Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries signa un conveni amb Guifi.net per facilitar el desplegament de la fibra òptica al municipi

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha signat un conveni amb la Fundació Guifi.net,  una entitat sense ànim de lucre i sense cap filiació política, econòmica o governamental que promou la construcció́ d’una xarxa de telecomunicacions oberta, lliure i neutral.  Atès que l’Ajuntament no és operador i per tant, no pot distribuir la xarxa, s’ha buscat una opció que desperti l’interès de les empreses operadores per portar a terme el desplegament de la fibra òptica facilitant l’accés als avantatges de la Societat de la Informació́ i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació ciutadana.  Guifi.net és un projecte de desenvolupament de xarxa basat en un model de comuns que té per objectiu fer possible que tota la ciutadania pugui gaudir de l’accés a les telecomunicacions i a internet en les condicions més favorables possibles, mitjançant connexions a preus justos i assequibles, sense discriminació, sigui en entorns urbans o rurals.  

Fins a dia d’avui,  tan sols l’ empresa MásMóvil ha iniciat el desplegament de la fibra òptica al nostre municipi. Tot i això, només l’ha fet arribar en zones concretes, deixant molts veïns i veïnes sense l’opció de poder contractar el servei. Les característiques urbanístiques tan de Castelló com d’Empuriabrava  de cases unifamiliars, fan que desplegar la xarxa representi un cost elevat que les grans empreses no volen assumir,  doncs els blocs de pisos  aporten moltes connexions en una mateixa ubicació i per tant, més benefici perquè necessiten menys desplegament. La Fundació Guifi.net el que fa és donar opció a les empreses més petites perquè  puguin distribuir xarxa a través d’una infraestructura mancomunada que redueix costos i  facilita l’accés a les telecomunicacions en general i a la connexió a Internet de banda ampla en particular, de qualitat, a un preu just i per a tothom. A més, genera un model d’activitat econòmica col·laborativa, sostenible i de proximitat.

Amb aquest conveni l’Ajuntament pretén que les empreses,  tan les més petites com les més grans, trobin les facilitats necessàries per desplegar la fibra òptica a Castelló d’Empúries i Empuriabrava. Un conveni que l’únic cost que suposarà serà la cessió d’un petit espai al centre de serveis d’Empuriabrava on l’Ajuntament farà arribar la fibra òptica,  a partir de la qual la fundació podrà gestionar les connexions amb les empreses que hi estiguin interessades. Segons Esther Piris, regidora de Serveis Interns i Departament d’Eines TIC de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, ” esperem que aquest conveni de col·laboració amb la Fundació Guifi.net serveixi com a reclam per a les empreses i que aviat tothom qui ho vulgui, pugui tenir accés aquest servei. Som conscients que a dia d’avui la fibra és necessària tant pels ciutadans i ciutadanes com per empreses i negocis del municipi”.