Es formalitza la donació del fons fotogràfic de la família Negre Pastell a l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries
L’olotina Lluïsa Corbatón Montañà ha fet la donació en representació de les hereves de l’advocat i polític castelloní Pelai Negre Pastell (1895-1984).

El mes de maig passat es va signar el conveni de donació del fons fotogràfic de la família Negre Pastell. El fons consta d’un total de 1.509 fotografies i postals, la major part de les quals agrupades en 5 àlbums, i datades entre els anys 1860 i 1957.
El fons HISTÒRIC
El fons consta de retrats d’estudi, fotografies familiars i targetes postals il·lustrades de diferents ciutats europees a on solien viatjar. També conté imatges de diversos punts del Pirineu català i francès, on la família havia estiuejat a principi del segle XX.
A banda de les fotografies, el fons també inclou un petit plec de documentació personal i familiar. Entre la documentació, en destaca un volum enquadernat amb fulls de paper i de pergamí, que desglossa la genealogia de les cases Negre i Pastell de Castelló d’Empúries; dels Goy de Fornells de la Selva; i dels Pla i de López d’Armengol de Rocafort Vallespinosa.
Entre els retrats d’estudi, hi ha diferents personalitats destacades. Així com el metge i polític rosinc Francesc Sunyer Capdevila (1826-1898); l’enginyer i botànic tarragoní Joaquim Maria Castellarnau i de Balcells (1848-1943); el militar gironí Narcís Botet i Sisó o els bisbes Jaume Cardona Tur (bisbe de Sió); Francesc de Pol i Baralt (bisbe de Girona); i Remigio Gandásegui Gorrochátegui (arquebisbe de Valladolid). També familiars i amics com els Rahola, els Rosés de Palafrugell, els Bataller de Torroella de Montgrí o els Murtra de Girona, entre d’altres.
LA HISTÒRIA

Les famílies Negre i Pastell eren pageses. En els segles XVII i XVIII deixaren de conrear la terra directament per exercir professions liberals, com la de farmacèutic, notari o advocat, i ampliar els seus patrimonis agraris.
El primer Pastell que es documenta a Castelló d’Empúries és el notari Miquel Pastell (1633-1697), que el 1660 va comprar una casa situada a la plaça dels Homes.
A mitjans del segle XIX, la família Pastell s’emparentà amb la família Negre, procedent de Torroella de Montgrí, a través del matrimoni entre Francesc Maria Pastell Verdaguer i Maria del Carme Negre i Pla. Dels seus quatre fills, Maria Aurora Pastell Negre contraurà matrimoni amb Enric Negre Rimbau, amb propietats a Aiguaviva, Fornells de la Selva, Quarts i Garriguella. Ells són els pares de Pelai Negre Pastell (1895-1984), que morí sense descendència. És per aquest motiu que el patrimoni de la família Negre Pastell passà a mans de les nebodes polítiques.
Es preveu digitalitzar el fons i posar-lo a disposició de la ciutadania, a través del cercador Arxius en línia.