Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Castelló d’Empúries implementa RECICLOS, el sistema que recompensa per reciclar

  • Castelló d’Empúries s’adhereix a la campanya “Reciclos” d’Ecoembes que ofereix incentius per reciclar
  • Més de 10.800 veïns i veïnes de Castelló d´Empúries podran obtenir premis sostenibles i socials quan reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en els 117 contenidors grocs situats a la via pública.
  • Aquest Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) estableix un límit setmanal de punts que els ciutadans reben quan reciclin per fomentar un consum responsable i racional d’aquest tipus d’envasos

Els habitants de Castelló d´Empúries compromesos amb el reciclatge obtindran a partir d’avui recompenses cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l’aposta de l’Ajuntament de Castelló d´Empúries per RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a tot el país.

D’aquesta manera, Castelló d´Empúries es converteix en un dels municipis catalans a apostar per aquest sistema de reciclatge que premia els ciutadans que reciclen amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper, mentre segueixen fomentant la circularitat dels envasos, és a dir, contribuint a donar-los una nova vida. Així, els 10.819 veïns i veïnes de Castelló d´Empúries podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en un dels 117 contenidors grocs dels carrers de la localitat -als quals se’ls ha incorporat tecnologia- i obtenir recompenses en fer-ho. Entre aquests incentius destaquen aquells incentius sostenibles o socials tals com contribuir al Banc d’Aliments. A més, RECICLOS vol contribuir a fomentar un consum responsable i racional d’aquest tipus d’envasos. Per aquest motiu, estableix un límit setmanal a les llaunes i ampolles de plàstic de begudes pels quals els ciutadans obtenen punts quan reciclin.

Aquest sistema de reciclatge SDR ha estat presentat aquest matí en un acte que ha tingut lloc a Àrea d’aportació del Centre Emprèn d’Empuriabrava i al qual han assistit Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries, Joan Basí, regidor de medi ambient i Gemma Arroyo, especialista en gestió de residus d’Ecoembes.

Joan Basí, regidor de medi ambient, ha volgut destacar la importància de continuar treballant per conscienciar la ciutadania a l’hora de fer un bon reciclatge i ha afegit “ si bé és cert que els últims anys s’ha fet molta feina en matèria de reciclatge, encara no hem arribat als nivells que ens agradaria. Campanyes com aquesta serveixen per fomentar-lo.”

Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries, també ha intervingut i ha animat als veïns i veïnes a participar en aquesta campanya que “a part de millorar el reciclatge al municipi permet assolir els incentius col·lectius que ens proposem, com la donació al banc d’aliments de Castelló d’Empúries que és el primer repte que ens hem marcat.”

Per la seva banda, Gemma Arroyo, especialista en gestió de residus d’Ecoembes, ha destacat que “gràcies a RECICLOS, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d’ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos reciclant-los, ara podran també contribuir a millorar Castelló d´Empúries a través de les recompenses que obtenen al reciclar. És la primera vegada que un sistema de reciclatge uneix tecnologia i recompenses per tal d’ajudar a reciclar més i millor. RECICLOS, lluny de ser un projecte de futur, ja és una realitat “.

Per fer ús de RECICLOS, els ciutadans de Castelló d´Empúries només han de registrar-se a la webapp (app.reciclos.com)  i, a casa, escanejar el codi de barres de l’envàs que volen reciclar abans de llençar-lo a la galleda. Un cop al carrer, quan vagin al contenidor groc amb la seva bossa d’envasos, han de dipositar-la allà i escanejar el codi QR que hi ha al contenidor. En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles. Aquests punts tindran un límit setmanal per tal que els ciutadans no només reciclin més i millor els seus envasos, sinó que consumeixin de manera responsable.

El SDR RECICLOS va néixer a TheCircularLab, el centre d’innovació oberta d’Ecoembes. Després de la seva implantació en diversos municipis de Catalunya com a projecte pilot, RECICLOS ja està en diversos municipis.  A comarques gironines, el programa es va començar a aplicar a Fontcoberta en una prova pilot que l’any passat es va estendre a tot el Pla de l’Estany. Altres municipis catalans com Figueres, Granollers o Igualada també han experimentat aquest model.

Al llarg d’aquest any, es preveu que aquest pioner sistema de reciclatge arribi a totes les regions de país, comptant tant amb contenidors grocs que incorporin la seva tecnologia com amb màquines situades en altres estacions de transport i centres comercials i d’oci, facilitant, d’aquesta manera, el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes generades dins i fora de les llars.

Sobre Ecoembes

Ecoembes és l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el Reciclatge dels envasos de plàstic, llaunes i brics (contenidor groc) i els envasos de paper i cartó (contenidor blau) a tot Espanya.

L’any 2019, es van reciclar més d’1,5 milions de tones d’envasos de plàstic, llaunes, brics, i de paper i cartó en tot el territori nacional, gràcies a aquesta xifra, es van obtenir nombrosos beneficis ambientals, com evitar l’emissió d’1,67 milions de tones de CO₂ a l’atmosfera – l’equivalent a la totalitat del que emeten les centrals de carbó a Espanya durant dos mesos o estalviar 6,37 milions d’MWh. Així mateix, es van estalviar 20.740.000 de metres cúbics d’aigua.