Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Es formalitza la donació del fons fotogràfic de la família Negre Pastell a l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries

L’olotina Lluïsa Corbatón Montañà ha fet la donació en representació de les hereves de l’advocat i polític castelloní Pelai Negre Pastell (1895-1984).

L’arxivera municipal Marisa Roig mostrant un dels àlbums, ja catalogat, a Lluïsa Corbatón després de la signatura del conveni a la sala de consulta de l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries.

El mes de maig passat es va signar el conveni de donació del fons fotogràfic de la família Negre Pastell. El fons consta d’un total de 1.509 fotografies i postals, la major part de les quals agrupades en 5 àlbums, i datades entre els anys 1860 i 1957.

El fons HISTÒRIC

El fons consta de retrats d’estudi, fotografies familiars i targetes postals il·lustrades de diferents ciutats europees a on solien viatjar. També conté imatges de diversos punts del Pirineu català i francès, on la família havia estiuejat a principi del segle XX.

A banda de les fotografies, el fons també inclou un petit plec de documentació personal i familiar. Entre la documentació, en destaca un volum enquadernat amb fulls de paper i de pergamí, que desglossa la genealogia de les cases Negre i Pastell de Castelló d’Empúries; dels Goy de Fornells de la Selva; i dels Pla i de López d’Armengol de Rocafort Vallespinosa.

Entre els retrats d’estudi, hi ha diferents personalitats destacades. Així com el metge i polític rosinc Francesc Sunyer Capdevila (1826-1898); l’enginyer i botànic tarragoní Joaquim Maria Castellarnau i de Balcells (1848-1943); el militar gironí Narcís Botet i Sisó o els bisbes Jaume Cardona Tur (bisbe de Sió); Francesc de Pol i Baralt (bisbe de Girona); i Remigio Gandásegui Gorrochátegui (arquebisbe de Valladolid). També familiars i amics com els Rahola, els Rosés de Palafrugell, els Bataller de Torroella de Montgrí o els Murtra de Girona, entre d’altres.

LA HISTÒRIA
Mostra d’algunes fotografies del tipus “carta de visita” protegides amb fundes de conservació.

Les famílies Negre i Pastell eren pageses. En els segles XVII i XVIII deixaren de conrear la terra directament per exercir professions liberals, com la de farmacèutic, notari o advocat, i ampliar els seus patrimonis agraris.

El primer Pastell que es documenta a Castelló d’Empúries és el notari Miquel Pastell (1633-1697), que el 1660 va comprar una casa situada a la plaça dels Homes.

A mitjans del segle XIX, la família Pastell s’emparentà amb la família Negre, procedent de Torroella de Montgrí, a través del matrimoni entre Francesc Maria Pastell Verdaguer i Maria del Carme Negre i Pla. Dels seus quatre fills, Maria Aurora Pastell Negre contraurà matrimoni amb Enric Negre Rimbau, amb propietats a Aiguaviva, Fornells de la Selva, Quarts i Garriguella. Ells són els pares de Pelai Negre Pastell (1895-1984), que morí sense descendència. És per aquest motiu que el patrimoni de la família Negre Pastell passà a mans de les nebodes polítiques.

Es preveu digitalitzar el fons i posar-lo a disposició de la ciutadania, a través del cercador Arxius en línia.