Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Presentació del llibre “El matrimoni entre l’infant Pere i Joana de Foix” a Castelló d’Empúries.

L’estudi, guardonat amb el IV premi de recerca Dr. Saladié-Roig, ha estat publicat per l’Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona amb el suport de l’Arxiu Municipal i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

El proper divendres dia 28 d’abril a dos quarts de vuit del vespre es presentarà el llibre “El matrimoni entre l’infant Pere i Joana de Foix. Política europea, i impacte local” a la Capella del Convent de Santa Clara. Un treball de recerca a partir de l’estudi de l’enllaç matrimonial entre l’infant Pere d’Aragó (1306-1381), vuitè fill del rei Jaume II, que ostentava els títols de comte d’Empúries i de Ribagorça, amb Joana de Foix-Bearn (1314/1315-1348). El casament es va celebrar el dia 20 de maig de 1331 a l’església de Santa Maria de Castelló d’Empúries envoltat d’una aura de luxe i fastuositat. L’enllaç va comptar amb la presència del rei Alfons, germà del nuvi, i de tot el seu seguici més personal.

L’estudi ofereix una visió sobre els casaments d’alt nivell en època medieval i comprèn les llargues negociacions per trobar la candidata adequada així com l’organització de les núpcies. Una actuació més dins les estratègies geopolítiques de l’època per aconseguir i mantenir la pau, i les implicacions econòmiques i polítiques dels poderosos.

La presentació anirà a càrrec del medievalista Josep Maria Gironella Granés i comptarà amb la presència dels autors, els historiadors Stefano M. Cingoliani i Joel Colomer Casamitjana. El treball fou guardonat l’any 2021 amb el  IV premi de recerca Dr. Saladié-Roig que atorga l’Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona. Per a la seva elaboració, els autors van investigar el fons del comtat d’Empúries -Arxiu Ducal de Medinaceli– que es pot consultar en suport digital a l’Arxiu Municipal de Castelló, d’on van obtenir algunes informacions fins ara inèdites. Per a la publicació de l’estudi, la Universitat de Barcelona ha comptat amb el suport econòmic de l’Arxiu Municipal i de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

Us animem vivament a assistir a la presentació que ens desvetllarà un episodi fins ara oblidat de la història medieval de la nostra vila.