Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Tornen les Jornades Europees de la Cultura Jueva a Castelló d’Empúries

Les JECJ se celebraran entre el 2 i el 4 de setembre i aplegaran diverses activitats lúdiques i culturals amb l’objectiu de recordar el passat jueu de la vila i difondre’n el seu patrimoni

Durant l’edat mitjana, Castelló d’Empúries comptava amb una important comunitat jueva que es concentrava entorn dels barris del Puig de l’Era Mala i del Mercadal. Allà s’hi desenvolupava una activitat econòmica i comercial en convivència amb la comunitat cristiana.

Les Jornades Europees de la Cultura Jueva són el pretext que ens convida a recordar el pas dels jueus per les nostres contrades. Són dies dedicats a la cultura, al patrimoni i a la tradició d’una de les comunitats que van viure a casa nostra al llarg de l’Edat Mitjana; fins a la seva expulsió per part dels reis catòlics, a finals del segle XV.

La iniciativa per dedicar uns dies a la cultura dels jueus és de l’AEPJ (Associació Europea per a la conservació i promoció del patrimoni i la cultura jueva), en col·laboració amb la Biblioteca Nacional d’Israel. Junts, organitzen des de l’any 2000 aquestes jornades, que enguany s’aglutinen sota el lema “Renovació”.

La “Renovació”

Així mateix, la renovació és un concepte que trobem present en molts aspectes de la vida i la pràctica jueva. És a dir, es tracta de l’acció de recomençar o de reiniciar i que forma part del cicle anual jueu. Les festes del Rosh Hashanà (cap d’any) i del Yom Kippur (dia de l’expiació) exemplifiquen com la tradició jueva convida a reflexionar sobre el passat i a mirar el futur amb optimisme i determinació.

La “Renovacio” serà l’acció que seguiran 35 països europeus en aquesta edició de les Jornades Europees de la Cultura Jueva. L’Ajuntament de Castelló d’Empúries s’afageix a la celebració amb la voluntat de recordar el passat jueu de la vila, i per difondre el patrimoni que encara, avui, conservem. Per aquest motiu, s’han organitzat un seguit de propostes de caire lúdic i cultural.

LES ACTIVITATS

Començarem el divendres dia 2 de setembre a les 18 h amb la conferència “Les comunitats jueves a la Corona d’Aragó, de 1391 a 1492”, a càrrec de l’hebraista Francesc Andreu Lascorz, Doctor en Estudis Humanístics (URV), al convent de Sant Agustí, organitzada pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV. A continuació, des de la Sinagoga del Puig Mercadal ens oferiran una visita comentada que acabarà amb una degustació de vi i altres productes Kosher.

El gruix d’activitats es concentrarà l’endemà dissabte dia 3 de setembre amb un taller d’iniciació a l’escriptura hebrea, a càrrec de la historiadora Ariadna Comas, de la Sinagoga del Puig Mercadal. Seguidament, una visita guiada titulada “Castelló en Clau jueva”, a càrrec d’EmpordàBrava. I, per acabar, un concert de música sefardí de la mà del grup Evoéh al pati del Palau dels Comtes. Aquest concert serà gratuït i, com cada any, ha estat organitzat de forma conjunta entre la Biblioteca i l’Arxiu Municipal.

El diumenge podreu gaudir de la visita teatralitzada “Jueus, judicis i juraments”, ideada per Terramar natura i cultura, i que es completarà amb una degustació de productes Kosher al claustre del convent de Santa Clara.

Amb tot, podeu consultar tota la programació de les Jornades Europees de la Cultura Jueva a l’agenda municipal. Algunes de les activitats són de pagament i requereixen inscripció prèvia. Des de l’Arxiu Municipal, ens satisfà, un cop més, poder coordinar aquestes Jornades a Castelló d’Empúries i us animem a participar a l’edició d’enguany.