Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Albert Velasco presenta el llibre “A la recerca de l’obra perduda. Històries sobre el patrimoni artístic” el divendres 19 de maig al Convent de Sant Agustí

El divendres 19 de maig de 2023, a les 18 h de la tarda i al Convent de Sant Agustí, tindrà lloc la presentació del llibre A la recerca de l’obra perduda. Històries sobre el patrimoni artístic de l’historiador de l’art Albert Velasco, organitzada pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV en el marc dels actes del Dia Internacional dels Museus d’enguany.

Albert Velasco i Gonzàlez és Doctor en Història de l’Art, investigador i professor de la Universitat de Lleida i de la Universitat Oberta de Catalunya. És especialista en art medieval, en història del col·leccionisme i en pintura gòtica catalana, àmbit al qual ha dedicat bona part de la seva trajectòria investigadora, i es va doctorar amb una tesi dedicada al pintor Pere Garcia de Benavarri. Entre els anys 2017 i 2019 va ser conservador del Museu de Lleida i és una veu autoritzada per a parlar del litigi que mantenen obert els governs català i aragonès sobre les obres d’art del monestir de Sixena. És membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, és també conseller de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i l’any 2018 va rebre el Premi Víctor Torres, concedit a persones que hagin promogut la cultura catalana. Ha publicat una abundant bibliografia, entre la qual destaquen els títols El mestre de Vielha. Un pintor del tardogòtic entre Catalunya i Aragó (2006), Devocions pintades. Retaules de les Valls d’Àneu (segles XV i XVI) (2011) i Jaume Pasqual. Antiquari i col·leccionista a la Catalunya de la Il·lustració (2011), entre altres.

A principis d’aquest any 2023 ha publicat A la recerca de l’obra perduda. Històries sobre el patrimoni artístic (Ed. Pòrtic, Grup 62), un compendi de vivències personals sobre troballes d’art medieval durant la seva carrera com a conservador i investigador artístic, com ara l’Arqueta amatòria del Monestir de Bellpuig de les Avellanes o l’ampolla persa del segle IX que va localitzar a l’església romànica de Santa Maria de Cap d’Aran. El llibre relata per tant els millors episodis com a conservador d’un museu i investigador, una feina que no sempre es desenvolupa entre muntanyes de llibres, obres d’art i magatzems. A partir de diferents històries viscudes en primera persona, l’autor presenta un món apassionant de descobertes i d’experiències en esglésies recòndites, cases de subhasta o, fins i tot, a Instagram.

Es tracta de la primera presentació de l’obra a les comarques gironines. La presentació anirà a càrrec del mateix autor i d’Albert Martí Palau, historiador de l’art i antiquari; l’activitat és gratuïta i no cal inscripció prèvia. Més informació al telèfon 972 25 08 59.