Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Dia Mundial de la Diabetis

Si vareu passar per davant de l’edifici de l’Ajuntament ahir i si  hi passeu avui, veureu que està il·luminat de color blau. Aquesta iniciativa surt de l’Associació AREDI (ASSOCIACIÓ AJUDA A LA RECERCA EN DIABETIS). https://arediabetis.org/  desprès de contactar amb  l’Ajuntament de Castelló d’Empúries per demanar suport per fer visible una malaltia molt comú dins la nostra societat, la  DIABETIS. S’ha escollit aquests dos dies, doncs  el 14 de novembre es celebra el DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS

Aquesta és una acció pensada per  donar visibilitat a la Diabetis i aconseguir la sensibilització de la  ciutadana d’una malaltia que pateix un augment preocupant de casos en la societat, fins i tot es parla d’epidèmia en termes mèdics, pel seu abast mundial. A tall informatiu us expliquem que DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS es conmemora aquest dia per què és l’aniversari del naixement  de Sir Frederick Banting, que va descubrir la insulina l’any 1921.

La diabetis mellitus (DM) és una malaltia metabòlica que es caracteritza perquè l’organisme fa un ús escàs de la glucosa. La glucosa és un sucre que, un cop a les cèl·lules, actua com a font d’energia per tal de dur a terme els processos vitals. Si el cos és incapaç d’aprofitar-la, en lloc de penetrar a les cèl·lules, s’acumula a la sang i provoca una hiperglucèmia. La hiperglucèmia és l’augment del nivell de glucosa a la sang (glucèmia).

A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis supera els 630.000 casos. Segons l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2022, la diabetis afecta el 9% de la població de 15 i més anys, i el percentatge és superior a partir dels 65 anys. 

Pel que fa a la Diabetis mellitus tipus 1, cada any es registren entre 300 i 340 nous casos en menors de 30 anys. 

Podeu trobar més informació al  Canal Salut https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/d/diabetis