Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Conferència del Dr. Pere Freixas Camps sobre els mestres d’obres i els artífexs de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, aquest dissabte 12 de setembre a la tarda

Aquest dissabte 12 de setembre, a les 18 h de la tarda a la Capella de Santa Clara, tindrà lloc la segona conferència prevista de les VI Jornades d’Estudis sobre la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, enguany dedicades temàticament al projecte i la voluntat dels comtes d’Empúries en la construcció d’una catedral gòtica i organitzades pel Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries.

La conferència anirà a càrrec del Dr. Pere Freixas sota el títol “Santa Maria de Castelló d’Empúries, la catedral de l’Empordà. Mestres d’obres i artífexs per al projecte comtal de seu episcopal” i versarà sobre els mestres d’obres, arquitectes i artistes coneguts que van treballar en la construcció del temple gòtic castelloní.

Pere Freixas Camps (Girona, 1949) és Doctor en Història de l’Art, autor l’any 1981 de la tesi doctoral L’art gòtic a Girona. Segles XIII al XV, que va suposar la primera tesi doctoral a Girona des de 1717, quan Felip V va abolir els estudis universitaris a la ciutat; avui dia està publicada per l’Institut d’Estudis Catalans i és una important obra de referència. Ha estat delegat provincial de Belles Arts, del Ministeri d’Educació i Ciència; i delegat de la Direcció General de Patrimoni Artístic i Cultural. Ha estat també membre de l’Institut d’Estudis Gironins i del Patronat Francesc Eiximenis, i director del Museu d’Història de Girona durant trenta-dos anys.

La seva principal responsabilitat l’ha assumida al capdavant del Museu d’Història, del qual ha planificat el discurs museogràfic i museològic en diverses fases i on ha promogut cap a un centenar d’exposicions temporals, tant per aprofundir en el coneixement de la ciutat com per rescatar alguns dels seus artistes oblidats, com és el cas de Pons Martí, Josep Aguilera o Prudenci Bertrana. I també de les antològiques dedicades a Antoni Varés, Enric Marquès o Carles Vivó.

Entre les exposicions de més èxit es compten, però, la que va dedicar als aiguats de Girona de 1962 i l’ambiciosa “L’època dels genis”, que va reunir a Girona peces úniques del Renaixement i el Barroc. Va ser responsable també del projecte d’un cicle de quatre grans exposicions per documentar la història de Girona des dels orígens fins a l’actualitat, iniciat amb la mostra “Parva Gerunda”. Ha participat també en l’obra L’Art gòtic a Catalunya. Arquitectura, dirigit per Antoni Pladevall i Font, de la qual n’ha estat un dels coordinadors.

Les jornades d’enguany es van inaugurar el dissabte passat amb la conferència de la Dra. Francesca Español (UB), que va exhaurir totes les localitats disponibles, i es clourà el dissabte 19 de setembre amb la conferència prevista del Dr. Gerardo Boto, Doctor en Història de l’Art Medieval i director del Departament d’Història i d’Història de l’Art de la Universitat de Girona.

L’assistència a les jornades es fan tot complint les mesures sanitàries decretades pel Procicat: reserva d’entrades, aforament limitat (50 persones màxim a cada conferència) i ús obligatori de mascareta. Per poder-hi assistir, enguany cal inscriure’s tot reservant l’entrada al portal online d’entrades (castelloempuriabrava.koobin.com) de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, d’on es podrà descarregar l’entrada, o bé a les oficines d’informació i turisme del municipi. Per a més informació, al telèfon 972 25 08 59 (Museu) o bé al 972 15 62 33 (oficina de turisme).