Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

L’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries s’afegeix a la proposta de la Generalitat per celebrar el Dia Internacional dels arxius

La present edició serà purament virtual i centrada en els nostres usuaris, peces clau i indispensables per posar en valor els fons documentals.

Avui, 9 de juny, se celebra arreu el Dia Internacional dels Arxius, coincidint amb la data de creació del Consell Internacional d’Arxius (ICA/CIA) l’any 1948. A través d’aquesta diada es busca conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius i la singularitat dels documents que s’hi conserven, sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament, sensibilitzar el sector públic i privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar-ne l’accés, i promoure i millorar la imatge dels arxius mundialment.

En plena pandèmia, els arxius catalans ens hem plantejat apropar-nos a les persones mitjançant una campanya virtual amb una proposta de difusió diferent que vol mostrar la cara més personal que tenen els arxius, els seus usuaris. I és que darrere de cada document hi l’experiència vital d’una persona que es transmet a l’usuari, aquest la interpreta i la converteix en quelcom propi i subjectiu. Aquestes relacions interconnectades entre elles són les que es donen en un escenari que coneixem prou bé, l’arxiu. Com a arxiveres hem estat testimonis d’aquest fenomen diari, ara ho volem compartir amb la societat en general. Ara bé, no ho farem nosaltres, ho faran els propis usuaris de l’arxiu.

La proposta de la Generalitat ha aplegat la participació d’una seixantena d’arxius entre els quals ens hi sumem nosaltres. Es tracta de la difusió de vídeos de curta durada, auto enregistrats pels usuaris dels arxius que han volgut participar. A Castelló hem escollit un historiador local que ha treballat intensament amb la documentació del fons d’Empúries de l’Arxiu Ducal de Medinaceli que tenim en format digital per a la seva consulta a l’arxiu municipal. Es tracta del medievalista i professor Josep Maria Gironella que ha investigat sobre la producció de farina, els casals moliners, les salines i les infraestructures hidràuliques del segle XIV al comtat d’Empúries, i principalment al terme de Castelló i els seus entorns immediats.

Sota el lema “Persones – Vides – Arxius ” volem transmetre que el més important pels arxius catalans són els ciutadans que utilitzen els nostres serveis, sense ells, els arxius no tenen sentit. No volem parlar de conceptes abstractes, tecnològics o excessivament tècnics. Aquesta vegada volem fer-ho des d’un punt de vista subjectiu, que s’apropi el màxim possible a l’experiència que pot tenir un ciutadà corrent en un arxiu. Darrere de cada usuari hi ha una història personal, una trajectòria vital que el fa encaminar-se cap a l’arxiu.