Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Festa de la Vela Catalana

La Federació Catalana de Vela va reunir més de 400 assistents a la Festa de la Vela Catalana 2024 que es va celebrar el passat dimecres 31 de gener a l’America’s Cup Experience de Barcelona, el centre de divulgació de la Copa Amèrica de Vela. Amb aquest acte es va voler guardonar i reconèixer els èxits esportius i socials dels regatistes, dels clubs i de les escoles de la vela catalana dels anys 2022 i 2023, i també de les administracions i entitats que ho han fet possible.

En aquest darrer apartat l’Ajuntament de Castelló d’Empúries va ser guardonat amb el premi Vela Social en reconeixement a l’impuls que ha donat el municipi a la promoció d’aquest esport, mitjançant el programa de vela escolar Esport Blau. En nom del municipi va recollir aquest premi l’alcaldessa Anna Massot.

Des de l’any 2021, des del departament d’Ensenyament de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, dins el marc del Pla Educatiu d’Entorn, es va començar a dur a terme el projecte Esport Blau a partir d’un conveni entre la Federació Catalana de Vela i el mateix ajuntament. 

Aquest programa educatiu de vela escolar s’adreça a tot l’alumnat de 5è de totes les escoles de primària del municipi i el realitza l’escola municipal de vela, i té com a objectiu poder fomentar la pràctica de l’esport de la vela, constatant que la seva vila és un marc privilegiat per dur a terme la pràctica d’aquest esport, dotant a totes les escoles del municipi d’una eina didàctica complementària que permet a la vegada difondre entre els alumnes el coneixement del medi marí.

El programa combina educació i esport i proposa una activitat, de formació poliesportiva en esports de la vela i en el medi marí, en el marc curricular de l’àrea d’Educació Física, amb un tractament interdisciplinari.

L’essència del programa se centra a formar navegants i educar persones, gràcies a una activitat poliesportiva en l’esport de la vela on els valors de la igualtat de gènere, el respecte al medi ambient i a les nostres arrels, el treball en equip i l’amor pel mar són els pilars de la seva formació i educació.

L’alcaldessa, Anna Massot, valora molt positivament que s’hagi pogut dur a terme aquesta iniciativa al municipi i que s’hagi atorgat aquest guardó perquè “aquesta iniciativa permet apropar a tot l’alumnat al descobriment de les activitats i esports nàutics i dirigir el seu temps d’oci a activitats saludables” a la vegada que “fomenta que es reconegui el mar com a espai esportiu i d’oci, i aconsegueix arribar nous públics”.

També afegeix que “és molt important que un municipi costaner com el nostre estigui de cares al mar, també des dels centres educatius” i que amb aquest programa de vela escolar “més enllà de la vessant esportiva i de treball col·lectiu, es fomenten valors mediambientals i de treball en equip, que són també molt necessaris”.