Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Aquest dissabte 5 de setembre comencen les VI Jornades d’Estudis sobre la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, a les 18 h a la Capella de Santa Clara

Aquest dissabte 5 de setembre, a les 18 h de la tarda i a la Capella de Santa Clara, tindrà lloc la primera conferència de les VI Jornades d’Estudis sobre la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, organitzades pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV i que enguany es celebren durant el mes de setembre.

El cicle de conferències començarà aquest dissabte amb la conferència “Santa Maria de Castelló d’Empúries, del romànic al gòtic. Els seus promotors: devocions i espais privatius”, a càrrec de Francesca Español Bertran, Doctora en Història, professora de la Universitat de Barcelona i presidenta de l’associació Amics de l’Art Romànic de Catalunya.

La Dra. Francesca Español és professora titular de la Universitat de Barcelona. Treballa en la investigació i la docència sobre la història de l’art d’època medieval i del món antic. La seva tesi doctoral Sicut ut decet. Nobleza y espacio funerario en la Cataluña bajo medieval està dedicada als sepulcres i panteons dels Montcada a Aviganya i Lleida, i dels Queralt a Santa Coloma. Ha realitzat estudis iconogràfics sobre l’encontre dels tres vius i els tres morts, ha investigat sobre diversos artistes de l’àmbit català, dels quals destaquen el Mestre del frontal de Santa Tecla, Berenguer Ferrer, Jordi Safont, Jean Avesta, Bartomeu de Robió, Joan de Tournai i Jaume Cascalls.

Les seves recerques es concentren principalment en la promoció artística i ens els usos i funcions de l’arquitectura romànica i gòtica. Ha participat en nombrosos congressos i conferències. Ha codirigit el Catàleg d’escultura i pintura medievals del Museu Frederic Marès de Barcelona, que ha estat publicat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 1991. Des de 2009 presideix l’associació Amics de l’Art Romànic, filial de l’Institut d’Estudis Catalans.

És autora de diversos llibres i monografies històriques sobre el patrimoni artístic català, entre les quals destaquen: Arte gótico I (Madrid: Historia 16, 1991), L’arquitectura religiosa romànica a la Conca de Barberà i Segarra tarragonina (Montblanc: Centre d’estudis de la Conca de Barberà, 1991); Guillem Seguer de Montblanc. Un mestre tres-centista, pintor i arquitecte (Montblanc: Consell Comarcal de la Conca de Barberà, 1994); Sant Benet de Bages (Barcelona: Angle Editorial, 2001); El gòtic català (Barcelona: Angle Editorial, 2002); El romànic català (Barcelona: Angle Editorial, 2007); i L’art dels reis catalans (Barcelona: Angle Editorial, 2010).

La conferència de la Dra. Francesca Español tractarà també sobre la comunitat jueva medieval de Castelló d’Empúries. Les jornades enguany tenen lloc els dissabtes 5, 12 i 19 de setembre de 2020, a les 18 h de la tarda a la Capella de Santa Clara de Castelló d’Empúries, i estan dedicades temàticament al projecte i a la voluntat dels comtes d’Empúries en la construcció d’una catedral gòtica.

L’assistència a les jornades compliran les mesures sanitàries decretades pel Procicat: reserva d’entrades, aforament limitat (50 persones màxim a cada conferència) i ús obligatori de mascareta. Per poder-hi assistir, enguany cal inscriure’s tot reservant l’entrada al portal online d’entrades (castelloempuriabrava.koobin.com) de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, d’on es podrà descarregar l’entrada, o bé a les oficines d’informació i turisme del municipi.

També com a novetat de les jornades d’enguany, l’assistència al cicle de conferències tindrà reconeixement de crèdits de lliure elecció per part de la Universitat de Girona gràcies al conveni de col·laboració existent entre l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i la Universitat de Girona. Així, els estudiants universitaris que hi assisteixin, també amb inscripció prèvia, podran rebre mig crèdit de lliure elecció R1 (equivalent a 15 hores), tal com s’ofereix cada any i des de l’any 2012 al Cicle de conferències “Miquel Pujol Canelles” del Festival Terra de Trobadors, organitzat pel Centre d’Estudis Trobadorescos de Castelló d’Empúries i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona. Per a més informació, al telèfon 972 25 08 59.