Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV amplia el museu virtual amb la digitalització en 3D de sis objectes de la col·lecció museística

El Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries ha dut a terme enguany la digitalització en models en 3D de sis objectes o béns mobles que formen part de la col·lecció permanent del museu, i alhora són alguns dels elements més notables i significatius del patrimoni històric del municipi, per tal de d’ampliar el museu virtual i disposar dels objectes en format digital per a la seva millor divulgació. En concret, es tracta de la digitalització amb fotogrametria dels següents sis objectes exposats al Museu d’Història Medieval: un fragment de columna de pedra d’època romana; dues làpides amb inscripcions epigràfiques i de diferents èpoques; dos capitells medievals amb escuts heràldics; i un vas sepulcral de pedra d’època moderna.

Pel què fa al primer objecte, es tracta d’un fragment de la base d’una columna motllurada, realitzada en pedra i d’època romana, amb una cronologia entre els segles II aC i IV dC. Va ser reutilitzada posteriorment com a farciment i element de reforç a l’interior d’un dels pilars del pont antic d’època medieval que es construí als segles X-XI al pas de Sant Pere i que tenia quatre ulls o arcs. La vila es comunicava antigament en direcció sud pel pas de Sant Pere Pescador, l’únic pont sobre el riu la Muga que seguia el camí ral en direcció a Empúries i per diversos camins que vorejaven l’estany de Castelló.

Pel què fa a les tres làpides digitalitzades, es tracta d’una làpida commemorativa l’any 1317 de la fundació del convent medieval de Sant Domènec de Castelló d’Empúries, realitzada en pedra de Vilacolum; d’una altra làpida commemorativa de les obres de construcció del convent de Sant Domènec d’època moderna de la vila, feta l’any 1742 en pedra blanca; i finalment, un vas sepulcral de pedra corresponent a la família de Jeroni Pujades, dels segles XVI-XVII; i dos capitells d’època medieval i de pedra, ambdós amb el mateix escut heràldic corresponent a la família Rajadell, una notable nissaga castellonina, que apareix també esculpida a la portalada dels Apòstols de la Basílica de Santa Maria.

El Museu d’història Medieval de Castelló d’Empúries ja va dur a terme l’any passat la digitalització de les dues mènsules de fusta d’època medieval originals de l’edifici de la Cúria comtal i exposades també al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, una amb la imatge dels comtes d’Empúries l’infant d’Aragó Pere I (1325-1342) i Joana de Foix, i una altra les figures d’un jutge i d’un notari-escrivà de la Cúria.

Les tasques de digitalització han estat realitzades per l’arqueòleg Pau Castillo de l’empresa Surtcast. Tecnologia Aplicada al Patrimoni, guardonat amb el Premi Emprenedor 2022 del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i de l’Associació d’Empresaris i Emprenedors de Girona, entre altres, per la seva emprenedoria personal i empresarial relacionada amb el patrimoni històric i cultural i les noves tecnologies. Surtcast és una iniciativa que treballa amb tecnologia aplicada al territori i ofereix diferents serveis dins l’àmbit de la investigació, gestió i difusió del patrimoni cultural, com són els models 3D, plantes, alçats i seccions arquitectòniques, fotografies aèries, entre altres.

Tenint en compte els bons resultats i les possibilitats que es generen, el Museu d’Història Medieval té previst continuar digitalitzant i convertint en models 3D altres objectes i béns mobles de la col·lecció permanent i del fons arqueològic municipal. Amb aquestes sis peces digitalitzades, el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó s, XIV esdevé un dels museus de la província amb més elements digitalitzat en 3D, amb un total de nou béns mobles i elements patrimonials, consultables i disponibles al seu museu virtual. Els models digitalitzats en 3D de les dues mènsules es poden veure i consultar al perfil del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de la plataforma Sketchfab.com.