Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Avancem cap a una normalitat feminista

Cada any, al voltant del 8 de març, celebració del Dia Internacional de les Dones, s’organitzen actes per donar visibilitat a la desigualtat que pateixen les dones a la nostra societat. Des de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, però,  i mitjançant el Departament de Benestar Social i Famílies, aquest dia és el moment de fer balanç de la feina feta al llarg de l’any. Perquè és la resta de l’any quan es porten a terme les accions més importants que són les que generen canvis per erradicar les desigualtats, discriminacions i violències estructurals que pateixen les dones pel sol fet de ser dones.

En aquest sentit, aquest darrer any, des de l’Ajuntament s’ha treballat en diversos àmbits. Per una banda, s’ha reforçat, a través del conveni amb el Consell Comarcal, el Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD) potenciant així l’apoderament de les dones i contribuint a la sensibilització social, amb especial atenció a la prevenció, detecció precoç i primera atenció de la violència masclista. Per altra banda, cal destacar la participació activa en la creació d’un protocol comarcal per prevenir la violència en l’oci nocturn contra les dones i s’ha mantingut la presència en espais d’oci i de celebracions per fer pedagogia contra les actituds masclistes, a través de la instal·lació de punts liles on es distribueix material informatiu. Una altra de les accions desenvolupades, i que s’intenta mantenir cada any, és la intervenció que es porta a terme als centres educatius, mitjançant la contractació d’espectacles que tenen com a eix central el paper de la dona en la societat actual.

Cada any, doncs, el 8 de març és una data de reflexió que ens permet mirar enrere posant en valor tot el que s’ha aconseguit però alhora  posar la mirada endavant, amb tot el que ens queda per fer. És aquest el tema del vídeo que s’ha editat en aquesta ocasió amb la participació de dones que manifesten les diferències que actualment hi ha entre els gèneres i que es publicarà a les xarxes socials. També la setmana que ve, en el ple que tindrà lloc dijous 10 de març, es presentarà una moció  amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, per tal de posar totes les eines de què disposa l’ajuntament al servei de la defensa dels drets de les dones.

Així mateix, el 8 de març, en la línia de continuar fent pedagogia, sensibilització i visibilitzar que encara hi ha molta feina a fer per aconseguir la igualtat real i efectiva entre homes i dones, s’ha previst una sèrie d’accions concretes. A les dotze del migdia, tindrà lloc la lectura del manifest a càrrec de les regidores de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, al Pati del Palau dels Comtes. A les set de la tarda, l’especialista en gestió de conflictes i intel·ligència emocional, Sònia Méndez, portarà a terme una xerrada en línia que porta per títol “La càrrega mental femenina”.  Per últim, el mateix dia s’inauguraran dues exposicions al convent de Santa Clara “Mercè Pàniker, una vida d’emprenedoria i feminisme” i “Una història de dones. De l’època medieval a la transició democràtica del s. XX” elaborada per l’Arxiu Municipal.