Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Continua l’inventari de la documentació antiga de la Farinera de Castelló d’Empúries

Aquest estiu s’han reprès les tasques d’indexació de la documentació de l’antiga fàbrica de farines de Castelló d’Empúries. Aquesta tasca que es va iniciar a finals del 2016 ha estat possibles gràcies a l’ajut rebut de la Xarxa de Museus de Comarques de Girona i la col·laboració del SAM de Girona.

Aquest estiu, la documentalista Marta Puquet, podrà indexar les darreres caixes de documentació que estan datades del anys 80-90. Amb aquest mateix ajut, l’any 2018 es va poder registrar més de 400 documents, dels quals 11 ens va aportar informació per documentar alguns dels objectes de la col·lecció del museu. I anteriorment, s’havien recuperat diferents plànols tècnics de maquinària i diagrames de fàbriques de farina de diverses marques comercials i farineres de la comarca, que pel seu valor valor històric i documental l’Ecomuseu-Farinera va decidir restaurar.

A partir d’aquesta primera indexació, més endavant es podrà portar a terme una classificació de la documentació que haurà de comptar amb criteris arxivístics per tal que qualsevol persona pugui consultar-la. Amb la documentació trobada es podrà fer un bon estudi d’aquesta indústria, sobretot a partir de la documentació comptable: llibres diaris o majors, llibres de salaris, llibre d’inventari, llibre de comptes anuals… que és la més abundant. Però també sobre les empreses constructores i la indústria auxiliar que es va crear a Catalunya quan el sector fariner tenia un pes important en l’economia catalana. I fins i tot sobre altres entitats com el Servei Nacional de Blat que es va crear el 23 d’agost del 1937 ja que el blat era un producte bàsic de l’economia agrícola de la vila.