Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Terra de Trobadors celebra la seva trentena edició sense restriccions i amb més activitats que mai

Del 9 a l’11 de setembre, a Castelló d’Empúries, la gran festa medieval de Catalunya programa prop de 250 activitats d’una gran varietat de disciplines en una edició molt especial

Una nova nit de foc, l’ampliació i diversificació de la zona de recreació històrica i l’estrena de la nova decoració de carrers i places, entre les principals novetats d’enguany

Per commemorar aquesta edició tan especial, el festival evocarà la construcció de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries amb diverses activitats

Del 9 a l’11 de setembre, Castelló d’Empúries tornarà a transformar-se en una vila medieval. Durant aquests tres dies tindrà lloc la XXX edició de Terra de Trobadors, la festa medieval de referència a Catalunya amb més de 40.000 espectadors anuals. Impulsat per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i amb la col·laboració de més d’una vintena d’entitats del municipi, l’esdeveniment programa enguany més activitats mai: prop de 250 propostes de teatre, música, circ, dansa, recreacions històriques, combats de cavallers,  espectacles de foc, un gran mercat medieval amb més d’un centenar de parades d’artesans i comerciants, una potent oferta gastronòmica, conferències i moltes altres propostes. Terra de Trobadors celebra la seva trentena edició consolidat com un dels festivals de recreació històrica més importants de Catalunya i del Sud d’Europa. La implicació dels ciutadans i ciutadanes de Castelló d’Empúries ha estat l’element clau en aquestes tres dècades per consolidar el Terra de Trobadors com un esdeveniment cultural molt popular i festiu que té molta cura en el rigor històric de les seves propostes.

Temàtica d’enguany
Per commemorar aquesta edició tan especial, el festival evocarà la construcció de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries amb diverses activitats. Entre les propostes dedicades a la temàtica d’enguany destaca un mapping sobre la façana de l’anomenada ‘Catedral de l’Empordà’. Les empreses especialitzades Groc.tv i Playmodes han preparat un espectacle únic per a l’ocasió que projectarà imatges en 3D per apropar-nos a la història i les particularitats arquitectòniques del temple. Una altra de les propostes dedicades a la construcció de la basílica és la recreació d’una zona d’oficis, anomenada la ‘Fàbrica Gòtica’, que permetrà als visitants conèixer alguns dels artesans i maquinària que van ajudar a l’edificació del temple.  El públic també podrà gaudir, dins de la nau gòtica, dels cants d’una missa del segle XV, període en què es va crear el retaule de La Candelera. Les actuacions musicals, programades dins del cicle So de Lonh, aniran a càrrec del conjunt vocal Schola Antiqua, especialitzat en la recuperació del cant gregorià, i de l’agrupació Locus Desperatus, que cantarà la Missa se la face ay pale, de Guillaume Dufay

Nova decoració de carrers i places

Per celebrar el trentè aniversari com cal, s’engalanaran tots els carrers i places amb nous domassos, banderes i escuts de les famílies i confraries que van ajudar econòmicament a alçar l’església. L’Ajuntament de Castelló d’Empúries facilitarà domassos per penjar als balcons durant els dies de Terra de Trobadors. Entre els domassos que ofereix l’ajuntament, de forma gratuïta, hi haurà deu models diferents. Els ciutadans poden  sol·licitar el seu domàs a través del web www.terradetrobadors.com o a les oficines de turisme del municipi.

Ampliació de la zona recreació històrica
Una de les principals novetats d’enguany serà l’ampliació i diversificació de la zona de recreació històrica que tindrà lloc al Pont Vell, però que enguany també ocuparà bona part del Passeig de les Oques. El visitant hi trobarà diversos campaments on poder veure com es vivia en aquella època, amb demostracions d’oficis i un gran desplegament de mitjans bèl·lics medievals, com les torres de setge i les catapultes. Allà també podrà viure-hi algunes experiències i sentir-se medieval per un dia, amb escoles de combat, tallers de ceràmica i feltre i jocs col·lectius. Per acabar, al Pont Vell es durà a terme la tradicional Batalla Campal, un espectacle de teatre i lluita medieval. L’ampliació d’aquesta zona permet, d’una banda, oferir un espai més natural sense tantes interferències de l’època moderna per oferir una recreació més creïble i millorar així l’experiència del visitant. I, de l’altra, permet descongestionar el centre de la vila en moment de màxima assistència de públic.

Més programació nocturna
El festival amplia enguany la seva programació nocturna de divendres i dissabte. La nit de divendres s’estrena la Nit de foc, una nova proposta amb espectacles que tenen el foc com a element comú. Entre altres activitats es programa El Camí de l’Infern, un recorregut per diversos carrers plens d’espelmes, instal·lacions i estructures de foc que els visitants realitzaran en petits grups i acompanyats per un guia que al mateix temps és un personatge de l’infern. La mateixa nit, els visitants podran gaudir d’un espectacle de foc de primer nivell i dels més punters d’Europa amb la companyia francesa Imaziren. Completarà la nit la companyia Les Vaguabondes, de Toulouse, amb un espectacle itinerant d’animació amb personatges fantàstics. La nit de dissabte tindrà lloc el mapping a la façana de la basílica;  l’actuació de la formació portuguesa Albaluna al Palau dels Comtes; el corre tavernes amb la trobada de bandes de percussió i la nit de bruixes al Claustre de Santa Clara, entre altres propostes. 

Participació activa dels visitants
El festival incrementa el nombre d’activitats que fomenten la participació activa dels participants. Com ja havia anunciat abans de la pandèmia, aquesta és una línia estratègica que el festival vol impulsar els pròxims anys. Entre altres propostes, s’ha programat  l’Escola de Cavallers o La Petita Guàrdia perquè petits i grans aprenguin tècniques de cavallers o sessions de tir amb arc per aprendre a disparar. Els més petits també podran convertir-se en un bufó o bufona a través de jocs i activitats.  Així mateix, se celebren tallers per iniciar-se en la tècnica del feltre, en la ceràmica o les danses medievals. En aquesta mateixa línia, el festival acollirà enguany un nou escape room. El conjunt de canvis impulsats tenen per objectiu principal millorar l’experiència dels espectadors durant la seva estada a l’esdeveniment. Aquesta nova línia de treball, a més, aposta clarament per les activitats per a famílies, el públic més nombrós de l’esdeveniment. 

Una edició sense restriccions

Després de dos anys marcats per la pandèmia, el festival celebrarà una edició sense distàncies ni restriccions i recupera el format habitual dels seus esdeveniments més populars, com ara el mercat, el sopar medieval o el torneig de justes. Totes les activitats es poden consultar al web www.terradetrobadors.com.

Cicles de conferències i de música culta

El Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes (ILCC), Secció Francesc Eiximenis, de la Universitat de Girona organitzen de forma conjunta un any més i des de l’any 2000 el Cicle de Conferències “Miquel Pujol Canelles” de Terra de Trobadors. El cicle d’enguany s’obrirà amb la presentació del número 21 de la revista Mot so razo i amb la celebració d’una taula rodona sobre la construcció de l’església de Santa Maria. Completen el cicle el concert A les fonts de la poesia moderna: l’art de trobar, a càrrec de Trobadours Art Ensemble, i la conferència Art de trobar, Art de joglar i Art de chantar a càrrec dels musicòlegs Gérard Zuchetto –que va participar en la primera edició del festival– i Antoni Madueño.

Pel que fa al Cicle de Música Culta ‘So de Lonh’, es programen propostes per a tots els públics per gaudir de melodies d’altres èpoques. Enguany s’ha programat un espectacle de música antiga per a nens i públic familiar que porta per títol La pequeña juglaresa, amb Emilio Villalba i Sara Marina. Una altra de les activitats del cicle permet als espectadors gaudir d’un viatge musical al passat amb una recreació dels cants d’una missa de mitjans del segle XV, amb Schola Antiqua i Locus Desperatus, dins de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries. Tanca el cicle un curs de cant pla amb Juan Carlos Asensio.

ELS IMPRESCINDIBLES DE TERRA DE TROBADORS

Espectacle inaugural

Les entitats de Castelló d’Empúries són les encarregades, un any més, d’obrir el festival Terra de Trobadors amb un espectacle teatral relacionat amb la temàtica d’enguany: la construcció de la basílica de Santa Maria. La proposta porta per títol La reunió de prohoms. 

Lloc: Plaça Mossèn Cinto Verdaguer

Dia: divendres

Horari: 20.30 h

Sopar Medieval

Una de les activitats de més èxit del festival és el Sopar Medieval. Els 400 comensals han d’anar  vestits d’època. L’àpat està amenitzat pels espectacles de diverses companyies que participen a Terra de Trobadors i per les actuacions d’associacions del municipi. El sopar recrea els grans àpats que en l’època medieval que els comtes i senyors feudals oferien per celebrar qualsevol esdeveniment important del comtat d’Empúries.

Lloc: Pati del Palau dels Comptes

Dia: Divendres

Horari: 21.30 h (Cal reserva prèvia)

Torneig de Cavallers

El Grup Cavallista de Castelló d’Empúries, la Cort d’Empúries, Despertaferro i Acers Trempats protagonitzen el Gran Torneig de Cavallers – Memorial Fernando Arnau, una de les activitats més populars. És un espectacle d’exhibició i d’habilitat que es renova cada any i que representa les lluites i els enfrontaments dels cavallers de l’època medieval amb tots els detalls i tota la solemnitat, seguint les formes i els costums de l’Edat Mitjana. L’activitat du el nom de Memorial Fernando Arnau com a homenatge al fundador de l’entitat organitzadora del torneig. Enguany, només hi ha una única sessió, dissabte a la tarda.

Lloc: Camp de l’Hort d’en Negre

Dia: Dissabte

Horari: 18.30 h

Màping a Santa Maria

El patrimoni com a pantalla de projecció 3D converteix espais i monuments en escenaris dinà mics. Groc.tv i Playmodes han recreat la construcció de l’església de Santa Maria posant en relleu les seves etapes històriques i el context comtal i social, i destacant-ne les particularitats arquitectòniques.

Lloc: Plaça Mossèn Cinto Verdaguer

Dia: Dissabte

Horari: 22.00 h, 22.30 h, 23.00 h i 23.30 h

La Fàbrica Gòtica

En un dels laterals de la basílica de Santa Maria, els visitants poden gaudir d’una demostració de diversos oficis i mecanismes necessaris a l’hora de construir un edifici d’aquestes característiques. Picapedrer, forjador, tallista de fusta o vitraller són alguns dels oficis que ens mostren els seus sabers i com treballen les seves peces. Al mateix temps, a les parets de l’església s’ofereix una recreació de les bastides que s’utilitzaven en aquella època i els mecanismes inventats amb rodes de tracció humana per alçar i afermar murs que havien de resistir segles.

Lloc: Carrer dels Capellans

Data: Dissabte i diumenge

Horari: d’11.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a

20.00 h (dissabte) i d’11.00 h a 14.00 h i de

16.00 h a 19.00 h (diumenge)

‘Escape room’ medieval

Terra de Trobadors estrena enguany una nova proposta amb un joc d’escapada. Durant la  recuperació d’un antic assenta ment medieval als afores de Castelló d’Empúries, l’historiador Alfons Rotllan ha desaparegut sense deixar rastre. El lloc on va desaparèixer ha estat clausurat, però no ha quedat en silenci… s’hi poden sentir unes estranyes psicofonies.

Lloc: Zona de la Farinera

Dia: Dissabte i diumenge

Horari: d’11.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a

20.00 h (dissabte) i d’11.00 h a 14.00 h i de

16.00 h a 19.00 h (diumenge)

Concert d’Albaluna

Albaluna és avui la proposta més atrevida de tota l’escena portuguesa. La formació emula sonoritats modernes com el metal o el progressive amb instruments antics, al mateix temps que recupera i música i poemaris portuguesos de l’antiguitat.

Lloc: Palau dels Comptes

Dia: Dissabte

Horari: 23.30 h

de 16.00 h a 19.00 h (diumenge)

Recreació històrica

El Pont Vell, i aquest any també el passeig de les Oques, acullen l’espai de recreació històrica, que s’amplia amb un munt de propostes. Hi haurà diversos campaments per veure com es vivia en aquella època, amb demostracions d’oficis i un gran desplegament de mitjans bèl·lics medievals, com les torres de setge i les catapultes. L’Escola de Cavallers permet aprendre tècniques de lluita medieval i posar-les en pràctica. I la mainada també pot fer de soldat, però ho ha de fer a la Petita Guàrdia. L’espai acull tallers de ceràmica, feltre o llana, i és també l’escenari de la tradicional Batalla Campal.

Lloc: Pont Vell i passeig de les Oques

Dia: Dissabte i diumenge

Horari: Dissabte (d’11.00 h a 14.00 h i de

16.00 h a 20.00 h) / Diumenge (d’11.00 h a

14.00 h i de 16.00 h a 19.00 h)

Espectacle de foc

Imaziren és una de les companyies de foc més destacades del panorama europeu. La companyia francesa ofereix un trepidant espectacle de foc i música en viu creat expressament per a Terra de Trobadors i que compta, a més, amb la participació del

reconegut ballarí dervix Ibrahim Hassan. Aquest espectacle tanca la Nit de Foc, que també inclou el Camí de l’Infern i les deambulacions de Les Vaguabondes.

Lloc: Plaça Mn. Cinto Verdaguer

Dia: Divendres

Horari: 00.00 h

Per als més petits

A la zona de la Farinera, els més petits poden gaudir d’atraccions i activitats, com participar en un circuit de proves medievals, pujar en un vaixell pirata o fer tir amb arc. A la plaça Jaume I hi haurà també un espai de jocs per a la primera infància (0 a 3 anys). I ben a prop d’allà, a la plaça de la Moneda, s’hi instal·larà la ludoteca medieval, amb jocs de fusta de grans dimensions.

Lloc: Diversos carrers

Dia: Dissabte i diumenge

Horari: Tot el dia

Mercat i tavernes

El mercat medieval és un dels principals atractius de l’esdeveniment, amb més d’un centenar de parades d’artesans i comerciants que ofereixen al centre del municipi tota mena de productes. També al centre s’instal·len una quinzena de tavernes gestionades per les entitats locals que ofereixen propostes gastronòmiques als visitants. Enguany, a més, algunes serveixen tastets de cuina medieval en una proposta que es vol desenvolupar els anys vinents per oferir plats amb molta història.

Lloc: Diversos carrers

Dia: Dissabte i diumenge

Horari: Tot el dia

Espectacles de carrer

Més de trenta companyies de carrer actuen durant el cap de setmana, amb espectacles fixos i itinerants. Propostes de música, titelles, rondalles, teatre, dansa o circ que normalment combinen més d’una disciplina. No hi faltaran algunes de les companyies que durant els 30 anys de Terra de Trobadors han participat en moltes edicions del festival, però també es programen una gran quantitat d’artistes que s’hi estrenen.

Lloc: Diversos espais

Dia: Divendres, dissabte i diumenge

Horari: Consulteu cada espectacle

Cicle So de Lonh
El cicle de música medieval So de Lonh ofereix propostes per a tots els públics per gaudir de melodies d’altres èpoques. Enguany s’ha programat un espectacle de música antiga per a nens i públic familiar que porta per títol La pequeña juglaresa, amb Emilio Villalba i Sara Marina. Una altra de les activitats del cicle permet als espectadors gaudir d’un viatge musical al passat amb una recreació dels cants d’una missa de mitjans del segle XV, amb Schola Antiqua i Locus Desperatus, dins de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries. Tanca el cicle un curs de cant pla amb Juan Carlos Asensio.

Lloc: Diversos espais

Dia: Dissabte i diumenge

Horari: Consultar cada concert

Cloenda

Després de tres dies molt intensos, el festival es tancarà la nit de diumenge amb el tradicional espectacle de cloenda. Les entitats de Castelló d’Empúries i els artistes que participen en aquesta edició uneixen el seu talent per oferir una proposta de gran força visual i amenitzada per música, teatre o dansa.

Lloc: Plaça Mossèn Cinto Verdaguer

Dia: Diumenge

Horari: 19.00 h