Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Presentació del llibre «Atles d’història dels jueus de Catalunya» de Manuel Forcano i Víctor Hurtado, aquest dissabte a les 11 h a la Capella de Santa Clara

Aquest dissabte 5 de setembre, a les 11 h del matí i a la Capella de Santa Clara de Castelló d’Empúries, tindrà lloc la presentació del llibre Atles d’Història dels jueus de Catalunya, de Manuel Forcano i Víctor Hurtado, en el marc dels actes organitzats pel Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries amb motiu de la Jornada Europea de la Cultura Jueva 2020 a Castelló d’Empúries. La presentació del llibre comptarà amb la presència dels dos autors i de Rafael Català, editor.

El llibre (Rafael Damau Editor, 2019), ha rebut enguany el 35è Premi Ferran Soldevila de biografia, memòria i estudis històrics i és una de les darreres novetats editorials a Catalunya sobre la història de les comunitats jueves. L’obra reuneix 140 mapes i més de 30 taules gràfiques que constaten la presència de comunitats jueves pràcticament a tota la geografia catalana al llarg de vint segles, entre les quals destaca l’aljama de Castelló d’Empúries. Per exemple, als segles XIII i XIV hi havia presència jueva en totes les comarques, excepte la Vall d’Aran. Al mapa, Forcano i Hurtado situen aljames, nuclis o grups en un total de 151 poblacions: des de Salses (Rosselló) fins a Ulldecona (Montsià). Els jueus no van ser mai més del 10% de la població, però sempre hi van ser i eren arreu. L’atles, però, també demostra que des de sempre, i exceptuant l’època de domini musulmà, se’ls va perseguir.

Manuel Forcano (Barcelona, 1968) és doctor en Filologia Semítica i ha treballat com a professor d’hebreu i d’arameu a la Universitat de Barcelona. Especialitzat en la història del judaisme ha publicat Història de la Catalunya jueva (2010), així com l’assaig històric A fil d’espasa: Les Croades vistes pels jueus (2007), la traducció de l’opuscle hebreu El Llibre de la Creació (2012) i El Gólem i els fets miraculosos del Maharal de Praga (2013). Ha antologat i traduït poetes moderns israelians com Iehuda Amikhai, Pinkhas Sadé i Ronny Someck. També ha traduït la novel·la El mateix mar d’Amós OzEls viatges d’Ibn Battuta amb l’arabista Margarida Castells, Faros i Farelló: una evocació d’Alexandria d’E. M. Forster, i El Martiri de Sant Sebastià de Gabrielle D’Annunzio, així com el text integral de La descripció del món o Llibre de Meravelles de Marco Polo. L’any 2014 va publicar i presentar també a Castelló d’Empúries el llibre Els jueus catalans (Angle Editorial).

Víctor Hurtado (Mèxic DF, 1948) és economista i Doctor en Història Medieval que des de l’any 1985 s’ha especialitzat en cartografia històrica. Ha publicat nombrosos atles en les principals editorials del país i de l’estranger. La seva tesi doctoral Els Mitjavila: una història de mercaders en la Barcelona del segle XIV va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona l’any 2007.

L’assistència a la presentació del llibre es farà tot complint les mesures sanitàries necessàries: reserva d’entrades, aforament limitat (màxim de 50 persones) i ús obligatori de mascareta. Per a assistir-hi cal inscriure’s tot reservant l’entrada al portal online d’entrades de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries (castelloempuriabrava.koobin.com), d’on es pot descarregar l’entrada, o bé a les Oficines d’informació i turisme del municipi.