Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

L’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries rep una subvenció per a digitalitzar el fons fotogràfic de la família Negre Pastell

El Departament de Cultura de la Generalitat, a través de l’Oficina de suport a la Iniciativa Cultural, ha concedit una subvenció destinada a catalogar i digitalitzar 1.228 fotografies provinents de la família de l’advocat Pelai Negre Pastell

El fons fotogràfic va ingressar a l’Arxiu Municipal el passat 2021 gràcies a la donació feta per M. Rosa Montañá Gratacós i les germanes Corbatón Montañá, hereves de l’advocat castelloní Pelai Negre Pastell (Castelló d’Empúries 1895 – Girona 1984). La formalització de la donació i la cessió de drets de les imatges s’articulà en un seguit de pactes en forma de conveni que fou signat el 9 de maig del 2022.

El conjunt abraça una cronologia que va des de mitjans del segle XIX fins a la dècada dels cinquanta del segle XX està format per 1228 fotografies en suport paper, 364 de les quals van ingressar emmagatzemades en quatre àlbums i la resta arribaren soltes dipositades a l’interior de capses de cartó. Tot el conjunt s’havia mantingut guardat dins una calaixera de la casa Pastell, casal principal de la família a Castelló d’Empúries, situada a la plaça dels Homes.

Entre les fotografies trobem cartes de visita, instantànies, postals, retrats de grup i retrats d’estudi relacionats amb les famílies Negre i Pastell i el seu cercle social. També imatges d’estiueig a l’Estartit i Torroella de Montgrí, de viatges a diverses ciutats de l’estat espanyol i de Portugal, França i Itàlia; i molt especialment fotografies del patrimoni rural i urbà a Castelló d’Empúries, Torroella de Montgrí i Girona.

Entre les fotografies aplegades en trobem d’elaborades per galeries fotogràfiques de primer ordre com Disdéri, Napoleon, Unal, Aldouard, i també de dos autors locals: Bartomeu Callís Junyer (Castelló d’Empúries, 1842-1907) i Tomàs Miralpeix Carreras (Anglès, 1883 – Castelló d’Empúries, 1936). El conjunt també conté 397 postals, la majoria manuscrites, que abracen un període cronològic que va de l’any 1900 fins al 1947. Són editades per diferents cases, algunes tant reconegudes com ATV, Fototipia Castañeira, Àlvarez y Levenfeld (Madrid), Fototípia Hauser y Manet (Madrid) o Fototipia Thomas (Barcelona).

El valor patrimonial d’aquest fons ha permès que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya atorgués una subvenció de 1.354,35 € a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries per a l’elaboració i la millora d’instruments de descripció i per a la digitalització. Els treballs de neteja, classificació i descripció s’han dut a terme des de l’Arxiu Municipal però la digitalització i edició de les fotografies l’ha desenvolupat l’estudi fotogràfic de Raül Costal, fotògraf professional format a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i expert en digitalització i reproducció de fons fotogràfics. Ho demostra la seva dilatada trajectòria en col·laboració amb nombrosos arxius de la demarcació de Girona. El material de conservació per a l’emmagatzematge dels originals també ha estat subvencionat. Són una vintena de caixes de conservació elaborades amb un cartró especial lliure de lignines. A més, les fotografies s’han protegit individualment amb fundes transparents de polipropilè.

La digitalització d’aquest fons permetrà la consulta i visualització a través del repositori Arxius en línia facilitant-ne la cerca, alhora que s’evitarà la manipulació dels originals contribuint així la seva conservació. Des de l’Arxiu Municipal celebrem haver-nos pogut acollir a aquesta línia de subvenció que fa més transparent i democràtic l’arxiu afavorint en la difusió dels fons històrics.