Presentació del número 21 de la revista “Mot so razo” del Centre d’Estudis Trobadorescos i la Universitat de Girona
El divendres 8 de setembre a les 18 h de la tarda a la Capella de Santa Clara de Castelló d’Empúries i com a acte inaugural del XXXI Festival Terra de Trobadors, tindrà lloc la presentació del número 21 de la revista Mot so razo coeditada pel Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, en el marc dels actes acadèmics i culturals del festival. La presentació anirà a càrrec de la Dra. Miriam Cabré, professora de Filologia de la Universitat de Girona.
El número que es presenta, corresponent a l’any 2022, dedica temàticament el seu dossier central a “Dante a la literatura catalana medieval”, amb tres articles a càrrec de Lola Badia, Lluís Cabré i Guillem Cunill-Sabatés, que repassen la influència de l’escriptor italià a la literatura catalana medieval. A més, aquest número de la revista inclou dos articles més sobre investigacions filològiques i lingüístiques, a càrrec de Noemi Pigini, Josep Pujol i Marta Marfany, i un apartat de ressenyes bibliogràfiques.
Recordem que a partir del número 17, corresponent a l’any 2018, la revista Mot so razo del Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha passat a ser una publicació exclusivament en format digital, i actualment es pot consultar la revista al següent enllaç del web de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries: www.castello.cat/revista-mot-so-razo. El format onlline de la revista Mot so razo és una aposta de la comunitat científica internacional per a les publicacions Open Access, que també fem nostra. També es pot accedir a través de l’adreça del servei de revistes de la Universitat de Girona: https://revistes.udg.edu/mot-so-razo. S’hi pot accedir a tota la col·lecció de números anteriors en PDF a través de la nova seu electrònica de la revista: des de la plana principal de la revista s’accedeix a les informacions generals que identifiquen la publicació i també al número més nou publicat.
En acabar la presentació de la revista tindrà lloc i com a novetat d’enguany la presentació del llibre L’enderroc del castell comtal de Castelló d’Empúries (1332) de l’historiador i medievalista Elvis Mallorquí, sobre la temàtica del present festival. El dissabte 9 de setembre, a les 18 h de la tarda i al Convent de Sant Agustí, els actes acadèmics continuaran amb una doble presentació de publicacions culturals. En primer lloc es presentarà el nou itinerari literari Els trobadors al «bisbat de Geronès»: rutes de poder, paisatges de cortesia, publicat per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, en el qual apareix la vila de Castelló d’Empúries i la cort dels comtes d’Empúries com un notable nucli de referència pel què fa la poesia i la música trobadoresca. La presentació anirà a càrrec de la Dra. Miriam Cabré i la Dra. Mariàngela Vilallonga, de la Universitat de Girona. La presentació d’aquest nou itinerari literari coincideix amb l’exposició “Itineraris literaris” de la Càtedra de Patrimoni Literari que es pot veure al Convent de Sant Agustí fins el 15 de setembre, i que es podrà visitar també durant els dies del festival medieval.
I tot seguit, es presentaran els nous audiollibres elaborats per la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona sobre la Crònica de Ramon Muntaner, a càrrec del Dr. Xavier Renedo (UdG) i del Dr. Stéphane Péquignot (École des Hautes Études, UPSL), que serà complementada amb la lectura dramatitzada de diversos capítols de la Crònica a càrrec de l’Aula de Teatre de la Universitat de Girona.
