Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Es presenta el XXXI Terra de Trobadors

La festa medieval augmenta les activitats relacionades amb la temàtica d’enguany, l’enderroc del castell comtal, amb una nova zona d’oficis, una instal·lació escenogràfica o visites guiades.

Del 8 al 10 de setembre, el festival programa a Castelló d’Empúries més de 200 propostes, la majoria familiars, amb alguns dels seus clàssics com el mercat, el torneig medieval i les propostes gastronòmiques de les tavernes.

Terra de Trobadors, la gran festa medieval de Catalunya, celebrarà del 8 al 10 de setembre la seva trenta-unena edició als carrers i places de Castelló d’Empúries. Enguany s’oferiran més de 200 activitats i la temàtica escollida és l’enderroc del castell comtal. La festa medieval està organitzada per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i la Coordinadora de Terra de Trobadors, formada per una vintena d’entitats del municipi que col·laboren anualment en l’organització de l’esdeveniment.

Una de les principals novetats d’aquest any és l’increment d’activitats relacionades amb la temàtica escollida amb la voluntat de divulgar l’aspecte històric triat en aquesta edició. Per això, el festival ha incrementat les produccions pròpies i les coproduccions per generar activitats i propostes artístiques úniques i originals que s’estrenaran durant el Terra de Trobadors. Dins del cicle de conferències, per exemple, s’ha programat el divendres dia 8 de setembre la presentació del llibre L’enderroc del castell comtal de Castelló d’Empúries de l’historiador, Elvis Mallorquí, que és la recerca històrica sobre la qual es fonamenta la temàtica d’aquesta edició. Per completar la presentació de l’estudi, s’ha programat pels assistents una visita guiada sobre l’antic castell al Puig Mercadal que anirà a càrrec del mateix historiador. L’endemà, el dissabte, s’han programat dues visites guiades més per conèixer la història de la fortificació en aquest cas obertes al públic. Els interessats han de fer reserva prèvia a l’Oficina de Turisme de Castelló d’Empúries. 

L’última torre del castell és el títol d’un nou espectacle ideat per aquesta edició amb una nova instal·lació escenogràfica que busca transportar el públic en un entorn d’arquitectura militar medieval com pot ser una muralla, una torre, una portalada o un castell. Amb l’ajuda d’uns traginers divertits i sapastres, l’escenografia es va enderrocant al llarg del cap de setmana, per tal d’ensenyar al públic com seria un enderroc i tots els secrets que comporta. La proposta tindrà lloc a la Plaça Jaume I, on antigament hi havia el castell comtal que va ser enderrocat per llogar les parcel·les als paraires. El mestre d’obres explicarà diverses vegades al dia les tècniques usades i el perquè de tot plegat. 

Relacionada amb la temàtica d’aquest any també s’habilita una nova zona d’oficis al carrer Peixeteries Velles, que formava part del perímetre del castell comtal. El visitant hi trobarà un campament d’oficis de paraires, teixidors, filadores… que estan esperant l’enderroc del castell per llogar les parcel·les i instal·lar-hi els tallers. Mentrestant, ensenyen com cardaven la llana de diferents tipus, com la tenyien, com feien el fil, com teixien i brodaven… I també oferiran tallers participatius d’aquestes tècniques per a totes les edats, a càrrec de Terrafoc, El Talleret del Clot i l’Associació de Puntaires de les Comarques de Girona. 

Finalment, a la plaça Josefina Gambús, la companyia Ka Teatre convidarà els més petits a jugar a Trigonos, un joc de construcció de castells gegants amb fustes i teixits. La companyia, a més, teatralitzarà l’activitat de manera que es transmeti la història dels comtes i de l’època medieval als infants que vulguin participar-hi. 
 

NOUS ESPECTACLES DE CARRER
L’edició d’enguany presenta altres novetats en la seva programació que, com sempre, inclou una gran quantitat de propostes per a tota la família. Un dels canvis més destacats és la renovació de bona part dels espectacles de carrer a càrrec de companyies professionals que actuaran durant els tres dies de celebració de la gran festa medieval. Entre altres noves propostes destaca Les fantasty, de la Compagnie Ratafia, un espectacle itinerant on uns éssers molt curiosos es passegen fent música i divertiments entre la multitud, cavalcant sobre el llom de dos cargols de 200 quilos. Un altre de les noves activitats va a càrrec de Galiot Teatre que ens aproparà a la història d’El Drac Manelic, únic en la seva espècie, l’últim dels grans dracs. La Cremallera Teatre també presenta dos nous espectacles infantils que porten per títol Els Rebufons Els Traginers de Contes. I també cal destacar la proposta Bricio El Pordiosero, protagonitzat per un captaire en una recreació històrica no gaire habitual que segur sorprendrà al públic.

De la programació d’aquest any destaca també la renovació de bona part de les formacions musicals de carrer amb la incorporació de Les Compagnons du Gras Jambon, Kabayla Zingary i Graiatus. Tot i els canvis, a l’edició d’enguany no hi faltaran algunes de les companyies habituals del festival, com Els Berros de la Cort, Acibreira, Alma Cubrae o Drakonia. 

RENOVACIÓ DELS ESPECTACLES PROPIS
Així mateix, el festival també ha apostat aquest any per enfortir el protagonisme dels espectacles propis de Terra de Trobadors. Per aquest motiu, els espectacles d’inauguració i de cloenda seran protagonitzats exclusivament per les entitats participants de Castelló d’Empúries dins una història que comença a la inauguració i s’acaba amb la cloenda, desenvolupant diverses trames entre una i altra. Enguany la dramatúrgia i la direcció teatral d’aquests dos espectacles ha estat obra de Jordi Pérez, fundador de la Cia Sargantana, amb una llarga trajectòria i guanyador de diversos premis.
 

NOVA ÀREA PER A LA PETITA INFÀNCIA
Els espectacles per a tota la família continuen sent el nucli dur de la programació de Terra de Trobadors. Enguany s’estrena a la plaça Josefina Gambús un espai de joc per a la primera infància per a mainada de 0 a 3 anys. És una zona d’ombra i que queda recollida de l’activitat frenètica del festival que acollirà propostes específiques per a la mainada més petita. D’altra banda, la plaça de La Moneda estarà dedicada al joc, on s’instal·len els jocs gegants de Tot Medieval i de La Mesnie de Maître Arnaud, així com els jocs d’escombra, els jocs espontanis i els circuits d’aqüeductes de la cia Circ de Jocs.

NOUS CONCERTS SONORITZATS
Una altra de les novetats d’aquest any són els concerts sonoritzats que es programen a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer. El divendres s’ha programat el concert espectacle del grup Kabayla Zingary, de Madrid. Música i dansa que ens acosta als ritmes nòmades i a les melodies àrabs d’origen medieval. Durant el cap de setmana també els podrem trobar actuant als carrers de la vila. El dissabte és el torn del grup francès Les Compagnons du Gras Jambon, de Tolosa, amb una proposta de música medieval més nòrdica i molt potent. 

Dins l’apartat musical, el cicle So de Lonh torna a oferir propostes per a tots els públics per gaudir de melodies medievals. Enguany s’han programat tres concerts. Obrirà la programació el concert de música sefardí de Rusó Sala i Miriam Encinas, que forma part de les Jornades Europees de la Cultura Jueva. Completen la programació l’actuació de la formació Caranzalem, que ens proposa un interessant recorregut per la música de tres cultures medievals: cristiana, àrab i jueva, i el concert de l’ensemble de música antiga Locus Desperatus, una de les formacions més reconegudes en la interpretació de música de l’Edat Mitjana. 

La programació del festival es completa amb alguns dels ‘clàssics’ del festival com el mercat, el torneig medieval o les tavernes gestionades per les entitats locals, amb suculenta oferta gastronòmica. Després de l’èxit de l’any passat, les tavernes tornen a oferir plats inspirats en la gastronomia medieval amb propostes com el senglar amb salsafins, el xai infernal o el pot i tripa. 
 

LA TEMÀTICA D’ENGUANY
Enguany, l’esdeveniment cultural i popular tindrà com a temàtica l’enderroc del castell comtal de Castelló d’Empúries (1332) i els aspectes relacionats amb la demolició de la fortalesa. La temàtica escollida en aquesta edició està fonamentada en un nou estudi encarregat per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries a l’historiador Elvis Mallorquí que ha fet una àmplia recerca en documents medievals sobre aquest fet històric de la vila comtal. L’estudi serà presentat divendres dia 8 de setembre, a la tarda, durant la inauguració del cicle de conferències Miquel Pujol Canelles, organitzat pel Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG. A més, s’editarà i es publicarà un llibre amb l’estudi elaborat que es podrà adquirir durant els dies del festival als diversos punts d’informació i a les oficines de turisme.  

Gràcies a la investigació s’ha pogut saber que l’infant Pere va enderrocar el castell i va reparcel·lar els terrenys per vendre’ls a paraires principalment de Castelló d’Empúries i d’altres localitats gironines. Concretament, es van concedir 32 solars d’uns 4,8 m d’ample per 6,4 de llarg a diversos mercaders que compraven la llana bruta, la feien netejar, la donaven a filar i a teixir, la feien tenyir i la venien. A les conclusions de l’estudi també s’assegura que l’enderroc del castell comtal, entre el 1331 i el 1332, simbolitza un canvi d’època. Fins aquell moment, la dinastia comtal fonamentava el seu poder en les relacions feudals amb els seus vassalls, la majoria cavallers que vivien a la mateixa vila de Castelló i que els servien tant a la batalla com a l’hora de recaptar les rendes dels senyors. A partir d’aquell moment, l’infant Pere s’associa amb el grup més dinàmic de la vila castellonina, el dels paraires, que accepten fer-li nombroses donacions a canvi de franqueses i privilegis que garantiran la seva posició predominant en el conjunt de la societat local. 
 

UN ESTUDI BECAT A PARTIR DEL 2025
A partir d’aquesta edició la temàtica de cada any de Terra de Trobadors es basarà en els resultats d’un estudi sobre un aspecte desconegut o poc estudiat de la història medieval de Castelló d’Empúries. Amb aquesta iniciativa, el festival vol reforçar el rigor històric que sempre ha caracteritzat l’esdeveniment i alhora impulsar la recerca i la difusió d’aspectes relacionats amb l’època medieval del municipi. En aquesta línia, a partir de l’any 2025 es crearà una beca per finançar aquestes investigacions.