Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

El Cicle de Conferències “Miquel Pujol Canelles” del Festival Terra de Trobadors versarà enguany sobre les epidèmies a l’època medieval

Les conferències de l’edició especial del Festival Terra de Trobadors d’enguany, organitzades conjuntament pel Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i per l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, versaran sobre la temàtica escollida per a l’ocasió: l’època de pandèmies i la pesta negra de mitjans del segle XIV, en relació amb el lema Lo bon any primer del festival. El cicle de conferències tindrà lloc els dies 10, 11 i 12 de setembre de 2021, durant els quals s’oferiran com cada any tres conferències a càrrec de catedràtics, professors i investigadors de diferents universitats catalanes, i també es presentarà la revista Mot so razo i una novel·la històrica ambientada al comtat d’Empúries.

El divendres 10 de setembre a les 17 h de la tarda tindrà lloc la conferència inaugural “Una pandèmia d’altres temps: la pesta” a càrrec de Lluís Cifuentes, Doctor en Història Medieval per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor de la Universitat de Barcelona, que tractarà l’arribada de la pesta negra a la Corona d’Aragó l’any 1348 i les greus conseqüències socials i econòmiques que va tenir. A continuació es presentarà el número 19 (2020) de la revista Mot so razo, del Centre d’Estudis Trobadorescos i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes, en suport digital, per part de la Dra. Miriam Cabré, professora de la Universitat de Girona.

El mateix divendres 10 a les 19 h, la professora i escriptora Antònia Carré, Doctora en Filologia Catalana (UOC-UB), oferirà la conferència “Pesta amb literatura. Del Decameró a l’Espill, que versarà en la forma en què la literatura catalana medieval ha mostrat els períodes i les conseqüències de les epidèmies. I el divendres 11 de setembre a les 11 h del matí, Pol Bridgewater, Doctor en Història Medieval (UB), oferirà la tercera conferència del cicle amb el títol “Govern, hospitals i assistència a l’Edat Mitjana: una història de poder”, amb la qual es tancarà el cicle.

Finalment, el diumenge 12 de setembre a les 11 h del matí l’escriptor castelloní Pere Llovet Planas presentarà la seva novel·la històrica Palau del vent, recentment publicada per l’editorial Cal·lígraf, basada en la història del comtat d’Empúries vers l’any 1000 i el context històric del trasllat de la capital del comtat a la vila de Castelló d’Empúries.

El Cicle de Conferències del festival du el nom del filòleg, medievalista i investigador castelloní Miquel Pujol Canelles (1927-2011), reconegut estudiós especialista en el món dels trobadors, en la història local i en la de la comunitat jueva castellonina, autor d’una important obra bibliogràfica local amb títols com La poesia occitanocatalana de Castelló d’Empúries. Recull de poemes de final del segle XIII i primer terç del XIV o La conversió dels jueus de Castelló d’Empúries, entre altres obres. Des de l’any 2012, l’assistència al Cicle de Conferències del Festival Terra de Trobadors compta amb el reconeixement de crèdits de lliure elecció per part de la Universitat de Girona, per la qual cosa els estudiants universitaris que assisteixin a les conferències podran rebre 0,5 crèdit de lliure elecció per part de la Universitat de Girona.

Per poder assistir a cada una de les conferències i dels actes, enguany cal inscripció prèvia tot reservant l’entrada al portal online d’entrades (castelloempuriabrava.koobin.com) de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, i també a les oficines de turisme del municipi. L’assistència a les jornades compliran les mesures sanitàries corresponents: reserva d’entrades, aforament limitat i ús obligatori de mascareta. Per a més informació, podeu trucar al telèfon 972 25 08 59, a les webs www.terradetrobadors.com, a www.castello.cat/agenda, o bé per correu electrònic a: infocuriapreso@castello.cat.