Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

L’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries organitza una matinal de portes obertes amb dues visites comentades.

El dijous 9 de juny Castelló d’Empúries celebrarà el Dia Internacional dels Arxius amb dues visites a l’arxiu municipal que inclourà un  breu recorregut per les instal·lacions i la mostra d’alguns dels documents més singulars, ingressats recentment.

Són moltes les famílies i particulars, empreses i institucions que al llarg de l’any dipositen la seva confiança en l’Arxiu Municipal fent donació dels seus documents personals o familiars. Per tal de donar visibilitat a aquests ingressos el dia 9 de juny es proposen dues visites comentades a càrrec de la Marisa Roig, arxivera municipal. La primera visita serà a les 10:30 h i l’altra a les 12:00 h, ambdues estaran limitades a deu persones de manera que caldrà reservar plaça en una de les dues franges horàries que s’indiquen.

Els visitants tindran l’oportunitat de veure material tan divers com són fotografies i àlbums familiars de Castelló d’Empúries de diferents èpoques, un pergamí pontifici amb segell de plom, llibres antics, aquarel·les o escriptures notarials ja centenàries, entre d’altres. Explicarem i veurem el procés que segueix la documentació quan ingressa a l’arxiu: la recepció dels documents, la neteja, la classificació, la descripció, la instal·lació en els dipòsits – que es podran visitar- i finalment, la difusió que es fa i amb quina finalitat.

Per altra banda, en aquesta edició del Dia Internacional dels Arxius, l’arxiu castelloní ha col·laborat en un projecte de la Generalitat en el qual es demanaven documents que expliquessin històries fosques o insòlites. Des de Castelló es va seleccionar un procés judicial de 1736 procedent de la Cort del Batlle de Siurana d’Empordà (Comtat d’Empúries) on es jutjava a un home pels delictes de blasfèmia, adulteri i sodomia. L’exposició dels testimonis és esfereïdora i l’acusat finalment és condemnat a remar a les galeres del rei durant cinc anys.  Aquest episodi, juntament amb una trentena de relats procedents d’altres arxius de Catalunya, els podreu trobar a la pàgina de la Setmana Internacional dels Arxius. Una mena de “Crims” a l’antiga que descobreix les històries que contenen els documents. Sota el lema “Busquem exploradors i exploradores d’històries. Descobreix-les!”, la Subdirecció General d’Arxius ha fet una crida per descobrir com són d’increïbles, sorprenents i colpidores les històries que narren els documents que conformen el patrimoni documental de Catalunya. Històries concretes i verídiques, amb personatges i trames reals.

Podeu fer les reserves a  través del correu electrònic de l’Arxiu Municipal o bé a través del telèfon 972 25 04 26 (extensió 1239).

Per estar informat de les activitats i notícies de l’arxiu us podeu fer seguidor de les xarxes socials Facebook i Instagram o bé subscriure-us al mailing.

El Dia Internacional dels Arxius reivindica el caràcter essencial dels arxius per a garantir una gestió eficaç, responsable i transparent, per a protegir els drets de la ciutadania i assegurar la memòria individual i col·lectiva. Celebrem-lo plegats!