Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’Institut d’Estudis Empordanesos signen un conveni de col·laboració per a la realització d’un projecte quadriennal de recerca arqueològica sobre els orígens medievals de Castelló d’Empúries

Avui dimecres ha tingut lloc a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries la signatura del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’Institut d’Estudis Empordanesos, amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU, Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana) per a la realització d’un Projecte quadriennal de recerca 2018-2021 titulat “La fundació de la parròquia de Santa Maria de Castelló d’Empúries. L’evolució dels edificis cultuals (segles VIII-XV)”, subvencionat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La signatura ha anat a càrrec de Salvi Güell, alcalde en funcions de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, i de la Dra. Anna Maria Puig, presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos i investigadora principal del projecte, amb la presència de Roser Vitalla, regidora en funcions del Departament de Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries va aprovar en sessió del Plenari Municipal del passat 29 d’abril de 2019 la signatura del conveni de col·laboració per al projecte quadriennal de recerca. El projecte ha rebut una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en la convocatòria de projectes de recerca quadriennal en matèria d’arqueologia i paleontologia relatius al període 2018-2021, amb un import total de 30.763,32 €.

El cost total del projecte, que s’assumeix per part de les tres entitats i institucions implicades, és de 97.516,56 €, dels quals l’Ajuntament de Castelló d’Empúries aporta 31.222,59 € repartits entre els anys 2019, 2020 i 2021, per a la realització de diversos sondatges geològics, l’organització del II Congrés de l’Espai Català Transfronterer dedicat a l’arqueologia, l’adquisició de material per a la conservació de les restes arqueològiques i per a la realització de treballs de suport a les excavacions arqueològiques previstes durant aquest període. 

El projecte té per objectiu l’estudi de l’evolució de la parròquia de Santa Maria i de l’hàbitat que es forma al seu voltant, començant des del seus antecedents al segle VIII. Però no només s’interessa pel marc socioeconòmic i històric en el que es funda i evoluciona la parròquia sinó també en la reconstrucció del paisatge i l’entorn natural i geològic del lloc, elements que varen ser de cabdal importància en l’elecció de l’assentament. Finalment, s’espera que la intervenció en el subsòl permeti donar resposta a les certes patologies que presenta l’edifici, que es podrien explicar per les particularitats de la seva fonamentació.

El projecte compta també amb el suport i la col·laboració del Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, que tot i que no ha signat oficialment el conveni ha participat en l’elaboració del projecte.

Durant l’actual mes de juny està prevista la realització d’un sondatge geològic al solar nord de la Basílica de Santa Maria, escenari de les recerques arqueològiques realitzades durant els anys 2017 i 2018, i també durant el mes de setembre d’aquest exercici 2019 està previst realitzar una nova excavació arqueològica a l’àrea de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries inclosa en el projecte quadriennal de recerca, que compta amb la participació, el suport i la col·laboració tècnica del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, del Departament de Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.