Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Maria Joana Virgili Gasol oferirà una conferència sobre els vitralls gòtics del Monestir de Santes Creus i de la Basílica de Santa Maria, aquest dissabte 8 de juny a la tarda

Aquest dissabte 8 de juny, a les 18.30 h de la tarda a la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, tindrà lloc la segona conferència de les V Jornades d’Estudis sobre la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, que enguany tenen com especial protagonista els vitralls gòtics de la Basílica.

La conferència es titula “Paral·lelismes i diferències entre els vitralls de Santa Maria de Castelló d’Empúies i els del monestir de Santes Creus. Les marques de vitraller”, a càrrec de Maria Joana Virgili Gasol. La conferència es desenvoluparà al voltant de les característiques generals com ara el cromatisme, les escenes compartimentades o la iconografia, i es citaran els artistes vitrallers dels quals hi ha documentada la seva intervenció. Finalment la conferència dedicarà un apartat a les marques de vitraller: què són, des de quan es poden documentar, les grafies o tipologies amb que es representen, els indrets on es localitzen i per què, la finalitat o funció que tenien, les seves mides i com estan realitzades, amb exemples dels vitralls conservats.

M. Joana Virgili Gasol és mestra i llicenciada en Història. En el decurs de la seva vida professional ha publicat diferents treballs de didàctica i d’investigació i de divulgació històrica com ara L’església romànica del Pla de Santa Maria i altres estudis del segle XVI referents al cenobi del Gaià. Ha col·laborat en el volum XXI de la Catalunya Romànica, i amb el Corpus vitrearum Medii Aevi d’Europa, concretament en Els vitralls del monestir de Santes Creus i de la Catedral de Tarragona. Entre d’altres distincions, l’any 1999 el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya li concedí el Premi Catalunya Educació en la categoria “Marta Mata”.

La següent i darrera conferència tindrà lloc el dissabte 15 de juny, a les 18.30 h de la tarda, a càrrec de Miquel Orós, vitraller artesà castelloní, i de Jordi Canet, tècnic del Departament de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries. Enguany les jornades s’inscriuen també en el Campus de Patrimoni Natural i Cultural de la Universitat de Girona, amb el qual l’Ajuntament de Castelló d’Empúries col·labora com a institució pública local, a través del Departament de Patrimoni Històric. L’assistència a les jornades és gratuïta i no cal inscripció prèvia.