Skip to content Skip to main navigation Skip to footer
XIX Jornada europea de la cultura jueva.2018

Storytelling o l’art d’explicar històries

El dia dos de setembre de 2018 es va celebrar la XIX Jornada Europea de la cultura jueva a Castelló d’Empúries sota el lema “Storytelling o l’art d’explicar històries”. Es van programar diverses activitats en col·laboració amb la Biblioteca municipal Ramon Bordas i Estragués, la Sinagoga del Puig Mercadal, EmpordàBrava i el Museu d’història medieval de la Cúria-Presó.

Els actes van començar el dia 1 de setembre a les 12 del migdia amb una visita guiada a la Sinagoga del Puig del Mercadal acompanyada d’un tastet de vins i dolços kosher a càrrec dels seus propietaris, Vicenç Comas i la seva filla Ariadna. A la tarda es va impartir un taller d’iniciació a l’escriptura hebrea. Ambdues activitats van ser organitzades per la Sinagoga del Puig del Mercadal.

Les accions previstes pel diumenge 2 van començar a les 10 del matí amb la visita guiadaCastelló d’Empúries en clau jueva” organitzada per l’empresa EmpordaBrava amb la col·laboració de la Sinagoga del Puig Mercadal. La visita, a càrrec  de l’arqueòloga Anna M. Puig Griessenberger, responsable de les excavacions de la sinagoga nova del Puig Mercadal, i de la historiadora de l’art Iraida Sais, va recòrrer els carrers del call i els visitants van poder desco

brir els principals elements que s’han conservat del llegat jueu medieval a la vila comtal i les darreres intervencions i troballes arqueològiques de la Sinagoga del Puig Mercadal propietat de Vicenç Comas. El guiatge va incloure visites al Museu d’Història Medieval Cúria-Presó i a la basílica de Santa Maria. Així mateix i durant tot el dia el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó va fer una jornada de portes obertes on els visitants van poder descobrir l’esplèndida col·lecció de làpides funeràries amb inscripcions hebrees que es conserven.

A les 12 del migdia i  a la capella del convent de Santa Clara, va tenir lloc una breu presentació del Centre d’interpretació virtual del call de Castelló d’Empúries. A continuació, i en el mateix espai, es va poder gaudir d’un recital  de cançons sefardites interpretades a “capella” per Elena Martinell  i una lectura de textos de la cultura i la literatura cristiana i jueva  a càrrec de l’actriu gironina Cristina Cervià. El recital acabà amb una degustació de vi kosher. Durant la vetllada es van poder escoltar poemes i narracions de diferents autors com Maria Àngels Anglada, Carles Fages de Climent, Jacint Verdaguer i contes de la tradició jueva, entre d’altres. El recital es va acompanyar d’una projecció de fotografies seleccionades expressament per l’ocasió.

L’activitat, que es va titulat Entre els estanys i el fossar. Relats i cançons de la cultura jueva, va ser organitzada per  la Biblioteca Municipal Ramon Bordas i l’Arxiu Municipal.

 

 

XVIII Jornada europea de la cultura jueva.2017

Diàspores

El dia tres de setembre de 2017 es celebrava la XVIII Jornada Europea de la cultura jueva a Castelló d’Empúries sota el lema “Diàspores”. Es van programar diferents activitats relacionades amb el patrimoni jueu del municipi com exposicions temporals, visites guiades, jornades de portes obertes i un concert de música klezmer.

 

 

 

 

XVII Jornada europea de la cultura jueva.2016

Les llengües del judaisme

El dia 2 de setembre de 2016 es celebrava arreu d’Europa la Jornada de la Cultura Jueva. Castelló d’Empúries es va sumar un any més a la celebració programant un munt d’activitats de promoció de la cultura i el patrimoni jueu del municipi.

 

 

 

 

 

 

 

XVI Jornada europea de la cultura jueva.2015

POSTER_CATALA-mostraPonts de cultura

Els dies 5 i 6 de setembre va tenir lloc les XVI Jornades europees de la cultura jueva. Des de Castelló d’Empúries es van programar diferents activitats com visites guiades pel centre històric, un concurs fotogràfic a través d’Instagram i un concert de músiques centreeuropees d’influència klezmer a càrrec del grup Klaima. Aquí podeu consultar la programació.

 

 

XV Jornada europea de la cultura jueva.2014

La dona en el judaïsme

El dia 14 de setembre de 2014 es va celebrar la XV Jornada europea de la cultura jueva. Des de Castelló es van programar un seguit d’activitats que es poden consultar al següent programa.

Donesenjudaisme
XIV Jornada europea de la cultura jueva.2013

Patrimoni i naturaposter2013

La XIV Jornada de la cultura jueva a Castelló d’Empúries tingué lloc els dies 27, 28 i 29 de setembre coincidint amb les Jornades europees de patrimoni. Es van projectar un seguit d’activitats:

– Jornada de portes obertes al Museu d’història medieval de la Cúria-Presó els dies 27, 28 i 29 de setembre. Van visitar el museu un total de 101 persones.

– Visita guiada sobre simbologia jueva, a càrrec de l’Oficina manicipal de turisme. Hi van assistir 30 persones.

Presentació de la Festa dels Tabernacles o Sukot. A càrrec de l’associació cultural Serfs de la Gleva. Hi van assistir una cinquantena de persones.

Valoració i abast del patrimoni jueu. El cas de Castelló d’Empúries. Conferència a càrrec de l’hebraïsta Jordi Casanovas Miró. Organitzat pel Centre d’Estudis Trobadorescos.

– Itinerari teatralitzat: entre els estanys i el fossar. Passejada literària pels Aiguamolls de l’Empordà. A càrrec de l’actriu Cristina Cervià i de l’actriu i cantant Elena Martinell. Activitat organitzada per l’Arxiu municipal de Castelló d’Empúries i la Biblioteca municipal Ramon Bordas i Estragués.

 

XIII Jornada europea de la cultura jueva.2012

L’Esperit de l’humor jueuEuropeanDay.50x70.LR

La XIII Jornada de cultura jueva a Castelló d’Empúries va tenir lloc els dies 31 d’agost i 1 i 2 de setembre.

– Jornada de portes obertes al Museu d’història medieval de la Cúria-Presó, els dies 1 i 2 de setembre. Van visitar el museu un total de 120 persones.

El món dels jueus. Guia de lectura sobre jueus i judaïsme proposada per la Biblioteca municipal Ramon Bordas i Estragués.

Petites espurnes de saviesa jueva, històries i llegendes del call. Visita guiada temàtica, organitzada per l’Oficina municipal de turisme. Hi van assistir 30 persones.

El comtat d’Empúries a l’Edat mitjana. Confluència de cultures. Reposició de l’exposició temporal organitzada per l’Arxiu municipal de Castelló d’Empúries l’any 2004. Va tenir una gran afluència de públic, ja que en aquesta ocasió la van visitar un total de 1321 persones.