Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Castelló d’Empúries i Humana renoven per quatre anys més el servei de recollida selectiva del residu tèxtil

  • Els veïns disposen de vuit punts de recollida on dipositar-hi la roba, el tèxtil de la llar, els complements i el calçat que ja no utilitzen
  • La gestió sostenible del tèxtil recuperat afavoreix la protecció del medi ambient, i permet destinar els recursos a projectes socials

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries i Humana Fundación Pueblo para Pueblo han renovat el conveni del servei de recollida selectiva del residu tèxtil al municipi. D’aquesta manera, l’entitat sense ànim de lucre gestionarà durant quatre anys més (dos anys garantits prorrogables a dos més), la gestió de les donacions de la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar. Els veïns disposen de vuit contenidors a la via pública on dipositar-hi les donacions, les quals podran tenir una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge.

Al primer semestre d’enguany, Humana hi ha recuperat 6.403 kg de tèxtil usat, que equivalen a 29.000 peces de roba que seran reutilitzades o reciclades i en veuran perllongat el cicle de vida útil. La recuperació del residu tèxtil en el que portem d’any representa un estalvi de 20 tones de CO2 no emeses a l’atmosfera.

Els residus tèxtils s’han convertit en un problema global: el consum de roba ha crescut de forma accelerada i la seva vida útil cada vegada és més curta. Es calcula que al voltant del 40% de la roba que tenim als armaris no es fa servir durant tot l’any. Malauradament, la recollida selectiva a Catalunya només representa el 10,6% del total de residus tèxtils provinents del consum a les llars; la resta acaba a la fracció resta, per tant en un abocador o en una incineradora.

Àgata Soler-roig, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya, valora així la renovació del conveni: “Estem molt contents que Castelló d’Empúries dipositi de nou la confiança en la nostra gestió. El residu tèxtil és pot convertir en un recurs amb una segona vida amb què contribuïm a la sostenibilitat del planeta. Les peces de roba de què es desfan els ciutadans són un actiu que, gestionat amb vocació social, es converteix en motor de progrés al territori i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament en l’hemisferi Sud”.

“Administracions, organitzacions i ciutadania hem d’actuar plegats per a conscienciar-nos sobre la importància de dipositar el residu tèxtil en el contenidor adequat per donar-li una segona vida”, afegeix. I és que el potencial d’aprofitament del residu tèxtil és enorme: més del 90% de les peces usades són susceptibles de perllongar la vida útil mitjançant la reutilització o el reciclatge.

La destinació de la roba usada

La principal destinació de la roba dipositada en els contenidors d’Humana és la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:

  • El 54% es destina a la reutilització: el 14% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana i el 40% s’exporta, principalment a l’Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys desenvolupats i generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
  • El 37,5% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d’automoció).
  • L’1,5% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
  • El 7% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s’envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.

Humana disposa de 1.500 contenidors per a la recollida de roba a Catalunya gràcies als convenis, contractes i acords establerts amb ajuntaments, entitats i empreses privades. Milers de donants, en revisar l’armari, dipositen als contenidors verds de la Fundació la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen. Al 2020 va recollir-ne 4.400 tones a Catalunya.

Beneficis ambientals i socials

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a l’estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueixen els residus en els dipòsits controlats i a les plantes incineradores i, per tant, l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle. La Comissió Europea calcula que per cada kg de roba que es reutilitza i no és conduit a un centre de tractament per a incineració, s’hi evita l’emissió de 3,169 kg de CO2.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: és la creació d’ocupació verda, Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen a iniciatives socials: després de més de tres dècades d’activitat, tres milions de persones s’han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l’agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

Sobre Humana Fundación Pueblo para Pueblo

Humana Fundación Pueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i du a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia així com d’ajuda local i agricultura urbana al territori més proper. La seu central és a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i disposa de delegacions a Madrid, Andalusia, Astúries, Comunitat Valenciana i Galícia. L’entitat genera un lloc de treball indefinit a temps complet per cada 30.000 kg de tèxtil recollit. Forma part de l’Asociación Española de Fundaciones, la Federación Española de la Recuperación y el Reciclaje, l’Associació de Moda Sostenible de Barcelona i la Federació Humana People to People.