Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Els centres educatius d’Empuriabrava passaran a ser un institut escola

Ahir, el conseller d’educació Josep Bargalló, va anunciar que el proper curs escolar 2019-20 es desplegaran 25 instituts escola en diferents indrets del territori, un d’ells a Castelló d’Empúries.

Durant la presentació en roda de premsa, el conseller Bargalló va definir l’institut escola com “un model de lluita contra la segregació i de resposta a les necessitats d’escolarització, i que allà on es pot aplicar, per voluntat de la comunitat educativa s’ha demostrat un model d’èxit”. El titular d’Educació va defensar que es tracta d’un model que conté elements positius de millora per als centres que l’apliquen: “En els casos que s’ha tirat endavant, ha estat un model d’èxit, s’ha reduït l’absentisme, s’han millorat resultats i han minvat els problemes de convivència”.

En el nostre cas, parlaríem d’una fusió de centres existents, l’Escola El Bruel i l’INS Empuriabrava, que actualment tenen 176 alumnes matriculats a l’escola i 112 alumnes matriculats a l’INS. Aquest model d’institut escola implica que l’alumnat podrà cursar tota l’etapa de l’escolaritat obligatòria, dels 3 als 16 anys, a un sol centre.

El conseller Bargalló ha afirmat que el model “compacta l’oferta de 3-16 anys en un únic centre i això permet un projecte educatiu comú, que diferenciï clarament la primària de la secundària però que asseguri la continuïtat del projecte pedagògic del centre”.  Al mateix temps, el fet de compartir el projecte educatiu de centre entre primària i ESO facilita la convivència entre infants i adolescents i l’aprenentatge entre iguals. A nivell de docents, la continuïtat entre etapes permet un perfil de docent més versàtil i polivalent, i alhora, promou unes metodologies d’aprenentatge globalitzades.

Aquesta decisió s’ha pres a proposta dels serveis educatius territorials, coneixedors de la realitat dels diferents territoris. Anna Massot, regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament, considera que “la mesura és bona pel municipi perquè és una model molt ben valorat, i les experiències existents són positives.” Remarca també, que tot i que es començarà el projecte amb l’estructura existent, “actualment s’estan realitzant els tràmits per cedir el terreny al departament per a la construcció del nou edifici”.

A més de la unificació dels dos centres, es preveu també que el departament d’Educació ampliï una segona línia a secundària per tal de potenciar els serveis educatius a Empuriabrava.