Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Joaquim Nadal Farreras inaugura avui dissabte a les 18.30 h les V Jornades d’Estudis sobre la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries

Avui dissabte 1 de juny, a les 18.30 h de la tarda i a la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, tindrà lloc la conferència inaugural del cicle de conferències de les V Jornades d’Estudis sobre la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, amb una conferència a càrrec de Joaquim Nadal Farreras sobre “La Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries en temps convulsos”. L’acte estarà presidit per Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries.

Joaquim Nadal Farreras (Girona, 1948) és Doctor en Història i és actualment el director de l’Institut Català de Recerca en el Patrimoni Cultural (ICRPC). És catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Girona, coordina i és investigador principal del grup de recerca “El Patrimoni Cultural de Catalunya”, Grup de Recerca Emergent, reconegut per la Generalitat de Catalunya. Ha estat professor de la Universitat de Liverpool (1970-1972) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (1972-1992). Ha estat alcalde de Girona (1979-2002), Conseller de la Generalitat (2003-2010), diputat al Parlament de Catalunya (1984-2012) i President de la Federació de Municipis de Catalunya (1981-1995).

Nadal ha realitzat i publicat diversos estudis sobre la història de Catalunya, la història econòmica de Catalunya i Espanya i la història de la ciutat de Girona. Les seves línies actuals de recerca es centren en el patrimoni cultural i històric, la gestió del patrimoni, l’art en situacions de conflicte i la patrimonialització de ciutats portuàries.

Ha publicat entre d’altres La introducción del Catastro en Gerona. Contribución al estudio del régimen fiscal en Cataluña en tiempo de Felipe V (Barcelona, Universitat, 1971), La revolución de 1868 en Gerona. La actuación de la Junta revolucionaria provincial (Girona, Cambra de comerç, 1972), Comercio exterior y subdesarrollo. La política comercial española y sus repercusiones en las relaciones económicas hispano-británicas de 1772 a 1914 (Madrid, Instituto de Estudios Fiscales, 1978), Conèixer la història de Catalunya. Del segle XVI al XVIII (Barcelona, Ed. Vicens Vives, 1983), La Catedral de Girona (Barcelona, Lunwerg, 2002), Per a una història de Girona. Una bibliografia bàsica (Girona CCG edicions, 2008), així com també el llibre Joan Subias Galter (1897-1984). Dues vides i una guerra en què es tracta de la protecció i conservació del patrimoni artístic i cultural religiós castelloní durant la Guerra Civil espanyola.

Les jornades estan organitzades pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, del Departament de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, amb la col·laboració de la parròquia de Santa Maria de Castelló d’Empúries i del Bisbat de Girona. Les altres dues conferències tindran lloc els dissabtes 8 i 15 de juny a les 18.30 h.

Les Jornades d’Estudis sobre de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries s’han consolidat com la vessant acadèmica i cultural i també com el punt de referència per als investigadors al voltant de la Basílica. Enguany les jornades s’inscriuen també en el Campus de Patrimoni Natural i Cultural de la Universitat de Girona, amb el qual l’Ajuntament de Castelló d’Empúries col·labora com a institució pública local, a través del Departament de Patrimoni Històric. L’assistència a les jornades és gratuïta i no cal inscripció prèvia. Més informació al telèfon 972 25 08 59.