèrdola, i des de 2017 un programa de construcció d’instruments i interpretació musical al monestir de Sant Pere de Rodes. Entre les seves accions artístiques de gran format destaca Oliba episcopus, una creació per al bisbat de Vic de diversos espectacles per la commemoració del mil·lenari del bisbe Oliba en catedrals i monestirs emblemàtics de Catalunya. El seu treball amb la recreació dels instruments musicals de la portalada de Ripoll ha merescut el Premi Nacional d’Artesania Prestigia 2020, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i enguany ha organitzat també el programa cultural i musical de la celebració del mil·lenari de la consagració de l’església del monestir de Sant Pere de Rodes, en un encàrrec de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Recentment, Madueño ha participat en el concert “Art de Trobar. A les fonts de la poesia moderna” de música medieval trobadoresca, juntament amb la formació Troubadours Art Ensemble al passat XXX Festival Terra de Trobadors 2022, organitzat pel Centre d’Estudis Trobadorescos de Castelló d’Empúries.