La Coordinadora Municipal del Festival Terra de Trobadors va decidir en la darrera reunió del passat 20 de febrer dedicar el XXIX Festival Terra de Trobadors d’enguany al comerç i els mercats medievals com la temàtica de l’edició d’enguany, tenint en compte que en tots els anys del festival no s’ha dedicat cap any a aquesta temàtica i que el Mercat Medieval és actualment un dels actes més importants i representatius del festival.

La Coordinadora del Festival va seleccionar també per a aquesta edició el temps del comte d’Empúries Hug V (1269-1277), casat amb Sibil·la de Palau, vescomtessa de Bas, i que tot i ajudar al rei Jaume I el Conqueridor a sotmetre els sarraïns de Múrcia (1265-66), protagonitzà episodis d’enemistat i d’enfrontament directe amb el rei Jaume, com el saqueig de la vila de Figueres de l’any 1274.

D’entre les diferents propostes temàtiques presentades, s’ha tingut en compte la importància i la rellevància d’aquesta temàtica en el context històric medieval de la vila, del comtat d’Empúries, de l’antiga Corona d’Aragó i en general de l’Europa medieval, essent el comerç, els mercats i les fires medievals un important eix de desenvolupament social, econòmic i cultural de les poblacions i les ciutats, i també que encara actualment molts pobles i ciutats mantenen la forma i fins i tot el nom dels carrers i places en els quals es celebraven els diferents mercats.

Juntament amb el desenvolupament de la indústria artesana i dels oficis, agrupats en els diversos i nombrosos gremis que funcionaven com autèntiques agrupacions sindicals dels treballadors, el comerç experimentà un augment i un desenvolupament extraordinaris durant l’alta Edat Mitjana que permeté el creixement de les viles i de les ciutats europees, fet que marcaria el punt d’inflexió i que donaria lloc a l’anomenat “primer Renaixement europeu” dels segles XII i XIII. Aquest progrés econòmic i social comportà alhora l’aparició d’una nova classe social, la del comerciant, i també l’aparició dels primers bancs europeus. Finalment, aquest fenomen social es traduí ben aviat en un floriment social i cultural que permetria la producció cultural en totes les arts i gèneres i que donaria lloc al pas a una nova època medieval, la baixa edat mitjana.

I a la plaça porticada dels Homes de Castelló d’Empúries, on a més hi havia la Llotja de contractació que servia també de lloc de reunió del consell municipal, tenien lloc els mercats setmanals (cada dimarts i dijous) i les fires més importants de l’any com la que començava quinze dies abans de Rams i que durava fins a aquesta festivitat.

Als mercats i fires acudia gent d’arreu del comtat d’Empúries i del territori, afavorits per una xarxa viària que conduïa als vuit portals d’accés a la vila i pels dos ponts que permetien creuar la Muga. També s’arribava i es partia per mar, a través del grau de la Muga, més obert i abundós d’aigües que l’actual, o per la platja dels Graells a l’actual Empuriabrava, on existien magatzems de mercaderies anomenades botigia. Els comerciants de Castelló es trobaven lliures de lleudes i altres imposicions de trànsit en els territoris de la corona d’Aragó o podien comptar, també, per la defensa dels seus interessos amb el tribunal mercantil del Consolat de Mar, establert l’any 1386 i que funcionà fins el segle XVIII. El radi d’acció dels mercaders castellonins era molt ampli i la seva presència es troba documentada gairebé en tota la Mediterrània occidental, des de Tortosa, València o Mallorca, fins a Narbona, Gènova, Sardenya, Sicília i fins i tot a Alexandria. Destaca principalment l’exportació dels productes tèxtils de Castelló, reconeguda per la frase del rei Martí segons la qual els tèxtils castellonins tenien «spatxament en diverses parts del món».

Com a imatge promocional del XXIX Festival Terra de Trobadors, la Coordinadora del Festival va seleccionar d’entre les proposades una il·lustració manuscrita medieval que representa una escena d’una botiga i alhora taller de confecció i venda de teles, teixits i roba, procedent del Taccuinum sanitatis, un còdex medieval que conté un manual sobre la salut i altres aspectes de la vida quotidiana, que va ser redactat i il·lustrat a la regió italiana de Lombardia al segle XIV i que es conserva a la Biblioteca Casanatense de Roma, així com en altres còpies manuscrites posteriors (BNF). Aquest manual està basat alhora en el Taqwīm as-sihhah, un tractat mèdic àrab del segle XI escrit per Ibn Butlan de Bagdad.

El XXIX Festival Terra de Trobadors tindrà lloc els dies 6 a 8 de setembre de 2019 i, com cada any, el festival comptarà amb actuacions musicals i teatrals, representacions, conferències, exposicions, concerts, presentacions de llibres, així com la participació d’un gran nombre d’entitats del municipi que col·laboren cada any en el festival. Més informació al web del festival www.terradetrobadors.com.