Aquest dissabte 15 de juny, a dos quarts de set de la tarda i a la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, tindrà lloc la tercera i última conferència de les V Jornades d’Estudis sobre la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries d’enguany, que centren la seva atenció en els vitralls medievals del temple gòtic.

La conferència es titula “Noves aportacions a l’estudis dels vitralls medievals de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries”, i anirà a càrrec del Dr. Miquel Orós, vitraller artesà castelloní, estudiós dels vitralls de la Basílica i autor de les darreres restauracions dels vitralls de les capelles de Sant Cristòfor, de Sant Llorenç i de la Sang de la Basílica de Santa Maria, amb el permís i la supervisió tècnica del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), i autoritzades per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Girona.

La conferència anirà a càrrec també de Jordi Canet, tècnic del Departament de Patrimoni Històric i responsable del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV i del Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, qui ha gestionat i ccordinat les darreres intervencions de restauració dels vitralls de la Basílica de Santa Maria.

Les Jornades d’Estudis sobre de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries s’han consolidat com la vessant acadèmica i cultural i també com el punt de referència per als investigadors al voltant de la Basílica. Enguany per cinquè any consecutiu es celebren les terceres jornades d’estudis de la Basílica, que fins ara han estat dedicades al 7è centenari de la consagració de l’altar major (2015); a la música de la parròquia de Santa Maria i alhora a la commemoració dels 10 anys de la proclamació de la Basílica de Santa Maria (2016); a la commemoració dels 600 anys de la conversió dels jueus de Castelló d’Empúries de 1417 (2017); i a l’Any Fages de Climent i la presència del temple gòtic castelloní en la literatura (2018), amb un notable èxit de públic.

Enguany les jornades s’inscriuen també en el Campus de Patrimoni Natural i Cultural de la Universitat de Girona, amb el qual l’Ajuntament de Castelló d’Empúries col·labora com a institució pública local, a través del Departament de Patrimoni Històric. Les dues primeres conferències d’enguany han estat a càrrec del Dr. Joaquim Nadal i de Maria Joana Virgili, els dies 1 i 8 de juny respectivament.