Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

El Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries organitza una conferència sobre la primera volta al món de F. Magallanes i J. S. Elcano els anys 1519-1522, a càrrec del Dr. Xavier Gil Pujol (UB), aquest dissabte 16 de novembre a les 18 h

Aquest any 2019 es commemoren els cinc-cents anys de l’inici de la primera circumnavegació marítima al planeta a càrrec dels navegants Fernando Magallanes i Juan Sebastián Elcano, que va tenir lloc entre els anys 1519 i 1522.

Per aquest motiu, el Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries organitza la conferència Primus circumdedisti me. La primera circumnavegació del món de Fernando Magallanes i Juan Sebastián Elcano, 1519-1522” que anirà a càrrec del Dr. Xavier Gil Pujol, Catedràtic d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona i que tindrà lloc el dissabte 16 de novembre de 2019, a les 18 h de la tarda a la Capella de Santa Clara de Castelló d’Empúries.

L’expedició de Magalhães-Elcano va ser una expedició marítima comandada pel mariner portuguès Fernão de Magalhães (1480-1521) i, després de la seva mort a les actuals illes Filipines, per Juan Sebastián Elcano (1486-1526), mariner basc que formava part de la tripulació. Fou finançada per la corona espanyola (per l’emperador Carles V) i és coneguda per haver estat la primera circumnavegació reeixida del planeta. L’expedició salpà de Sanlúcar de Barrameda el 10 d’agost de 1519 amb cinc naus i 234 homes, i tornà el 8 de setembre de 1522 amb una única nau (Victoria) i únicament 18 homes supervivents.

El Dr. Francesc Xavier Gil Pujol és llicenciat en Geografia i Història Moderna per la Universitat de Barcelona (1978), amb Premi Extraordinari de Llicenciatura; fou becari de la Fundación Juan March a Princeton University, l’any 1981; Research assistant del Professor J.H. Elliott en l’Institute for Advanced Study, Princeton (1981-82 i 1984-85); és Doctor en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona amb la tesi doctoral: De las alteraciones a la estabilidad. Corona, fueros y política en el reino de Aragón, 1585-1648, dirigida pel Professor Pere Molas Ribalta, l’any 1989, i actualment és Catedràtic d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona, on ha estat també director d’aquest Departament entre els anys 2009 i 2014.

És membre també de la Real Academia de la Historia i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Les seves línies principals de recerca són el pensament polític a Espanya i Europa, segles XVI-XVII; la política i govern a Aragó i la Corona d’Aragó, segles XVI-XVII; l’estructura constitucional i territorial de la Monarquia espanyola dels Àustries; i la historiografia sobre la Història Moderna.

Ha fet estades d’investigació a la Università degli Studi di Perugia (1995), École des Hautes Études en Sciences Sociales, París (2000), i  Johns Hopkins University, Baltimore (2003); és l’investigador principal del projecte d’investigació Cultura política, doctrina jurídica y gobierno en Cataluña y Valencia (siglos XVI-XVIII), coordinat en el projecte `Personas, cosas y acciones´ para la política de la Monarquía española (siglos XVI-XVIII), Ministerio de Economía y Competitividad DER2012-39719-C03; és soci fundador i membre de la primera junta directiva de l’European Society for the History of Political Thought, radicada a l’Istituto Universitario Europeo, Florència (2008), i vicepresident des de 2012. És també el director de Pedralbes. Revista d’Història Moderna, publicada per aquest Departament, des de 2009, i membre del consell editorial de les revistes Hispania. Revista española de Historia (Madrid), Il Pensiero Politico. Rivista di Storia delle Idee Politiche e Sociale  (Florència), Studia Historica. Historia Moderna (Salamanca).

La conferència, organitzada pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV del Departament de Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, amb la col·laboració del Museu d’Història de Catalunya i de la Universitat de Barcelona, s’emmarca en els actes oficials de la commemoració oficial dels 500 anys de la primera volta al món, i tindrà lloc el dissabte 16 de novembre, a les 18 h de la tarda a la Capella de Santa Clara de Castelló d’Empúries.