Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

200 alumnes de 2n i 3r d’ESO dels instituts de Castelló d’Empúries han participat al projecte Mapa de Ball

Mapa de ball busca oferir una experiència positiva amb el moviment del cos i un aprenentatge, tant personal de l’alumnat com de manera col·lectiva per la comunitat educativa al llarg de 10 sessions.

Mapa de Ball és un projecte artístic iniciat al 2017, que es duu a terme a les aules de diferents instituts d’arreu de Catalunya amb l’objectiu d’apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània a alumnes i professorat i que és organitzat des de Transversal – xarxa d’activitats culturals, la Casa de la Dansa del Mercat de les Flors i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i en la nostra comarca, és coordinat per l’entitat Agitart.

El projecte busca oferir una experiència positiva amb el moviment del cos i un aprenentatge, tant personal de l’alumnat com de manera col·lectiva per la comunitat educativa al llarg de 10 sessions. És un projecte educatiu que pretén apropar la dansa i l’experiència escènica als instituts. En aquesta edició hi han participat 11 instituts diferents de la comarca de l’Alt Empordà, de Figueres, La Jonquera, Roses, Vilafant i Castelló d’Empúries, i arribant aquest 2021 a un total de 936 alumnes de la comarca.

Amb Mapa de Ball, un total de gairebé 200 alumnes del municipi i de 1000 d’arreu de la comarca, han ballat “Pinya”,  peça de la coreògrafa, performer i artista Sònia Gómez. Aquesta coreografia pretén apoderar l’espai escènic i que es converteixi en una vivència i experiència positiva per l’alumnat, tant personal com col·lectiva. Tal i com afirma l’artista «cal que es vegi la seva individualitat dins del col·lectiu. Començant pels professors i professores, que confiïn en la veu i la creativitat dels seus i les seves alumnes». A part dels artistes acompanyants, paral·lelament, el/la professor/a referent de cada centre participant, ha rebut una formació per a acompanyar i guiar l’alumnat al llarg del projecte.

En anteriors edicions, l’espectacle s’hauria dut a terme conjuntament per tots els alumnes participants de la comarca al Teatre Jardí de Figueres, però la situació sanitària actual ha fet que cada institut hagi ofert el seu espectacle de manera individual, en molts casos dins del recinte del propi centre educatiu.

Des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà s’ha finançat un vídeo de cada un dels espectacles que s’han desenvolupat als Instituts, per així poder donar la visibilitat i oferir un record compartit a falta de la possibilitat de fer l’espectacle conjunt.

Aquest curs escolar, al nostre municipi hi han participat uns 200 alumnes de l’Institut Castelló d’Empúries i de l’Institut Escola El Bruel-Empuriabrava, que van realitzar els espectacles finals els dies 6 i 7 de maig respectivament. És la primera vegada que des del nostre municipi ens hem sumat a aquesta iniciativa i la valoració que se’n fa és molt positiva. Per Anna Massot, “aquest projecte està pensat per aconseguir apropar la dansa com a paradigma de transformació a les aules i en moments com l’actual ha esdevingut més necessària que mai una iniciativa com aquesta, ajudant a extreure i exterioritzar sentiments i expressió corporal de la mà de la dansa contemporània i la creativitat”.

El passat 11 de maig, alcaldes/ses, regidors/es i tècnics/ques dels diferents municipis participants, representants del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, membres de Transversal – xarxa d’activitats culturals, la Casa de la Dansa del Mercat de les Flors i Agitart, varen trobar-se per visibilitzar el projecte Mapa de Ball, la seva important implantació a la comarca i agrair a tots els participants la seva implicació.

El finançament d’aquest projecte ha estat compartit entre Transversal – xarxa d’activitats culturals, la Casa de la Dansa del Mercat de les Flors, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.