Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Presentació del llibre “La moneda de les terres catalanes” de Miquel de Crusafont, vicepresident de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics

El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de Castelló d’Empúries organitza la presentació del llibre La moneda de les terres catalanes de l’historiador Miquel de Crusafont i Sabater, vicepresident de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans. La presentació del llibre tindrà lloc el divendres 30 de juny, a les 18 h de la tarda al Convent de Sant Agustí de Castelló d’Empúries, a càrrec de l’autor.

El llibre repassa l’evolució dels diferents tipus de monedes dels Països Catalans al llarg de la història com a símbol de riquesa i del poder polític. Amb aquest estudi podem veure les monedes emeses a terres catalanes, des dels grecs fins al segle XX, passant per l’època d’expansió medieval, incloses monedes encunyades pels comtes d’Empúries. Dins la Corona Catalano-Aragonesa es repassen els amonedaments carolingis i també els dels comtes i bisbes en el procés de creació de Catalunya. Es tenen en compte els territoris de l’expansió occitana (Marsella, Carcassona, Tolosa i Montpeller), els de Mallorca i València i els de l’expansió mediterrània (Sicília, Sardenya, Nàpols, etc.) on també es feren monedes, moltes d’elles amb l’heràldica catalana. L’obra aporta dades complementàries referents a la fabricació i el control de la moneda, als elements numismàtics no monetaris (medalles o gitons), a l’estudi, els museus i el col·leccionisme o als tresors i la legislació. El volum, editat recentment per Brau Edicions, compta amb una mostra gràfica significativa de les principals emissions contextualitzades dintre de cada època.

Miquel de Crusafont i Sabater (Sabadell, 1942) és doctor en Història per la UAB, a més d’enginyer industrial i titulat en museologia per la Generalitat de Catalunya. Va ser també director del Museu d’Història de Sabadell. Com a historiador i investigador, està especialitzat en camps com la numismàtica i la medallística, especialment en la numismàtica medieval catalana, matèria de la qual és considerat un gran especialista. És fill del paleontòleg Miquel Crusafont i Pairó i germà de l’escriptora sabadellenca Anna Crusafont i Sabater.

Des de l’any 1996 ha estat president de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, de la qual actualment és vicepresident, i va ser també director de la revista Acta Numismàtica, òrgan de comunicació dels seus membres. Ha participat en programes internacionals i ha estat premiat amb el Jeton de Vermeil per la Société Française de Numismatique de París, i dues vegades amb el Conde Garriga per l’Asociación Numismática Española. És membre d’honor de la Associaçao Numismática de Portugal (Lisboa), de la Società Numismatica Sarda (Sàsser) i del Centre National de Recherche sur les Jetons et les Mereaux du Moyen Âge (Versalles). Ha publicat una vintena de llibres i més de quatre-cents articles, especialment sobre història de la moneda medieval i moderna, com per exemple l’obra de referència Numismàtica de la Corona Catalano-Aragonesa medieval (785-1516) publicada l’any 1982. L’any 2017 el Govern de la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.

El llibre va ser presentat fa pocs dies a l’Institut d’Estudis Catalans, i per tant es tracta de la segona presentació del llibre arreu de Catalunya. La presentació anirà a càrrec de l’autor i de Jordi Canet, tècnic responsable del Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries.