Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

El festival Som Cultura programa una edició híbrida que combinarà activitats presencials i virtuals durant el mes de novembre

Una setantena de propostes culturals s’han programat durant tot el mes de novembre amb motiu de la cinquena edició del Som Cultura, campanya promocional impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona.

Entre les propostes virtuals destaquen «Els museus a casa», amb una trentena de tallers familiars que els museus gironins oferiran a través de diverses plataformes digitals, i la retransmissió en directe de visites guiades per descobrir el patrimoni gironí.

Les activitats presencials aplicaran un conjunt de mesures de seguretat, com la limitació de l’aforament o l’ús de mascareta i gel desinfectant, per assegurar la salut de participants i organitzadors del Som Cultura.

Som Cultura és el mes de les experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, i enguany arriba a la cinquena edició amb una seixantena de propostes genuïnes organitzades per les entitats i les empreses associades al Club de Màrqueting Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. El festival ofereix una selecció d’activitats especials per redescobrir l’àmplia oferta cultural, patrimonial i artística de les comarques gironines.

En aquesta edició, el festival presenta una programació híbrida que combina les activitats presencials i a distància. Aquesta combinació de propostes té per objectiu assegurar la celebració de l’esdeveniment sigui quina sigui la situació sanitària del territori durant el mes de novembre, i alhora permet explorar noves fórmules digitals per difondre l’oferta cultural gironina.

En l’acte de presentació celebrat avui a la Diputació de Girona, el vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jaume Dulsat, ha manifestat «aquest novembre hi haurà festival Som Cultura gràcies als gestors i dinamitzadors culturals i al propi sector turístic, que mostra responsabilitat amb la societat i venç les pors per tal que la cultura evolucioni i prosperi». Dulsat ha reconegut la «resiliència del sector turístic cultural» i que des del Patronat de Turisme es vol acompanyar als associats del club de màrqueting a dur a terme la «necessària transformació digital».

Programació del Som Cultura a distància

Les activitats a distància s’han estructurat en quatre àmbits. En destaca la celebració de la proposta «Els museus a casa», organitzada per la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona. Una trentena d’equipaments gironins oferiran, al llarg del mes de novembre, càpsules de vídeos amb tallers infantils que es difondran a través de diverses plataformes digitals i del web del Som Cultura. Aquesta activitat substitueix la proposta presencial «Els museus surten al carrer», que enguany no es durà a terme per precaució en tractar-se d’una activitat que cada any reuneix més de cinc-cents participants de diferents municipis, principalment nens i les seves famílies.

Una altra de les propostes a distància destacades és la retransmissió en directe de visites guiades a diversos equipaments i exposicions culturals del territori per descobrir el patrimoni gironí. Es podran fer visites virtuals al MAC Empúries, el MAC Ullastret o el castell del Montgrí, i a les mostres «Entramuntanades. Dones empordaneses que han fet història», de Figueres, o «El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy», de l’EcomuseuFarinera de Castelló d’Empúries.

La programació a distància del Som Cultura es completa amb jocs en línia (Quiz, Kahoo o Memory) i vídeos amb llegendes de diverses poblacions de les comarques gironines.

Programació d’activitats presencials del Som Cultura

La programació presencial, que es concentra durant els caps de setmana del mes de novembre, s’agrupa en cinc blocs temàtics: «Descobreix el patrimoni», «Jocs de misteri», «Activitats familiars», «Rutes literàries» i «Nit dels museus».

Som Cultura: «Descobreix el patrimoni»

Les propostes vinculades al patrimoni i la història de les comarques gironines són les més nombroses de la programació presencial del festival. Una de les novetats principals d’aquest any són les activitats que ens apropen a altres pandèmies viscudes al territori en el passat. Així, el monestir de Ripoll, amb el suport de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès, programa «El monestir de Ripoll en temps de pandèmia», una visita per racons de la ciutat que van esdevenir testimonis muts en temps de pandèmies, com l’antic llatzeret de Sant Bartomeu, on s’acollien els malalts de pesta o els sospitosos de tenir-la. Així mateix, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran obre les portes per explicar el paper d’aquest conjunt monumental en temps d’epidèmies amb una activitat que duu el títol «Ego te absolvo. Vida i mort a Vilabertran».

Els cementiris també seran protagonistes en aquesta edició del Som Cultura. A Lloret de Mar s’organitza l’activitat «L’herència de les Amèriques», una visita guiada al cementiri modernista amb acompanyament musical, i al cementiri mariner de l’Escala s’hi estrena «Caterina Albert i Paradís, una dona, una lluita, dues identitats», un espectacle de dansa contemporània i composició musical creat específicament per a aquest espai i dedicat a l’escriptora escalenca.

Les activitats també es presenten amb un format amè a través, per exemple, de les vistes teatralitzades, com la proposta «Un matí amb la Caterina i en Genís», a Torroella de Montgrí, amb dos nens que guiaran els visitants pels racons medievals més representatius del municipi. Així mateix, aquest àmbit permet descobrir algunes de les joies patrimonials gironines, com les esglésies de la Cerdanya, a través de la proposta «Les claus de les esglésies de la Cerdanya», una visita a l’interior dels centres de Santa Maria d’All i Santa Maria de Quadres, a Isòvol, i Santa Cecília de Bolvir i Sant Climent de Talltorta, a Bolvir. A Hostalric, es programa una visita guiada al recinte medieval amb un tast salat al final de la proposta, amb vistes privilegiades al castell d’Hostalric.

Som Cultura: «Jocs de misteri»

Amb la voluntat d’oferir propostes originals, Som Cultura proposa un nou cicle per conèixer museus o fortaleses de les comarques gironines d’una manera amena i divertida a partir de jocs de misteri, gimcanes o sessions de jocs d’escapada. El festival estrena «Street Escape Palafrugell», que proposa conèixer la ciutat empordanesa, la seva història i els seus secrets a través d’un recorregut per espais emblemàtics d’aquesta localitat seguint les indicacions d’un joc en línia. En aquest àmbit també es programen l’activitat «Els enigmes de Sant Joan de les Abadesses», que permetrà descobrir racons d’aquesta vila i de la seva història medieval; «Pirates al castell de la Trinitat», en què els participants hauran de buscar les pistes que va deixar Barba-rossa, o la «Gimcana medieval a Castelló d’Empúries», una proposta familiar per visitar de forma lúdica i divertida la capital medieval de l’Empordà a través d’una aplicació de mòbil.

Som Cultura: «Nit dels museus»

El festival acollirà en la seva programació les activitats de la «Nit dels museus», prevista inicialment per al mes de maig i que tindrà lloc el dissabte 14 de novembre. Una vintena d’equipaments culturals gironins oferiran aquell dia tota mena de propostes per celebrar el Dia Internacional dels Museus. A Girona, el Museu d’Art organitza una visita per descobrir els misteris i les incògnites del centre i tanca la jornada amb un concert de jazz als jardins de l’antic Palau Episcopal. A Olot, el Museu de la Garrotxa proposa una visita diferent a l’exposició «Cigarrillos París i la publicitat moderna», que anirà a càrrec del col·lectiu Nyam Nyam. Una altra de les propostes destacades d’aquesta jornada a les comarques gironines és la presentació al Museu de Ripoll d’un llibret de lectura fàcil que permet fer un recorregut per les instal·lacions a l’abast de tothom.

Som Cultura: «Rutes literàries»

El festival completa la seva programació presencial amb propostes per conèixer el llegat d’escriptors i poetes gironins. A Santa Cristina d’Aro, per exemple, es programa «El lloc natural de Mercè Rodoreda», una activitat per conèixer la infantesa de l’escriptora a través dels seus textos més íntims tot passejant per jardins i boscos que visitava de petita. Peralada també programa una ruta literària que dona a conèixer l’obra de Ramon Muntaner. Es tracta d’una visita guiada durant la qual es llegeixen fragments de la seva obra que descriuen espais on va viure l’autor.

Mesures de seguretat sanitàries per a tothom: #culturasegura

Les activitats presencials del Som Cultura aplicaran diverses mesures sanitàries per garantir la salut de tothom. Una de les principals mesures és la limitació d’aforament a les activitats, que es faran amb grups reduïts. L’ús obligatori de mascaretes i de gel hidroalcohòlic desinfectant són altres de les mesures que s’hi aplicaran. El fet que la majoria de les propostes del Som Cultura tinguin lloc a espais a l’aire lliure ajuda també a oferir als visitants un entorn més segur.

Les inscripcions per a les activitats presencials del Som Cultura 2020 es poden tramitar a través del web http://somcultura.com/. En el cas de les activitats digitals, no cal inscripció prèvia.

La campanya promocional Som Cultura, inclosa dins del Pla d’Accions 2020 del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, s’ha adaptat a la situació de pandèmia i persegueix estimular l’interès i el consum cultural de locals i visitants durant la tardor, i fomentar la creació de productes turístics innovadors i atractius que permetin donar a conèixer el territori en clau cultural: des de recursos monumentals i patrimonials fins a manifestacions tradicionals, populars i d’identitat.

Som Cultura esdevé una plataforma per a l’experimentació de nous productes i projectes majoritàriament associatius entre els diversos agents que formen part del Club de Màrqueting Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Es planteja posar a l’abast dels agents culturals eines turístiques que donin més visibilitat a les propostes sorgides.

Descàrrega del material gràfic i audiovisual : http://bit.ly/SomCultura2020

Per a més informació: Premsa Patronat vmas@costabrava.org Tel. 972 208 401 Mòbil 686 36 36 56