Presentació del llibre “La moneda de les terres catalanes” de Miquel de Crusafont, vicepresident de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics
El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de Castelló d’Empúries organitza la presentació del llibre La moneda de les terres catalanes de l’historiador Miquel de Crusafont i Sabater, vicepresident de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans. La presentació del llibre tindrà lloc el divendres 30 de juny, a les 18 h de la tarda al Convent de Sant Agustí de Castelló d’Empúries, a càrrec de l’autor.
El llibre repassa l’evolució dels diferents tipus de monedes dels Països Catalans al llarg de la història com a símbol de riquesa i del poder polític. Amb aquest estudi podem veure les monedes emeses a terres catalanes, des dels grecs fins al segle XX, passant per l’època d’expansió medieval, incloses monedes encunyades pels comtes d’Empúries. Dins la Corona Catalano-Aragonesa es repassen els amonedaments carolingis i també els dels comtes i bisbes en el procés de creació de Catalunya. Es tenen en compte els territoris de l’expansió occitana (Marsella, Carcassona, Tolosa i Montpeller), els de Mallorca i València i els de l’expansió mediterrània (Sicília, Sardenya, Nàpols, etc.) on també es feren monedes, moltes d’elles amb l’heràldica catalana. L’obra aporta dades complementàries referents a la fabricació i el control de la moneda, als elements numismàtics no monetaris (medalles o gitons), a l’estudi, els museus i el col·leccionisme o als tresors i la legislació. El volum, editat recentment per Brau Edicions, compta amb una mostra gràfica significativa de les principals emissions contextualitzades dintre de cada època.
Miquel de Crusafont i Sabater (Sabadell, 1942) és doctor en Història per la UAB, a més d’enginyer industrial i titulat en museologia per la Generalitat de Catalunya. Va ser també director del Museu d’Història de Sabadell. Com a historiador i investigador, està especialitzat en camps com la numismàtica i la medallística, especialment en la numismàtica medieval catalana, matèria de la qual és considerat un gran especialista. És fill del paleontòleg Miquel Crusafont i Pairó i germà de l’escriptora sabadellenca Anna Crusafont i Sabater.
Des de l’any 1996 ha estat president de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, de la qual actualment és vicepresident, i va ser també director de la revista Acta Numismàtica, òrgan de comunicació dels seus membres. Ha participat en programes internacionals i ha estat premiat amb el Jeton de Vermeil per la Société Française de Numismatique de París, i dues vegades amb el Conde Garriga per l’Asociación Numismática Española. És membre d’honor de la Associaçao Numismática de Portugal (Lisboa), de la Società Numismatica Sarda (Sàsser) i del Centre National de Recherche sur les Jetons et les Mereaux du Moyen Âge (Versalles). Ha publicat una vintena de llibres i més de quatre-cents articles, especialment sobre història de la moneda medieval i moderna, com per exemple l’obra de referència Numismàtica de la Corona Catalano-Aragonesa medieval (785-1516) publicada l’any 1982. L’any 2017 el Govern de la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.
El llibre va ser presentat fa pocs dies a l’Institut d’Estudis Catalans, i per tant es tracta de la segona presentació del llibre arreu de Catalunya. La presentació anirà a càrrec de l’autor i de Jordi Canet, tècnic responsable del Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries.
